ΑΤΤΙΚΗ

Η Ελευσίνα μετατρέπεται σε νέο τουριστικό προορισμό μέσω της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης»

Ο νέος, πολιτιστικός προορισμός της Αττικής θα είναι η πόλη της Ελευσίνας χάρη στη διοργάνωση της «Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Έχουν ήδη μάλιστα ξεκινήσει να πραγματοποιούνται δράσεις, που προσελκύουν όλο και περισσότερους επισκέπτες

Οι δράσεις αυτές λειτουργούν ως προπομπός της διοργάνωσης, προσελκύουν συνεχώς χιλιάδες επισκέπτες στην Ελευσίνα, ενώ μεγάλος όγκος επισκεπτών αλλά και καλλιτεχνών απ’ όλη την Ευρώπη αναμένεται να κατακλύσει τον προορισμό της Δυτικής Αττικής τον επόμενο χρόνο

Αρχαιολογικός πλούτος

Η Ελευσίνα, ως μία από τις πέντε Ιερές Πόλεις της αρχαιότητας, διαθέτει σπάνιο αρχαιολογικό πλούτο. Ο ναός της Δήμητρας και της Περσεφόνης, η είσοδος του Κάτω Κόσμου στο Πλουτώνειο, οι Καρυάτιδες των Προπυλαίων και τα συμπαγή τείχη δημιουργούν έναν από τους πλέον αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Μάλιστα, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας ανακαινίζεται για να στεγάσει το σπουδαίο μνημειακό απόθεμα της πόλης, εξασφαλίζοντας μία ξεχωριστή εμπειρία στους επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

Βιομηχανική κληρονομιά

Παράλληλα, η βιομηχανική κληρονομιά της πόλης αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις της βιομηχανικής αρχαιολογίας και της φωτογραφίας. Το Παλαιό Ελαιουργείο στη ρίζα της ακρόπολης, ο νεογοτθικός πύργος του Κρόνου και οι καμινάδες χαμένων εργοστασίων μέσα στον αστικό ιστό σχηματίζουν ένα μωσαϊκό ιστορίας και πολιτισμού που καθιστά την Ελευσίνα εναλλακτικό προορισμό πολιτισμού πανευρωπαϊκής εμβέλειας.

Τονίζεται ότι η Ελευσίνα κερδίζοντας τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023, αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά ελληνική πόλη, που φιλοξενεί τον θεσμό. Αντλώντας έμπνευση από την πλούσια ιστορία της πόλης, η διοργάνωση διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα με γενικό τίτλο ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Αντανακλώντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά της πόλης και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ελευσίνα και η Ευρώπη, διαμορφώνονται οι τρεις κεντρικοί θεματικοί άξονες του προγράμματός της, διακριτοί και διασυνδεδεμένοι: ‘Άνθρωπος / Κοινωνία, Περιβάλλον και Εργασία.

«Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα της βιομηχανικής παράδοσης της πόλης με την τέχνη, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό στο κέντρο της τοπικής ανάπτυξης σε μια νέα εποχή για την πόλη και τους ανθρώπους της», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δέσποινα Γερουλάνου, Πρόεδρος του ΔΣ της «Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ελευσίνας, Αργύρη Οικονόμου, «γίνεται για πρώτη φορά μια οργανωμένη προσπάθεια να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν της πόλης δημιουργώντας, στην ουσία, της τουριστική της ταυτότητα που θα στηρίζεται στο πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής. Σχέδιό μας είναι να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη ευκαιρία της διοργάνωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και να καθιερωθεί η Ελευσίνα ως ένας δυναμικός προορισμός και πόλος έλξης για επισκέπτες εντός και εκτός της χώρας μας.»

πηγή: newsit.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button