ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Fast Fashion: Ανυπολόγιστη καταστροφή για το περιβάλλον

Το επικίνδυνα υψηλό περιβαλλοντικό κόστος της γρήγορης μόδας (fast fashion) είναι αδύνατο να αγνοηθεί από τους πολιτικούς ηγέτες.

Στην έρημο Ατακάμα της Χιλής το προηγούμενο διάστημα συγκεντρώθηκαν 39.000 τόνοι πεταμένων ρούχων. Τα αντικείμενα είναι σε μεγάλο βαθμό υπολείμματα της βιομηχανίας γρήγορης μόδας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, με την έρευνα να υπογραμμίζει ότι περίπου 59.000 τόνοι ρούχων καταλήγουν στο λιμάνι της Χιλής κάθε χρόνο. Από αυτούς, τουλάχιστον 39.000 τόνοι μεταφέρονται σε χωματερές στην έρημο.

«Αυτά τα ρούχα φτάνουν από όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Άλεξ Καρρένο, πρώην υπάλληλος στην περιοχή εισαγωγών του λιμανιού, προσθέτοντας ότι «η μόλυνση στο περιβάλλον είναι ανυπολόγιστη». Από την πλευρά του ο Φράνκλιν Ζεπέδα, ιδρυτής της EcoFibra, μιας εταιρείας που κατασκευάζει μονωτικά πάνελ χρησιμοποιώντας πεταμένα ρούχα, σημείωσε ότι «το πρόβλημα είναι ότι τα ρούχα δεν είναι βιοδιασπώμενα και έχουν χημικά προϊόντα, οπότε δεν γίνονται δεκτά στις δημόσιες χωματερές».

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο κλάδος της μόδας παράγει το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως, όντας ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής υδάτινων αποθεμάτων κι αποτελώντας την 7η πιο ισχυρή βιομηχανία παγκοσμίως.

πηγή: rosa.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button