ΔΙΕΘΝΗ

H Google κόβει 12.000 θέσεις εργασίας – Απολύεται το 6% των υπαλλήλων παγκοσμίως

Τι αναφέρει σε e-mail του προς τους εργαζομένους ο CEO της μητρικής εταιρείας Alphabet, Σουντάρ Πιντσάι

Σε δραστική μείωση των θέσεων εργασίας προχωρά η μητρική της Google, Alphabet, που ανακοίνωσε την κατάργηση 12.000 θέσεων εργασίας, που αντιστοιχούν σε άνω του 6% του εργατικού δυναμικού της παγκοσμίως. Η Alphabet έρχεται να προστεθεί στους υπόλοιπους τεχνολογικούς κολοσσούς που απολύουν κόσμο μετά από μια πολυετή ανάπτυξη και αθρόες προσλήψεις.

Οι απολύσεις θα επηρεάσουν όλες τις θέσεις εργασίας, σε ολόκληρη την εταιρεία και θα γίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είπε ο CEO, Σουντάρ Πιντσάι, με e-mail που έστειλε προς τους εργαζομένους.

Όπως γράφει σε αυτό, «αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για τις αποφάσεις που μας οδήγησαν ως εδώ».

Με τις απολύσεις αυτές, η Google προστίθεται στις άλλες εταιρείες τεχνολογίας που μείωσαν δραστικά το προσωπικό τους και τις λειτουργίες τους εν μέσω της επιδεινούμενης παγκόσμιας οικονομίας και του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Meta, Twitter και Amazon έχουν ήδη μειώσει το προσωπικό τους. Χάρη στο ανθεκτικό κομμάτι του search (των αναζητήσεων δηλαδή μέσω Google), η τελευταία είχε καταφέρει μέχρι τώρα να αποφύγει τις περικοπές. Ωστόσο, τώρα είναι αντιμέτωπη με μια επιβράδυνση του ψηφιακού advertising ενώ το τμήμα cloud-computing συνεχίζει να έπεται της Amazon και της Microsoft.  

«Αυτές είναι σημαντικές στιγμές για να επανεστιάσουμε, να κάνουμε επανασχεδιασμό στα κόστη μας και να κατευθύνουμε το ταλέντο και το κεφάλαιό μας προς τις ύψιστες προτεραιότητές μας», έγραψε ο Πιτσάι στο email προς τους εργαζομένους.

Τόνισε επίσης ότι η εταιρεία έχει «μια ουσιαστική ευκαιρία μπροστά μας» με την τεχνητή νοημοσύνη, έναν βασικό επενδυτικό τομέα όπου η Google αντιμετωπίζει ολοένα αυξανόμενο ανταγωνισμό.

Κατώτερα των προσδοκιών έσοδα και κέρδη

Τον Οκτώβριο, η εταιρεία ανακοίνωσε  κέρδη και έσοδα κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών. Τα κέρδη μειώθηκαν κατά 27% στα 13,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Εκείνη την εποχή, ο Πιτσάι  έλεγε ότι η Google θα περιορίσει τα έξοδά της και η Chief Financial Officer Ρουθ Πόρατ, είπε ότι ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας θα μειωθεί άνω του 50% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με την το αμέσως προηγούμενο.

Η μείωση του αριθμού προσωπικού της Google ακολουθεί την πίεση των επενδυτών να υιοθετήσουν μια πιο επιθετική στρατηγική για τον περιορισμό των δαπανών. Τον Νοέμβριο, η TCI Fund Management Ltd. προέτρεψε τον κολοσσό της διαδικτυακής αναζήτησης με μια ανοιχτή επιστολή να θέσει δημοσίως έναν στόχο για περιθώρια κέρδους, να αυξήσει τις επαναγορές μετοχών και να μειώσει τις απώλειες στο χαρτοφυλάκιό της Other Bets, του τμήματος Moonshot της Alphabet. «Η εταιρεία έχει πάρα πολλούς υπαλλήλους και το κόστος ανά εργαζόμενο είναι πολύ υψηλό», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της TCI, Κρις Χον, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των εργαζομένων της Alphabet είχε αυξηθεί κατά 20% ετησίως από το 2017.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ανθρώπινων πόρων Challenger, Gray & Christmas Inc., οι περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας το 2022 σημειώθηκαν στον τομέα της τεχνολογίας — 97.171 για το έτος, αύξηση 649% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στο e-mail του ο Πιτσάι ανέφερε επίσης ότι η Alphabet θα πληρώσει στους υπαλλήλους που θα επηρεαστούν για 16 εβδομάδες μετά την απόλυση, ενώ θα έχουν παροχές υγείας  αξίας έξι μηνών στις ΗΠΑ.

Ακολουθεί το πλήρες σημείωμα που έστειλε ο Πιτσάι στο προσωπικό:

Υπάλληλοι της Google,

Έχω μερικά δύσκολα νέα να μοιραστώ. Αποφασίσαμε να μειώσουμε το εργατικό δυναμικό μας κατά περίπου 12.000 άτομα. Έχουμε ήδη στείλει ξεχωριστό email στους υπαλλήλους στις ΗΠΑ που επηρεάζονται. Σε άλλες χώρες, αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει περισσότερο λόγω των τοπικών νόμων και πρακτικών.

