ΥΓΕΙΑ

Ετοιμάζεστε να κοιμηθείτε; Το λάθος στο κρεβάτι που μας κλέβει έως και τρεις ώρες ύπνου

Εάν νομίζετε ότι το να χαζεύετε στο κινητό πριν κοιμηθείτε – και δη να κάνετε αναρτήσεις στα social media – θα σας νανουρίσει, μια νεότερη μελέτη θα σας βάλει σε σκέψεις

Στους γρήγορους ρυθμούς που όλοι ζούμε, το κινητό μας είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που πιάνουμε το πρωί και το τελευταίο που αφήνουμε το βράδυ. Πριν όμως αφεθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα, εξακολουθούμε να κοιτάμε την οθόνη του κινητού μας, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο ύπνος μας. Πότε, όμως, ξεκινά πραγματικά το πρόβλημα;

Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Sleep Medicine, οι αναρτήσεις στα social media ή σε διαδραστικές πλατφόρμες όσο ήδη έχουμε ξαπλώσει στο κρεβάτι με την πρόθεση να κοιμηθούμε, θα μπορούσε να καθυστερήσει τον ύπνο μας έως και τρεις ώρες.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι έκαναν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσα σε μία ώρα πριν από την ώρα του ύπνου τους, είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να μείνουν ξύπνιοι μέχρι αργά. Όσοι έκαναν έναν… μαραθώνιο αναρτήσεων λίγο πριν κοιμηθούν, είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να είναι ξύπνιοι μέχρι αργά τη νύχτα σε σχέση με εκείνους που έκαναν μόνο μια ανάρτηση.

Για ποιο λόγο θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό; Οι ερευνητές θεωρούν ότι η προσμονή των likes και σχολίων προκαλεί μια έξαρση αδρεναλίνης, που μπλοκάρει τις ορμόνες του ύπνου. Εκτός αυτού, η έκθεση στο μπλε φως από τα κινητά μας είναι επίσης γνωστό ότι διαταράσσει τον κύκλο του ύπνου, επηρεάζοντας τον κιρκάδιο ρυθμό.

Στην έρευνά τους, συμπεριέλαβαν δεδομένα από 51.000 άτομα που χρησιμοποιούσαν τη διαδικτυακή πλατφόρμα Reddit για τις αναρτήσεις τους. Έκαναν μια αναδρομική εξέταση 236 εκατομμυρίων αναρτήσεων που έκαναν οι χρήστες, από το 2005 -όταν δημιουργήθηκε η πλατφόρμα- έως το 2021.

Μέσω ενός υπολογιστικού μοντέλου, εκτίμησαν τις ώρες ύπνου σε συνάρτηση με τις αναρτήσεις τους. Όπως ανέδειξαν τα αποτελέσματα, τις νύχτες που οι χρήστες έκαναν την πρώτη τους ανάρτηση νωρίς το βράδυ, μόνο περίπου το 6% εξακολουθούσαν να κάνουν αναρτήσεις μετά την εκτιμώμενη ώρα του ύπνου τους.

Όταν οι χρήστες έκαναν μία ανάρτηση αργά το βράδυ, το 10% εξακολουθούσαν να κάνουν αναρτήσεις μετά την ώρα του ύπνου τους. Όταν όμως έκαναν τέσσερις ή περισσότερες αναρτήσεις αργά το βράδυ, το 23% εξακολουθούσε να δημοσιεύει μετά την ώρα που συνήθως κοιμάται.

«Παρατηρήσαμε ότι οι χρήστες ήταν πολύ πιο πιθανό να παραμείνουν στο Reddit μία έως τρεις ώρες μετά την αντίστοιχη εκτιμώμενη μέση ώρα ύπνου τους, τις νύχτες που οι τελευταίες αναρτήσεις τους στην πλατφόρμα πριν από τον ύπνο ήταν μέσα σε μία ώρα από την εκτιμώμενη μέση ώρα ύπνου τους» σημείωσαν οι ερευνητές.

Στα αδύναμα σημεία της μελέτης, σημειώνεται ότι δεν συμπεριλήφθηκε υπό εξέταση η παθητική παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των αναρτήσεων χωρίς να αλληλεπιδρούν.

πηγή: ygeiamou.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button