ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί ο Πύργος του Άιφελ ψηλώνει κάθε καλοκαίρι

Το γαλλικό μνημείο, όπως και άλλα κτίρια που χτίστηκαν με υλικά ευαίσθητα στις θερμοκρασίες, αλλάζουν ύψος κάθε χρόνο

Ο Πύργος του Άιφελ αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία στον κόσμο. Σίγουρα το πιο χαρακτηριστικό του Παρισιού. Περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται κάθε χρόνο το μνημείο που έχτισε ο Γκουστάβ Άιφελ, προκειμένου να βγάλουν βίντεο και φωτογραφίες μπροστά ή πάνω του.

Αφορμή για την κατασκευή του αποτέλεσε η επέτειος των 100 χρόνων από την Γαλλική Επανάσταση. Μάλιστα, έγινε σε χρόνο ρεκόρ για εκείνη την εποχή, καθώς ξεκίνησε στα τέλη του Ιανουαρίου του 1887 και ολοκληρώθηκε 27 μήνες αργότερα. Η μεταλλική κατασκευή του ζυγίζει 7.300 τόνους, ενώ η όλη δομή, συμπεριλαμβανομένων των μη μεταλλικών στοιχείων, ζυγίζει περίπου 10.100 τόνους.

Αυτό, όμως, που δεν γνωρίζει αρκετός κόσμος είναι πως τους καλοκαιρινούς μήνες ο Πύργος του Άιφελ μεγαλώνει μερικά εκατοστά, ενώ, όταν φτάνει ο χειμώνας, ο Πύργος χάνει ύψος. Που οφείλεται όμως αυτή η κατάσταση;

Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει εξήγηση. Αυτό οφείλεται στο είδος του υλικού με το οποίο έχει κατασκευαστεί. Ο Πύργος του Άιφελ είναι κατασκευασμένος από 18.038 κομμάτια σφυρήλατου σιδήρου, τα οποία είναι πολύ ευαίσθητα στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Έτσι, όταν αυτή αυξάνεται, ο Πύργος διαστέλλεται και παράγει αλλαγές στο μέγεθος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, υπάρχουν μετακινήσεις ύψους περίπου 15 εκατοστών. Εάν οι θερμοκρασίες φθάσουν τους 40 βαθμούς στο Παρίσι, ο Πύργος μπορείς να ψηλώσει μέχρι και 12 εκατοστά. Αυτό ονομάζεται «θερμική διαστολή».

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να υπάρξει μείωση του ύψους του, καθώς το υλικό μπορεί να συρρικνωθεί. Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία, τα κτίρια που είναι χτισμένα με ευαίσθητα υλικά, όπως το σίδερο του Πύργου του Άιφελ, μπορεί να επηρεαστούν από αυτό το γεγονός, χάνοντας κάποια εκατοστά από το ύψος τους.

πηγή: gazzetta.gr

Πύργος της Πίζας: “Ίσιωσε” το δημοφιλές μνημείο της Ιταλίας

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button