Η ιστορία του εξυπνότερου ανθρώπου στην ιστορία – Γιατί πέθανε φτωχός και μόνος
Μπορεί ο William James Sidis να είχε μεγαλύτερο IQ από τον Albert Einstein κατά 100 πόντους νοημοσύνης και να γνώριζε 25 γλώσσες, ωστόσο ούτε έγραψε ιστορία με τις θεωρίες του, ούτε έφτιαξε αυτοκρατορίες με τις καινοτόμες ιδέες του, όπως άλλοι υπερβολικά έξυπνοι άνθρωποι
Αντιθέτως κατέληξε να πεθάνει φτωχός και μόνος.
Ο Sidis ήταν ένα παιδί-θαύμα στο τέλος του δέκατου ένατου αιώνα, με εκτιμώμενο δείκτη νοημοσύνης από 250 έως 300 (ο μέσος όρος είναι το 100). Η λαμπρότητά του, ωστόσο, δεν μπόρεσε να τον σώσει από τα προβλήματά του. Ο πιο έξυπνος άνθρωπος που έζησε ποτέ, γεννήθηκε στην Αμερική το 1898.
Έγραψε σύνταγμα για ένα φανταστικό παράδεισο
Οι γονείς του ήταν και οι δύο, αρκετά έξυπνοι. Ο πατέρας του ήταν γνωστός ψυχοθεραπευτής και η μητέρα του γιατρός. Και οι δύο ήταν ενθουσιασμένοι με το ταλαντούχο παιδί τους, ξοδεύοντας μια περιουσία σε βιβλία και χάρτες για να προωθήσουν τις μελέτες του από μικρή ηλικία. Αλλά δεν είχαν ιδέα πόσο γρήγορα θα μάθαινε τις πληροφορίες ο αγαπημένος τους γιος.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι ο Sidis διάβαζε τους New York Times όταν ήταν μόλις 18 μηνών. Μέχρι την ηλικία των έξι ετών, μπορούσε να επικοινωνεί σε διάφορες γλώσσες, όπως αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, εβραϊκά, τουρκικά και αρμενικά.
Σαν να μην έφτανε αυτό, σε νεαρή ακόμα ηλικία ανέπτυξε τη δική του γλώσσα και συνέθεσε ποιήματα, έγραψε μυθιστόρημα, καθώς και ένα σύνταγμα για έναν φανταστικό παράδεισο.
Σε ηλικία μόλις 9 ετών, έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, αλλά δεν τον άφησαν να παρακολουθήσει μαθήματα μέχρι τα 11 του χρόνια. Όντας ακόμη φοιτητής, έδωσε διαλέξεις στη Μαθηματική Λέσχη του Χάρβαρντ και τα θέματα ήταν τόσο δύσκολα, που σχεδόν κανείς δεν τον καταλάβαινε, αλλά όσοι τα κατάφερναν, έμεναν με το στόμα ανοιχτό.
Ο Sidis αποφοίτησε από το περίφημο ίδρυμα το 1914 όταν ήταν μόλις 16 ετών. Μετά την αποφοίτησή του, δίδαξε για λίγο μαθηματικά προτού κρυφτεί, γυρίζοντας από πόλη σε πόλη και από δουλειά σε δουλειά, όπου συχνά συστηνόταν με διαφορετικό όνομα.
Τα εισιτήρια του τραμ τον συνεπήραν
Σε όλο αυτό το διάστημα, έγραψε πολλά βιβλία, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών 1.200 σελίδων και ενός βιβλίου για εισιτήρια του τραμ, ένα αντικείμενο που βρήκε συναρπαστικό και άρχισε να συλλέγει. Αν και έγραφε με τουλάχιστον οκτώ ψευδώνυμα, τα γραπτά του δεν διανεμήθηκαν ποτέ ευρέως.
Παρά την ευφυία του, δυσκολευόταν να βρίσκεται γύρω σε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι δεν τον καταλάβαιναν.
Δίδαξε μαθηματικά στο Rice Institute στο Τέξας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά σχεδόν αναγκάστηκε να φύγει, εν μέρει επειδή ήταν νεότερος από πολλούς από τους μαθητές του.
Τρομαγμένος -μάλλον- από την απόρριψη του κοινού, αποφάσισε να ζήσει ειρηνικά και ήσυχα. Ανέλαβε πολλές βασικές δουλειές, έκανε τον απλό λογιστή, αλλά κάθε φορά που οι συνάδελφοι του ανακάλυπταν ποιος πραγματικά ήταν, έφευγε.
Σε ηλικία 46 ετών, ο πιο έξυπνος άνθρωπος που γεννήθηκε ποτέ, πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία, ως μοναχικός υπάλληλος γραφείου, ενώ τον βρήκε η σπιτονοικοκυρά του.
Σπάνιο βίντεο με τον Αϊνστάιν να εξηγεί τη διασημότερη εξίσωση της επιστήμης