ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που έκλεβε μετασχηματιστές της ΔΕΗ

Δηλώσεις σχετικά με την εξάρθρωση πολυεπίπεδου εγκληματικού δικτύου που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην κλοπή και την περαιτέρω διάθεση μετασχηματιστών από υποσταθμούς του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε

Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγου Πέτρου Τζεφέρη:

«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.

Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής κατάφερε να αποδημήσει πλήρως τη δράση (2) εγκληματικών οργανώσεων – ενταγμένων στο ίδιο εγκληματικό δίκτυο – που δραστηριοποιούνταν συστηματικά σε κλοπές μετασχηματιστών από υποσταθμούς του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. και στην περαιτέρω παράνομη διοχέτευση του χαλκού που εμπεριέχουν στο εμπόριο.

Για την εξάρθρωση του εγκληματικού δικτύου σχεδιάσαμε και πραγματοποιήσαμε την Πέμπτη 16 Ιουλίου, εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας συλλάβαμε (35) άτομα, ενώ παράλληλα ταυτοποιήσαμε την εμπλοκή ακόμα (9) ατόμων.

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, που χειρίστηκε την υπόθεση, έχει εξιχνιάσει μέχρι τώρα (119) εξακριβωμένες περιπτώσεις κλοπών μετασχηματιστών σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας.

Προηγήθηκε πολύμηνη, μεθοδική αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αξιολογήθηκαν στοιχεία ανάλυσης εγκληματολογικών πληροφοριών (criminal intelligence analysis), σε συνδυασμό με την αξιοποίηση ειδικών ανακριτικών τεχνικών ανάλυσης γεωγραφικών και οπτικοακουστικών δεδομένων, λόγω της εκτεταμένης δράσης του εγκληματικού δικτύου σε πολλές περιοχές.

Χρονικά το εγκληματικό δίκτυο δραστηριοποιείτο συστηματικά τουλάχιστον από τις αρχές του τρέχοντος έτους, έχοντας αναπτύξει πολυεπίπεδη δράση σε όλα τα στάδια των παράνομων ενεργειών του, από τις προπαρασκευαστικές πράξεις για την αφαίρεση των μετασχηματιστών, μέχρι και την παράνομη διοχέτευση των υλικών στο εμπόριο.

Η μεθοδολογία δράσης, το modus operandi των μελών του εγκληματικού δικτύου προσδιορίζεται – συνοπτικά – ως εξής:

αρχικά κατόπτευαν αγροτικές δυσπρόσιτες περιοχές και εντόπιζαν υποσταθμούς του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., με μετασχηματιστές πρόσφορους για αφαίρεση,
δρούσαν και αφαιρούσαν τους μετασχηματιστές κυρίως νυχτερινές και μεταμεσονύχτιες ώρες,
χρησιμοποιούσαν γάντια προκειμένου να μην ανιχνεύονται αποτυπώματα ή γενετικό υλικό (DNA),
προκαλούσαν βραχυκύκλωμα, με ειδικά διαμορφωμένο εργαλείο κοντάρι για τη διακοπή παροχής ρεύματος,
με ειδικά εργαλεία έκοβαν τα σύρματα – καλώδια που ενώνουν τον μετασχηματιστή του υποσταθμού με τις κολώνες,
αποσύνδεαν τον μετασχηματιστή από τις βάσεις του και εξουδετέρωναν τις ασφάλειες,
έριχναν στο έδαφος τον μετασχηματιστή, έλκοντάς τον και αφαιρούσαν από το εσωτερικό του τα χάλκινα πηνία του,
μετέφεραν τα αφαιρεθέντα χάλκινα πηνία, κυρίως σε παράνομες επιχειρήσεις (SCRAP) του εγκληματικού δικτύου, όπου
με διάφορες μεθόδους επεξεργάζονταν το χαλκό και τον προωθούσαν στο εμπόριο, αποκομίζοντας παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά.
Μάλιστα για την καλύτερη οργάνωση στην επίτευξη των στόχων τους, τα μέλη του εγκληματικού δικτύου είχαν κατανεμηθεί σε τρεις επιμέρους εξειδικευμένες ομάδες και λειτουργούσαν με διακριτούς ρόλους, και συγκεκριμένα:

στην «επιχειρησιακή ομάδα», που αναλάμβανε το κυρίως έργο των κλοπών,
στην «ομάδα υποστήριξης», με αντικείμενο τις προπαρασκευαστικές ενέργειες και γενικότερα την υποστήριξη της επιχειρησιακής ομάδας και
στην «ομάδα τελικού προορισμού», που αναλάμβανε την περαιτέρω διάθεση των κλαπέντων.
Περαιτέρω λεπτομέρειες για την υπόθεση θα δοθούν από την Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής , για τον επαγγελματισμό και το ζήλο που επέδειξαν στην εξάρθρωση του προαναφερόμενου εγκληματικού δικτύου.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αστυνομικούς που συνέδραμαν από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, τις Διευθύνσεις Οικονομικής Αστυνομίας και Άμεσης Δράσης Αττικής, την Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος και την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας,

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι η δράση τέτοιων εγκληματικών δικτύων πλήττουν το κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας και παράλληλα επιφέρουν σοβαρή ζημία στον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.

Αξίζει να σημειώσω ότι το κόστος κάθε μετασχηματιστή, μαζί με το κόστος εργασίας και αντικατάστασης ξεπερνούν τις (5.000) ευρώ. Με βάση τα δεδομένα αυτά η αξία των αφαιρεθέντων μετασχηματιστών ξεπερνά τις (450.000) ευρώ, με τη συνολική ζημία για τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. να εκτιμάται στις (900.000) ευρώ.

