ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Πού θα χτυπήσουν τις επόμενες ώρες οι βροχές και οι καταιγίδες – Βίντεο

Δείτε χάρτες για την κακοκαιρία που θα επηρεάσει τη χώρα μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου

Ύστερα από ένα παρατεταμένο καλοκαίρι μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου! οι ειδικοί προειδοποιούν για διαδοχικές κακοκαιρίες σύντομης διάρκειας. Η πρώτη από αυτές τις κακοκαιρίες ξεκινά από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που κατά περίπτωση θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, καθώς και νότιοι άνεμοι που θα φτάνουν έως τα 7 μποφόρ.

Σε ανάρτησή του, το βράδυ της Πέμπτης ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε ότι «τα πιο έντονα φαινόμενα αυτής της πρώτης διαταραχής φαίνεται να εντοπίζονται προς τα δυτικά, κεντρικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα αλλά και προς το ανατολικό Αιγαίο. Πρόκειται για μια φυσιολογική για την εποχή διαταραχή που μπορεί όμως τοπικά να αφήσει προβλήματα. Μελετώντας αυτή την πρώτη διαταραχή αξίζει να σημειώσουμε τα εξής: Οι βροχές και οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα ξεκινήσουν λίγο πριν το μεσημέρι από το κεντρικό και βόρειο Ιόνιο και μέχρι νωρίς το βράδυ θα έχουν καταλήξει στα δυτικότερα τμήματα του Αιγαίου με ένα γρήγορο πέρασμα από τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική – κεντρική – ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο αλλά και την Εύβοια.

Προς τα ξημερώματα του Σαββάτου φαίνεται να σχηματίζεται μια γραμμή λαίλαπας προς το δυτικό και κεντρικό Αιγαίο και η οποία θα εμφανίσει αργή μετατόπιση προς το ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο πιθανότατα με ανατροφοδοτήσεις. Aυτή η παράμετρος δημιουργεί μια ανησυχία μιας και για αρκετές ώρες θα δραστηριοποιούνται καταιγίδες με ένταση στην περιοχή των Κυκλάδων και προς το ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο και που πιθανόν να απασχολήσουν και τμήματα της Κρήτης. Αυτές οι περιοχές θα πρέπει να βρίσκονται σε μια παραπάνω ετοιμότητα για πιθανά προβλήματα πιθανόν και έντονα ή και εκτεταμένα προβλήματα.

Ο λόγος είναι ότι οι θαλάσσιες εκεί εκτάσεις είναι αρκετά ζεστές και αυτό σε συνδυασμό με τον ψυχρότερο αέρα που θα αλληλεπιδράσει από τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα δημιουργήσει έντονη αστάθεια. Η περιοχή της Θεσσαλίας δε φαίνεται να αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα. Η περιοχή της Θεσσαλονίκης θα δεχτεί σύντομες βροχές χωρίς αξιόλογη ένταση. Η Αττική είναι αρκετά πιθανό να δεχτεί ένα γρήγορο πέρασμα από ισχυρές καταιγίδες το βράδυ της Παρασκευής που τοπικά ίσως δημιουργήσει μικροπλημμυρικά επεισόδια».

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει προειδοποιήσει για την τριήμερη κακοκαιρία με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε χθες, βάσει του οποίου, σύμφωνα και με την τελευταία επικαιροποίηση, επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου (11-11-23) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν σταδιακά προς τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι.

Την Παρασκευή (10-11-23)
α. Από το μεσημέρι στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο.
β. Από τις απογευματινές ώρες θα επηρεαστεί η υπόλοιπη Στερεά και Πελοπόννησος, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα νότια τμήματα της Θεσσαλίας.

Το Σάββατο (11-11-23)
α. Από τις πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά, τα νότια τμήματα της Ανατολικής Πελοποννήσου και τα Κύθηρα.
β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και πιθανόν την Θράκη.

γ. Προς το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα τα Δωδεκάνησα.

Β. Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (11-11-23) μέχρι αργά το απόγευμα.

Σύμφωνα με το meteo.gr θα έχουμε δυο διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές που θα επηρεάσουν τον καιρό της χώρας από σήμερα έως και την Δευτέρα. Tα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι: Οι ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, που σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Η επικράτηση νότιων και δυτικών ανέμων που κατά διαστήματα στα πελάγη θα φτάνουν τα 7 μποφόρ και θα προκαλούν σχετικά υψηλό κυματισμό.

Για σήμερα Παρασκευή η πρώτη ατμοσφαιρική διαταραχή θα προκαλέσει από το μεσημέρι βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και στα δυτικά και νοτιοδυτικά ηπειρωτικά, οι οποίες έως το βράδυ θα επεκταθούν στη Μακεδονία και στις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου καθώς και στα νότια της Κρήτης. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο και στα δυτικά και νοτιοδυτικά ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Στο Ιόνιο το μεσημέρι και απόγευμα θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι έως 7 μποφόρ που από τις πρώτες βραδινές ώρες θα γίνουν δυτικοί έως 5 μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα στραφούν σε νότιους έως 6 μποφόρ από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση κατά τόπους.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για σήμερα κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική). Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η κατηγοριοποίηση αναφέρεται στη χώρα ως σύνολο και ότι τα φαινόμενα στα δυτικά και νοτιοδυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρά και συνιστάται προσοχή.

Από την πλευρά του ο προγνώστης της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, κάνει λόγο για βροχές και καταιγίδες που θα σημειωθούν σε Επτάνησα, Δυτική Πελοπόννησο και από το μεσημέρι της Παρασκευής και μετά ο κύριος όγκος των φαινομένων θα επηρεάσει την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Αττική, Εύβοια μέχρι και τις Σποράδες. Το βράδυ οι καταιγίδες θα «σπάσουν» στα δύο με τα φαινόμενα να εντοπίζονται στα δυτικά της χώρας, στο Αιγαίο και στα ανατολικά νησιωτικά. Στην Αττική θα υπάρξουν από το πρωί της Παρασκευής νεφώσεις και μετά το μεσημέρι βροχές και καταιγίδες. Κατά τόπους τα φαινόμενα θα έχουν και έντονο χαρακτήρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

protothema.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button