ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑ

Henley: Άλλοι 1.200 ξένοι εκατομμυριούχοι θα μεταναστεύσουν στην Ελλάδα φέτος

Περίπου 1.100 ξένοι εκατομμυριούχοι μετακόμισαν στην Ελλάδα το 2023 και άλλοι 1.200 αναμένεται να το κάνουν το 2024, με την Αττική, τη Μύκονο και την Κρήτη να αποτελούν τα hotspots για τους εύπορους μετανάστες, διαπιστώνει η φετινή έκδοση της έκθεσης Henley Private Wealth Migration Report

«Παρά το δύσκολο ξεκίνημα της δεκαετίας, έπειτα από την ελληνική κρίση χρέους, η Ελλάδα έχει εμφανίσει ισχυρή  ανάκαμψη, με τις τιμές των ακινήτων και τους αριθμούς των εκατομμυριούχων στη χώρα να αυξάνονται σημαντικά, ειδικά τα τελευταία χρόνια», αναφέρει η Henley & Partners, η οποία συμβουλεύει εύπορους πελάτες σε θέματα μετανάστευσης.

Τα στοιχεία της εταιρείας δείχνουν ότι 128.000 από τους εκατομμυριούχους του κόσμου (άτομα με ρευστό, επενδύσιμο πλούτο άνω του 1 εκατ. δολαρίων) σκοπεύουν να μεταναστεύσουν σε κάποια άλλη χώρα μέσα στο 2024, με την Ελλάδα να κατατάσσεται όγδοη ανάμεσα στις top10 χώρες που τους προσελκύουν.

Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Henley & Partners, η Ελλάδα διαθέτει ήδη 64.700 εκατομμυριούχους, 105 άτομα με περιουσία άνω των 100 εκατ. δολαρίων καθώς και 8 δισεκατομμυριούχους. Ο πληθυσμός των εκατομμυριούχων της χώρας έχει αυξηθεί κατά 14% την τελευταία δεκαετία.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Henley & Partners, οι ροές των εκατομμυριούχων μεταναστών αποτελούν έναν πρόδρομο δείκτη για την υγεία μιας χώρας και της οικονομίας της.

Αυτή η μετανάστευση πλούτου και ταλέντου έχει πολλαπλά οφέλη για την χώρα που υποδέχεται τους εκατομμυριούχους:

Συνάλλαγμα: Οι εκατομμυριούχοι μετανάστες αποτελούν μια κρίσιμη πηγή εσόδων σε συνάλλαγμα για μια χώρα, καθώς τείνουν να φέρνουν τα χρήματά τους μαζί τους. Για παράδειγμα, όταν ένας μετανάστης φέρνει μαζί του 10 εκατ. δολάρια, είναι σαν η χώρα αυτή να έκανε εξαγωγές 10 εκατ. δολαρίων, καθώς και στις δύο αυτές περιπτώσεις δημιουργούνται έσοδα σε συνάλλαγμα για τη χώρα, σημειώνει η Henley.

Νέες επιχειρήσεις: Περίπου το 20% των ατόμων υψηλής εισοδηματικής στάθμης που μεταναστεύει είναι επιχειρηματίες και ιδρυτές επιχειρήσεων που συχνά ιδρύουν εταιρείες στις νέες τους χώρες και άρα δημιουργούν θέσεις εργασίας. Στους μετανάστες με περιουσία άνω των 100 εκατ. δολαρίων, το ποσοστό των επιχειρηματιών αγγίζει το 60%.

Χρηματιστήρια: Οι εκατομμυριούχοι ενισχύουν τα τοπικά χρηματιστήρια μέσω των επενδύσεών τους σε μετοχές. Επίσης, κάποιοι προχωρούν στην εισαγωγή των εταιρειών τους στο χρηματιστήριο της χώρας που έχουν επιλέξει για να ζήσουν.

Θέσεις εργασίας: Τα άτομα υψηλής εισοδηματικής στάθμης δημιουργούν έμμεσα χιλιάδες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας λόγω της αγοραστικής τους δύναμης, ειδικά σε τομείς όπως αυτοί των ξενοδοχείων πολυτελείας, των ακριβών εστιατορίων, των καταστημάτων πολυτελών ειδών, της μόδας, της υψηλής τεχνολογίας, των αυτοκινήτων, των prime ακινήτων, της διαχείρισης πλούτου και των family offices.

Οι λόγοι για τους οποίους μεταναστεύουν

–          Ασφάλεια

–          Οικονομικές ανησυχίες

–          Φόροι και συνταξιοδότηση

–          Δουλειά και επιχειρηματικές ευκαιρίες

–          Lifestyle (συμπεριλαμβανομένου του κλίματος, της φύσης και του τοπίου)  

–          Σχολεία και ευκαιρίες εκπαίδευσης για τα παιδιά τους

–          Σύστημα υγείας

–          Επίπεδο ζωής. 

Πού πηγαίνουν οι εκατομμυριούχοι

Σύμφωνα με την έκθεση της Henley, το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει φέτος 9.500 εκατομμυριούχους, περισσότερους από ποτέ και υπερδιπλάσιους από τους 4.200 που έφυγαν από τη χώρα πέρυσι.  

Μόνο η Κίνα θα χάσει περισσότερους εκατομμυριούχους (15.200 άτομα). Το «τσουνάμι» της εξόδου εκατομμυριούχων από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται να έχει κοπάσει, καθώς «μόλις» 1.000 άτομα υψηλής εισοδηματικής στάθμης υπολογίζεται ότι θα μεταναστεύσουν φέτος (έπειτα από 8.500 το 2022 και 2.800 το 2023).

Για τρίτη χρονιά στη σειρά, η χώρα που προσελκύει τους περισσότερους εκατομμυριούχους είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς 6.700 άτομα αναμένεται να μεταναστεύσουν εκεί έως τα τέλη του έτους. Με μηδενικό φόρο εισοδήματος, χρυσή βίζα, πολυτελές lifestyle και στρατηγική τοποθεσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναμένεται να προσελκύσουν φέτος σχεδόν διπλάσιους εκατομμυριούχους από τον αμέσως επόμενο προορισμό, που είναι οι ΗΠΑ.

«Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει μια τέλεια καταιγίδα γεωπολιτικών εντάσεων, οικονομικής αβεβαιότητας και κοινωνικής αναταραχής, οι εκατομμυριούχοι ψηφίζουν με τα πόδια τους σε αριθμούς ρεκόρ», σημειώνει ο Dominic Volek της Henley & Partners. «Από πολλές απόψεις, αυτή η μεγάλη μετανάστευση των εκατομμυριούχων αποτελεί πρόδρομο δείκτη, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή του παγκόσμιου σκηνικού και των τεκτονικών πλακών του πλούτου και της δύναμης, με ευρείες συνέπειες για την μελλοντική τροχιά των χωρών που αυτοί αφήνουν πίσω τους ή διαλέγουν για το νέο σπίτι τους».

πηγή: moneyreview.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button