Περισσότερα όμως στοιχεία για το θέμα αυτό θα σας παρουσιάσει ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δικτύου του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. κ. Πατερώνης Ανδρέας, τον οποίο ευχαριστώ θερμά για την παρουσία του στη σημερινή μας συνέντευξη. Κύριε Πατερώνη έχετε το λόγο.

Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δικτύου του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., κ. Ανδρέα Πατερώνη:

«Ευχαριστούμε θερμά τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής για την αποτελεσματικότητά της και τη σημαντική αυτή επιτυχία στον αγώνα για την εξάρθρωση και τη σύλληψη των εγκληματικών ομάδων που προκαλούν σοβαρότατες ζημιές στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας.

Ευχαριστούμε επίσης θερμά το σύνολο των Αστυνομικών Αρχών για την τεράστια συνεισφορά τους διαχρονικά, στη μάχη που δίνει ο ΔΕΔΔΗΕ για την προστασία του Δικτύου του με βασικό γνώμονα την αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση και την ασφάλεια όλων των πολιτών».

Παρουσίαση: «Κλοπές μετασχηματιστών από το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας – Συγκεντρωτική εικόνα του φαινομένου»

Δηλώσεις της Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμου Β’ Ιωάννας Ροτζιώκου:

«Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας.

Όπως προαναφέρθηκε για την αποδόμηση των δύο εγκληματικών οργανώσεων πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση την 16/07/2020. Κατά τη διάρκεια αυτής εντοπίστηκαν από αστυνομικούς δύο επιχειρησιακά οχήματα του εγκληματικού δικτύου να κινούνται στην περιοχή των Μεγάρων και του Ασπροπύργου, αντίστοιχα.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πρώτο όχημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

κομμάτια από καλώδια χαλκού, συνολικού βάρους 183 κιλών.
(3) χάλκινα πηνία από μετασχηματιστή συνολικού βάρους 168 κιλών, τα οποία προέρχονταν από κλοπή μετασχηματιστή από υποσταθμό του (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.) στα Μέγαρα που τελέστηκε κατά τις βραδινές προς πρωινές ώρες της 14-15/07/2020.
Επίσης ακολούθησε έρευνα εντός του χώρου που κατέληξε το όχημα, κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πλήθος εργαλείων κοπής μετάλλων,
(2) κυνηγετικές καραμπίνες,
(23) φυσίγγια κυνηγετικής καραμπίνας
ηλεκτρονική ζυγαριά τύπου «πλάστιγγα»
Το δεύτερο όχημα κατέληξε σε εταιρεία επεξεργασίας μετάλλων στον Ασπρόπυργο. Ο χώρος αποκλείστηκε άμεσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής όπου ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τους δύο επιβαίνοντες του οχήματος καθώς και τον παραλήπτη των κλεμμένων χάλκινων πηνίων .

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο δεύτερο όχημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

φορητός τροχός
(2) μπαταρίες και
(2) δίσκοι κοπής
Επίσης, από την έρευνα που διενεργήθηκε στο εσωτερικό της εταιρείας που κατέληξε το όχημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(7) κάλυκες φυσιγγίων, διαφόρων διαμετρημάτων
συσκευή βιντεοσκόπησης-καταγραφής συνδεδεμένη με κύκλωμα καμερών ασφαλείας που κατέγραφαν εσωτερικά κι εξωτερικά το χώρο.
Παράλληλα σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε έτερη εταιρεία επεξεργασίας μετάλλων στον Ασπρόπυργο βρέθηκε και κατασχέθηκε μία συσκευή βιντεοσκόπησης-καταγραφής συνδεδεμένη με κύκλωμα καμερών ασφαλείας που κατέγραφαν εσωτερικά κι εξωτερικά το χώρο.

Συνολικά διενεργήθηκαν:

(12) κατ’ οίκον έρευνες
(2) έρευνες σε εταιρείες επεξεργασίας μετάλλων
(2) έρευνες σε αυτοσχέδιους χώρους συγκέντρωσης – επεξεργασίας μετάλλων
Επίσης, από τις παραπάνω έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(14) οχήματα
(2) καραμπίνες με (24) φυσίγγια
(9) πηνία χαλκού συνολικού βάρους (686) κιλών με καλώδια χαλκού βάρους (183) κιλών
πλήθος κινητών τηλεφώνων
πλήθος εργαλείων κοπής μετάλλων
το χρηματικό ποσό των 6.877 ευρώ και
πλάστιγγα – ζυγαριά
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και στο πλαίσιο της αναπτυχθείσας συνεργασίας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής με τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και την Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος , αρμόδια κλιμάκια μετέβησαν στους υπό έρευνα χώρους συγκέντρωσης και επεξεργασίας μετάλλων, όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, για τις οποίες θα επιβληθούν σχετικά πρόστιμα.

Σημειώνεται, ότι ορμητήριο των δύο (2) εγκληματικών ομάδων ήταν η Δυτική Αττική.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της παρακώλυσης λειτουργίας άλλων κοινωφελών εγκαταστάσεων, των φθορών κατ’ εξακολούθηση, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, των κλοπών ηλεκτρικής ενέργειας, της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων καθώς και της νομοθεσίας που αφορά τα όπλα.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν την 17-07-2020 ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε κύρια ανάκριση.

Σας ευχαριστώ.»


Τηλ 2741 305494
Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button