ΔΙΕΘΝΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Ελβετία δίνει 53.000 ευρώ για…μια ιδέα

Το βραβείο θα μοιραστεί μεταξύ των τριών καλύτερων προτάσεων, οι οποίες πρέπει να αποδεικνύουν όχι μόνο τη σκοπιμότητα αλλά και τη δέσμευση για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Κάτω από τα γαλήνια και γραφικά νερά των εμβληματικών λιμνών της Ελβετίας κρύβεται ένα κρυφό και επικίνδυνο μυστικό.

Για δεκαετίες, ο ελβετικός στρατός χρησιμοποιούσε αυτές τις παρθένες αλπικές λίμνες ως χώρους απόρριψης παλαιών πυρομαχικών, πιστεύοντας ότι τα νερά θα παρείχαν έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο απόρριψης των επικίνδυνων υλικών. Ωστόσο, καθώς αυξάνεται η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και τους κινδύνους για την ασφάλεια που ενέχει αυτό το υποβρύχιο οπλοστάσιο, η Ελβετία αναζητά τώρα καινοτόμες λύσεις για την απομάκρυνση των πυρομαχικών – και προσφέρει ένα σημαντικό χρηματικό βραβείο για τις καλύτερες ιδέες.

Οι τουρίστες που επισκέπτονται τις λίμνες ΛουκέρνηΤουν ή Νεσατέλ μπορεί να σοκαριστούν όταν μάθουν ότι αυτά τα ειδυλλιακά νερά κρύβουν χιλιάδες τόνους στρατιωτικών αποβλήτων. Μόνο η λίμνη της Λουκέρνης εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 3.300 τόνους πυρομαχικών, ενώ η λίμνη Νεσατέλ περιέχει περίπου 4.500 τόνους, ορισμένοι από τους οποίους χρησιμοποιήθηκαν για ασκήσεις από την ελβετική πολεμική αεροπορία μόλις το 2021.

Τα πυρομαχικά βρίσκονται σε διάφορα βάθη, με ορισμένα να βρίσκονται 150 έως 220 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, καθιστώντας την ανάσυρση ένα δύσκολο και δυνητικά επικίνδυνο έργο. Ωστόσο, στη λίμνη Νεσατέλ, ορισμένα από τα πυρομαχικά βρίσκονται πολύ πιο κοντά στην επιφάνεια – σε βάθος μόλις έξι ή επτά μέτρων – προκαλώντας ανησυχίες για τον κίνδυνο που ενέχουν για το περιβάλλον και τη δημόσια ασφάλεια.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, το ελβετικό υπουργείο Άμυνας προκήρυξε διαγωνισμό με έπαθλο 53.000 ευρώ για τις καλύτερες ιδέες σχετικά με το πώς μπορεί να επιτευχθεί η ανάσυρση των πυρομαχικών. Το βραβείο θα μοιραστεί μεταξύ των τριών καλύτερων προτάσεων.

Η ελβετική κυβέρνηση ελπίζει ότι, αξιοποιώντας την εφευρετικότητα και την τεχνογνωσία του κόσμου, θα μπορέσει να βρει μια βιώσιμη λύση σε αυτό το πολύπλοκο πρόβλημα – μια λύση που θα εξισορροπεί την ανάγκη για ασφάλεια με την επιτακτική ανάγκη προστασίας της φυσικής ομορφιάς αυτών των λιμνών.

πηγή: gazzetta.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button