Fulgor (Cenergy): Σε δύο χρόνια έτοιμη η επένδυση των 80 εκατ. ευρώ για διπλασιασμό της παραγωγής
Μεγάλη επένδυση ξεκινάει στο εργοστάσιο της Fulgor στο Σουσάκι, με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων
Σε ορίζοντα 2 ετών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η νέα μεγάλη επένδυση του ομίλου Ελληνικά Καλώδια για το διπλασιασμό της δυναμικότητας παραγωγής του εργοστασίου παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων στο εργοστάσιο της Fulgor στο Σουσάκι Κορινθίας. “Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι έχει καλυφθεί με παραγγελίες για αρκετό χρονικό διάστημα, σχεδόν όλη η παραγωγή της επένδυσης είναι προπωλημένη” ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Ελληνικά Καλώδια Κ. Σαββάκης κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής επίσκεψης του capital.gr στις εγκαταστάσεις της Fulgor.
Όπως ανέφερε η διοίκηση της Ελληνικά Καλώδια στόχος της εταιρείας είναι να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια καλύπτοντας τη ζήτηση για καλώδια στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μητρική Cenergy και ο όμιλος Ελληνικά Καλώδια κατέχει ποσοστό άνω του 50% της διεθνούς αγοράς στα καλώδια inter array για την εσωτερική διασύνδεση των ανεμογεννητριών στα θαλάσσια αιολικά πάρκα και θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης της συγκεκριμένης αγοράς. Επίσης στα καλώδια export για τη διασύνδεση των αιολικών πάρκων με υποσταθμούς στην ξηρά κατέχει μερίδιο 21 – 22% και κατατάσσεται μεταξύ των 4 μεγαλύτερων εταιρειών του συγκεκριμένου κλάδου.
Σημειώνεται ότι σήμερα η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα της Fulgor είναι 1200 χιλιόμετρα καλωδίων inter array, 600 έως 700 χιλιόμετρα export και 400 χιλιόμετρα DC.
Νέα ζήτηση
Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση για καλώδια λόγω της πράσινης ενεργειακής μετάβασης. Μέχρι το 2030 αναμένεται να επταπλασιαστούν τα αιολικά πάρκα, ενώ τα έργα για καθαρή ενέργεια αναμένεται να λάβουν επιπλέον ώθηση από τα πακέτα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης που προβλέπει έργα 220 δις. για το κλίμα αλλά και ακόμη 400 δις. δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως ανέφερε ο κ. Σαββάκης το τελευταίο διάστημα έχουν επιταχυνθεί πρότζεκτ διασυνδεσιμότητας που διασυνδέουν χώρες με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια, με την Ευρώπη να έχει θέσει ως στόχο η διασυνδεσιμότητα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ να φτάσει στο 15%.
Σκοπός της νέας επένδυσης είναι να παραχθούν καλώδια για υπεράκτια αιολικά πάρκα που συνδέουν ανεμογεννήτριες inter array μεταξύ τους, καλώδια export που συνδέουν τα θαλάσσια πάρκα με το χερσαίο δίκτυο και καλώδια DC που συνδέουν χώρες μεταξύ τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στην Κόρινθο παράγονται καλώδια μέχρι 300KV ενώ υπό ανάπτυξη βρίσκονται στη διαδικασία της πιστοποίησης και τα καλώδια δυναμικότητας 500KV.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι πρόσφατα η Cenergy ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του 2022 με τον κύκλο εργασιών να φτάνει το 1,5 δις. (1,43 δις. ευρώ) και τα λειτουργικά κέρδη τα 137 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής της Cenergy Α. Μπένος τα αποτελέσματα δεν αποτελούν πυροτέχνημα αλλά αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και συνετής οικονομικής πολιτικής με δύο άξονες την προστιθέμενη αξία και την επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη. Ο κ. Μπένος τόνισε ότι το ανεκτέλεστο της Cenergy που ξεπερνά 2 δις. ευρώ, με τα τρέχοντα επίπεδα του τζίρου δίνει διαφάνεια για την πορεία της εταιρείας το μέλλον για διάστημα που ξεπερνά τον 1,5 χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η παρουσία της Cenery είναι διεθνής και οι μέσες πωλήσεις στην τριετία κατευθύνονται σε ποσοστό 80% στην Ευρώπη και το υπόλοιπο σε ΗΠΑ, Αφρική και Ασία. Με βάση τις νέες παραγγελίες μειώνεται το ποσοστό της Ευρώπης και αυξάνονται οι ΗΠΑ, η Αφρική, η Ασία ενώ μπαίνει στο χάρτη και η Αυστραλία. Τα 2 δις. ανεκτέλεστο αποτελούν παρακαταθήκη για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τα προϊόντα μας και να ανοίξουμε νέες αγορές κατέληξε ο κ. Μπένος.
Πηγή: capital.gr