ΚΟΡΙΝΘΙΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Η Μεγάλη Ζήρεια όπως δεν την έχετε ξαναδεί – Πλάνα από Drone

Το όρος Ζήρεια ή Κυλλήνη είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου και το μεγαλύτερο τμήμα του βρίσκεται στο νομό Κορινθίας με υψηλότερη κορυφή το Σημείο (2374μ.)

Απέχει 150χλμ. από την Αθήνα, ενώ αποτελείται από τη Μικρή και τη Μεγάλη Ζήρεια. Πέντε κορυφές τους ξεπερνούν τα 2000μ. Η υψηλότερη κορυφή της Μικρής Ζήρειας είναι το Χιόνι (2127μ.), ενώ στη Μεγάλη Ζήρεια βρίσκεται η λίμνη Δασίου, η οποία το καλοκαίρι στερεύει. Στο σημείο αυτό, η θέα είναι καταπληκτική. Εδώ βρίσκεται το Καταφύγιο Α σε υψόμετρο 1700μ. στην ανατολική πλευρά του βουνού.

Στην περιοχή βρίσκεται και η τεχνητή λίμνη Δόξας ή Φενεού, καθώς και η γνωστή από την αρχαιότητα λίμνη της Στυμφαλίας. Φυσικό σύνορο μεταξύ Μεγάλης και Μικρής Ζήρειας είναι η χαράδρα της Φλαμπουρίτσας, την οποία διασχίζει ο ποταμός Σύθας. Η χαράδρα καταλήγει στο Ξυλόκαστρο και μαζί με τις κορυφές του όρους θεωρείται περιοχή προστατευόμενη από τη Συνθήκη Natura 2000, καθώς χαρακτηρίζεται από πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Εδώ βρίσκει καταφύγιο σημαντικός αριθμός ζώων (ασβός, σκαντζόχοιρος, λαγός, αλεπού, νυφίτσα, κουνάβι, σκίουρος, πέρδικα και χρυσαετός). Η περιοχή χαρακτηρίζεται από πανέμορφα δάση κωνοφόρων και πλατάνων, ενώ υπάρχουν πάνω από 2000 διαφορετικά είδη φυτών. Βόρεια της Μεγάλης Ζήρειας και σε υψόμετρο 1500-1600μ. εκτείνεται ο λεγόμενος «κάμπος της Ζήρειας».

Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά μοναστήρια, όπως η ιστορική μονή του Αγ. Βλάση και η μονή του Αγ. Γεωργίου, καθώς και πολλά γραφικά ξωκλήσια. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στο όρος Ζήρεια γεννήθηκε ο θεός Ερμής. Το Σπήλαιο του Ερμή είναι από τα λίγα που βρίσκονται σε τόσο μεγάλο υψόμετρο και χαρακτηρίζεται από σταλαγμίτες, σταλακτίτες και μικρές λίμνες. Μια έκταση 11.500 στρεμμάτων στην κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας είναι ιδιόκτητη και ανήκει στην οικογένεια Νοταρά από το 1760. Το 2005 κατοχυρώθηκε στην οικογένεια με δικαστική απόφαση. 

Δείτε το βίντεο από την ομάδα του Earth In Motion

πηγή: peloponnisossearch.com

Κορινθία: Η πανέμορφη τεχνητή Λίμνη Δόξα – Drone βίντεο

Αρχαία Φενεός: Γαλαζοπράσινα νερά, ταβερνάκια και μοναδικό γλυκό τριαντάφυλλο, 2 ώρες από την Αθήνα

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button