ΕΛΛΑΔΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ξεκινούν – Τι ισχύει με τις επιστροφές φόρου

Μέσα στις επόμενες λίγες ώρες -και οπωσδήποτε εντός της εβδομάδας- αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που αφορούν στην υποβολή των φορο-δηλώσεων των εισοδημάτων του 2023

Εκείνοι που αναμένεται να σπεύσουν πρώτοι να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους είναι όσοι αναμένουν επιστροφή φόρου. Και αυτό γιατί στις συγκεκριμένες περιπτώσεις έχουν υιοθετηθεί διαδικασίες εξπρές.

Όσοι έχουν να λάβουν χρήματα από την Εφορία βλέπουν εντός λίγων ημερών τα ποσά που τους αναλογούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Επίσης, για πρώτη φορά φέτος ένας ευρύς αριθμός μισθωτών και συνταξιούχων δεν θα χρειαστεί καν να συμπληρώσει φορολογική δήλωση. Θα το κάνει για αυτούς η Εφορία. Εφόσον, προκύπτει φόρος αυτός θα εξοφληθεί, όπως κάθε χρόνο, σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος Ιουλίου.

Η διαδικασία για όσους δουν προσυμπληρωμένο το έντυπο Ε1 

Το τρέχον έτος, όσοι φορολογούμενοι είχαν το 2023 εισοδήματα μόνο από μισθούς και συντάξεις και καμιά μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση, θα δουν προσυμπληρωμένη τη φορολογική τους δήλωση με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της ΑΑΔΕ.

Με την είσοδό τους στη μερίδα τους στο Taxisθα διαπιστώνουν ότι οι κωδικοί των εισοδημάτων (μισθοί, συντάξεις) , περιουσίας (κατοικίες, Ι.Χ., κλπ) τυχόν δάνεια , δαπάνες μέσω αποδείξεων, τόκοι καταθέσεων και φυσικά τα προσωπικά τους στοιχεία θα είναι ήδη συμπληρωμένα στο Έντυπο Ε1 και θα χρειάζεται απλά να τα ελέγξουν και εφόσον συμφωνούν με ένα … κλικ να την υποβάλουν. Άμεσα η δήλωση θα εκκαθαρίζεται και θα βεβαιώνεται τυχόν φόρος.

Στην περίπτωση, που κάποιος πολίτης δεν θελήσει να επιλέξει την υποβολή της δήλωσης ως έχει ή το αμελήσει ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δεν γίνει κάποια κίνηση από τον φορολογούμενο και δεν διαφοροποιηθούν τα στοιχεία τα οποία έχει αντλήσει η ΑΑΔΕ, τότε με την λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, το σύστημα θα θεωρεί τη δήλωση υποβληθείσα ως έχει.

Με άλλα λόγια, αυτό το 1 εκατομμύριο μισθωτών και συνταξιούχων θα πρέπει να προσέξει μόνο αν υπάρχουν κάποια στοιχεία στα οποία διαφωνεί και που βεβαίως μπορεί να μεταβάλλει.

Αν συμφωνεί με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τότε η δήλωση υποβάλλεται «αυτόματα» την τελευταία ημέρα της διαδικασίας, εκτός βεβαίως αν ο φορολογούμενος επιλέξει με το πάτημα ενός κουμπιού να την καταθέσει νωρίτερα ακόμη και από την μέρα που θα δει προσυμπληρωμένα τα δεδομένα στην δήλωσή του.

Όσον αφορά στο χρονολόγιο των πληρωμών για εκείνους που θα λάβουν το «ραβασάκι» της εφορίας και τους προκύπτει φόρος, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. Η εξόφληση του ποσού, το οποίο τους αναλογεί θα γίνει σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος Ιουλίου έως και την 28 Φεβρουαρίου 2025. Η εφάπαξ εξόφληση μέχρι το τέλος Ιουλίου θασυνεπάγεται και έκπτωση 3%.

Φορο- ανατροπή για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Φέτος, πάντως, υπάρχει και η… ανατροπή που έχει να κάνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι για τα εισοδήματα της περασμένης χρονιάς θα φορολογηθούν με τεκμαρτό τρόπο και ελάχιστο ποσό τα 10.920 ευρώ.

Ο τεκμαρτός φόρος (τεκμήριο ελάχιστης αμοιβής) μειώνεται ή μηδενίζεται για τις εξής περιπτώσεις:

  • Απαλλάσσονται οι αγρότες, όσοι αμείβονται με μπλοκάκι και με έως 3 εργοδότες, καθώς και οι επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%
  • Μειώνεται το τεκμαρτό εισόδημα κατά 50% για τους επαγγελματίες, που:

– παρουσιάζουν αναπηρία 67% έως 79%,

– ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους,

– είναι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα,

– είναι γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%,

– είναι γονείς πολύτεκνων οικογενειών.

πηγή: enikonomia.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button