ΥΓΕΙΑ

Τα 10 συχνότερα αυτοάνοσα νοσήματα – Ποιες είναι οι αιτίες;

Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες που εμφανίζονται όταν ο οργανισμός επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα. 


Είναι η κύρια αιτία χρόνιων ασθενειών σήμερα και επηρεάζουν την υγεία περισσότερων ανθρώπων απ’ ότι επηρεάζουν τα καρδιακά νοσήματα και ο καρκίνος μαζί.

Περίπου 24 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, λύκο, σκλήρυνση κατά πλάκας, ασθένεια του θυρεοειδούς, φλεγμονώδη νόσο των εντέρων κ.α. Αυτά συχνά αντιμετωπίζονται με ισχυρά φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά η αιτία δεν αντιμετωπίζεται.

Ποια είναι τα αίτια για τα αυτοάνοσα νοσήματα – Γιατί  το σώμα επιτίθεται στον εαυτό του;

Η αυτοανοσία εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα παθαίνει σύγχυση και οι ιστοί βάλλονται από φιλική πυρά. Το σώμα καταπολεμά μια νοσηρή κατάσταση – μια λοίμωξη, μια τοξίνη, ένα αλλεργιογόνο, μια τροφή, ή το στρες – και με κάποιο τρόπο ανακατευθύνει την εχθρική επίθεση στις αρθρώσεις, τον εγκέφαλο, τον θυρεοειδή, το έντερο, το δέρμα, ακόμη και ολόκληρο το σώμα.

Αυτή η ανοσολογική σύγχυση προκύπτει από αυτό που αναφέρεται ως μοριακή μιμητορία. Οι συμβατικές προσεγγίσεις δεν διαθέτουν εκείνη τη μεθοδολογία που θα εντοπίσει την προσβολή που δημιουργεί το πρόβλημα.

Η λειτουργική ιατρική χαρτογραφεί όλα εκείνα τα σημεία που μας πληροφορούν ποιο μόριο μιμούνται τα κύτταρα. Αυτό που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι αυτοάνοσες διαταραχές εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά στις ανεπτυγμένες χώρες.

Οι κάτοικοι τριτοκοσμικών περιοχών, χωρίς σύγχρονες ανέσεις, όπως τρεχούμενο νερό, νιπτήρες, πλυντήρια ρούχων και αποστειρωμένες αυλές δεν υποφέρουν από αυτές τις ασθένειες. Το παιχνίδι των παιδιών στην ύπαιθρο, η επαφή με το περιβάλλον και η έκθεση σε μολύνσεις εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα για να αναγνωρίσει τι είναι ξένο και τι είναι εμείς.

 Όταν δε μιλάει το στόμα θα μιλήσει το σώμα σας – Αυτοάνοσα νοσήματα

Από τις πρώτες ημέρες της ιατρικής, το ανθρώπινο σώμα εξετάζεται ως μια συλλογή ξεχωριστών και ανεξάρτητων οργάνων. Μόλις λίγα χρόνια πριν, κύριος στόχος της ιατρικής αντιμετώπισης ήταν ο προσδιορισμός ενός και μόνου παράγοντα ως το μοναδικό αίτιο σε κάθε ασθένεια.

Αυτό το μοντέλο όμως έχει πλέον φτάσει στα όρια του και δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις στα χρόνια προβλήματα υγείας που αποτελούν πλέον και τον βασικό παράγοντα νοσηρότητας σήμερα.

Η βασική ιδέα πίσω από την σύγχρονη ιατρική είναι ότι ένα πολύπλοκο σύστημα είναι πιο κατανοητό αν θεωρηθεί ως ένα ενιαίο σύνολο.

Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν αντιμετωπίζεται σήμερα ως μεμονωμένα όργανα που εμφανίζουν συμπτώματα αλλά ως ένα ενιαίο βιολογικό σύστημα που αλληλοεπιδρά με το περιβάλλον του.

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα βιολογικό σύστημα που λειτουργεί σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Αποτελείται από κύτταρα που συναθροίζονται και σχηματίζουν όργανα.

Παράγοντες όπως το περιβάλλον, η διατροφή, η συγκέντρωση οξυγόνου, το νερό, θρεπτικά στοιχεία όπως βιταμίνες, αμινοξέα, πρωτεΐνες και ένζυμα, είναι απολύτως απαραίτητα σε πολύ ακριβείς αναλογίες μεταξύ τους, για την φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, δομικών λίθων του οργανισμού.

Την τελευταία δεκαετία τα αυτοάνοσα είχαν ραγδαία αύξηση με ισχυρότερους και συνηθέστερους αντιπροσώπους τα εξής:

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 80% των χρόνιων ασθενειών οφείλεται σε παράγοντες που συνδέονται με τον τρόπο ζωής. Οποιαδήποτε λοιπόν αποτελεσματική θεραπευτική ενέργεια πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτούς τους παράγοντες. 

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής απομακρύνεται συνεχώς από το φυσιολογικό και αυτός είναι ο κύριος λόγος ανάπτυξης χρόνιων και αυτοάνοσων ασθενειών. Τα αυτοάνοσα είναι νοσήματα της σύγχρονης εποχής. Έχουν αυξηθεί έως και 400% τα τελευταία 50 χρόνια και εμφανίζονται κυρίως στις αναπτυγμένες χώρες. Όσο υψηλότερο το βιοτικό επίπεδο τόσο μεγαλύτερη και η επίπτωση των αυτοάνοσων ασθενειών.

πηγή: health4u.gr

Διαβάστε ακόμη: Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο αυτοάνοσων παθήσεων

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button