ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΥΓΕΙΑ

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε (vid)

Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο, ωστόσο, εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη.

Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης αναμένεται στη χώρα μας. Η άμμος από τη Σαχάρα διασχίζει με τη βοήθεια των νοτιάδων τη Μεσόγειο, φτάνοντας στη Ελλάδα, με τη χώρα να βρίσκεται σε κλοιό ζέστης και σκόνης.

«Συνδυάζεται με τις υψηλές θερμοκρασίες και δημιουργεί δύσκολες συνθήκες. Θα διατηρηθεί και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με αυξημένες συγκεντρώσεις. Στη χώρα μας, οφείλεται στους παρατεταμένους νοτιάδες», εξήγησε ο Μιχάλης Σιούτης.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο, ωστόσο, εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός γιατί σχετίζεται με σενάρια κλιματικής αλλαγής και μάλιστα με δυσμενέστερα σενάρια. Για αυτό το λόγο οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ένα εξαιρετικά ανησυχητικό γεγονός», πρόσθεσε.

«Εκρηκτικό» κοκτέιλ

Οι υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων από τη Σαχάρα, σε συνδυασμό με τη γύρη δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που έχει επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και δη εκείνων που έχουν αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα.

«Όταν κυκλοφορούμε έξω φοράμε μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα για να μειώνεται η εισπνοή αυτών των σωματιδίων, όταν επιστρέφουμε σπίτι μας κάνουμε μπάνιο και πετάμε τα ρούχα στα άπλυτα, ξεπλένουμε με άφθονο νερό μάτια, μύτη, στόμα», είπε ο Θόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας.

Οι συνθήκες αυτές όμως, είναι ιδανικές και για την ανάπτυξη αλλεργιών.

Η σκόνη, όμως, μπορεί να προσκαλέσει και δερματικά εξανθήματα.

«Η εκδήλωση μπορεί να συνοδεύεται είτε από κνησμό είτε από εξάνθημα. Βλέπει ένα πρήξιμο στο δέρμα με ερυθρότητα και εμφανίζεται οπουδήποτε στο σώμα», είπε ο δερματολόγος, Μάνος Κουρής.

Όσοι εμφανίζουν συμπτώματα που επιμένουν και κυρίως δύσπνοια θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τον γιατρό τους.

in.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button