Αυτό θα σημαίνει ότι θα αποχαιρετήσουμε μερικούς απίστευτα ταλαντούχους ανθρώπους που δουλέψαμε σκληρά για να προσλάβουμε και χαιρόμασταν  να συνεργαζόμαστε μαζί τους. Λυπάμαι βαθιά για αυτό. Το γεγονός ότι αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν τη ζωή των υπαλλήλων της Google με βαραίνει πολύ και αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για τις αποφάσεις που μας οδήγησαν εδώ.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε δει περιόδους σημαντικής ανάπτυξης. Για να τροφοδοτήσουμε αυτή την ανάπτυξη, προχωρήσαμε σε προσλήψεις μέσα σε μια διαφορετική οικονομική πραγματικότητα από αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Είμαι σίγουρος για την τεράστια ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας χάρη στη δύναμη της αποστολής μας, την αξία των προϊόντων και των υπηρεσιών μας και τις πρώτες επενδύσεις μας στην τεχνητή νοημοσύνη. Για να το αποτυπώσουμε πλήρως αυτό, θα χρειαστεί να κάνουμε δύσκολες επιλογές. Έτσι, πραγματοποιήσαμε μια αυστηρή αναθεώρηση σε όλους τους τομείς προϊόντων και τις λειτουργίες για να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι και οι ρόλοι μας ευθυγραμμίζονται με τις υψηλότερες προτεραιότητές μας ως εταιρεία. Οι ρόλοι που καταργούμε αντικατοπτρίζουν το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης. Διαχωρίζουν την Alphabet, τις περιοχές προϊόντων, τις λειτουργίες, τα επίπεδα και τις περιοχές.

Προς τους υπαλλήλους της Google που μας εγκαταλείπουν: Σας ευχαριστούμε που εργάζεστε τόσο σκληρά για να βοηθήσετε ανθρώπους και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Η συνεισφορά σας ήταν ανεκτίμητη και είμαστε ευγνώμονες για αυτήν

Αν και αυτή η μετάβαση δεν θα είναι εύκολη, θα υποστηρίξουμε τους εργαζόμενους καθώς αναζητούν την επόμενη ευκαιρία τους.

Στις Η.Π.Α:

-Θα πληρώσουμε τους υπαλλήλους κατά τη διάρκεια της πλήρους περιόδου ειδοποίησης (τουλάχιστον 60 ημέρες).
-Θα προσφέρουμε επίσης ένα πακέτο απόλυσης που ξεκινά από μισθό 16 εβδομάδων συν δύο εβδομάδες για κάθε επιπλέον έτος στην Google και θα επιταχύνουμε τουλάχιστον 16 εβδομάδες κατοχύρωσης GSU.
-Θα πληρώσουμε τα μπόνους του 2022 και τον υπόλοιπο χρόνο διακοπών.
-Θα προσφέρουμε 6μηνη υγειονομική περίθαλψη, υπηρεσίες τοποθέτησης εργασίας και υποστήριξη μετανάστευσης σε όσους επηρεάζονται.

Εκτός των ΗΠΑ, θα υποστηρίξουμε τους υπαλλήλους σύμφωνα με τις τοπικές πρακτικές.

Ως εταιρεία  25 ετών, πρόκειται να περάσουμε από δύσκολους οικονομικούς κύκλους. Αυτές είναι σημαντικές στιγμές για να επανεστιάσουμε, να ανασχεδιάσουμε τα κόστη μας και να κατευθύνουμε το ταλέντο και το κεφάλαιό μας στις υψιστες προτεραιότητές μας.

Το να περιορίζουμε ορισμένους τομείς μας επιτρέπει να στοιχηματίζουμε περισσότερο σε άλλους. Η στροφή της εταιρείας στην τεχνητή νοημοσύνη πριν από χρόνια οδήγησε σε μεγάλη πρόοδο τις επιχειρήσεις μας και ολόκληρο τον κλάδο.

Χάρη σε αυτές τις πρώτες επενδύσεις, τα προϊόντα της Google είναι καλύτερα από ποτέ. Και ετοιμαζόμαστε να μοιραστούμε μερικές εντελώς νέες εμπειρίες για χρήστες, προγραμματιστές και επιχειρήσεις. Έχουμε μπροστά μας μια σημαντική ευκαιρία με την τεχνητή νοημοσύνη σε όλα τα προϊόντα μας και είμαστε έτοιμοι να την προσεγγίσουμε με τόλμη και υπευθυνότητα.

Όλο αυτό το έργο είναι μια συνέχεια μιας «υγιούς περιφρόνηση για το αδύνατο» που ήταν ο πυρήνας της φιλοσοφίας μας από την αρχή. Όταν κοιτάζω την Google σήμερα, βλέπω ότι το ίδιο πνεύμα και την ίδια ενέργεια. Γι’ αυτό παραμένω αισιόδοξος για την ικανότητά μας να εκπληρώσουμε την αποστολή μας, ακόμη και στις πιο δύσκολες μέρες μας. Σήμερα είναι σίγουρα μια από αυτές.

Είμαι βέβαιος ότι έχετε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα προχωρήσουμε. Θα οργανώσουμε ενημέρωση τη Δευτέρα. Ελέγξτε το ημερολόγιό σας για λεπτομέρειες. Μέχρι τότε, σας παρακαλούμε να προσέχετε τον εαυτό σας καθώς μαθαίνετε αυτά τα δύσκολα νέα. Εάν μόλις ξεκινάτε την εργάσιμη ημέρα σας, μη διστάσετε να εργαστείτε από το σπίτι σήμερα.

πηγή: newmoney.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button