ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται 2.500 WIFI hotspots σε όλη τη χώρα

H χρήση του δικτύου θα επιτρέπεται για ορισμένο χρονικό διάστημα (πχ 1 ώρα) πέραν του οποίου ο χρήστης θα αποσυνδέεται αυτόματα από το δίκτυο και θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία για να επανασυνδεθεί

Δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε περίπου 2.500 περιοχές ανά την επικράτεια, θα προσφέρει η σχετική υποδομή που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο του έργου «WiFi4GR – Ανάπτυξη Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο».

Αν και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πότε ακριβώς θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, σήμερα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, σύνδεση και ενεργοποίηση σημείων ασύρματης πρόσβασης (WiFi hotspots) στο διαδίκτυο και η υποστήριξη λειτουργίας για τουλάχιστον τρία χρόνια. Στο πλαίσιο του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 14,74 εκατ. ευρώ, θα παρασχεθεί η δυνατότητα δωρεάν και χωρίς όρους ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω WiFi Hotspots σε υπαίθριους ή/και κλειστούς δημόσιους χώρους.

Προβλέπεται να δημιουργηθούν υποδομές ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο σε περίπου 2.500 περιοχές σε όλη την επικράτεια με έμφαση σε χώρους και σημεία:

– Συνάθροισης κοινού

– Αναμονής – μετακίνησης

 Εκδηλώσεων

– Τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος

Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται σε 15 ημερολογιακές ημέρες και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους στη διεύθυνση www.eprocurement.gov.gr.

Για την ολοκλήρωση του έργου θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση 5.600 access points, τα οποία θα κατανεμηθούν σε περίπου 2.500 περιοχές ασύρματης – WiFi πρόσβασης, σε όλη την επικράτεια. Αναμένεται ότι στις περισσότερες περιοχές θα απαιτηθεί να εγκατασταθούν δύο access points, ενώ ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός θα είναι τρία ανά περιοχή.

Τα σημεία εγκατάστασης θα υποδειχθούν από τους κατά τόπους δήμους, σύμφωνα με τις οδηγίες της Αναθέτουσας Αρχής.

Η είσοδος του χρήστη θα απαιτεί μία απλή διαδικασία, αλλά αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει είναι ότι η χρήση του δικτύου θα επιτρέπεται για ορισμένο χρονικό διάστημα (πχ 1 ώρα) πέραν του οποίου ο χρήστης θα αποσυνδέεται αυτόματα από το δίκτυο και θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία για να επανασυνδεθεί.

Θα υποστηρίζεται, πάντως, και η δυνατότητα οι χρήστες να έχουν πρόσβαση σε σελίδες πληροφοριακού χαρακτήρα με εγγραφή και χωρίς περιορισμό χρόνου. δυνατότητα η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί μελλοντικά.

Οπως επισημαίνεται στο κείμενο της διαβούλευσης, η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα οδηγήσει στη σύναψη συμφωνίας-πλαίσιο με 3 οικονομικούς φορείς, εφόσον υπάρχει επαρκής αριθμός οικονομικών φορέων που πληρούν τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής και υποβάλλουν αποδεκτές προσφορές, και στη συνέχεια θα συναφθούν πολλαπλές εκτελεστικές συμβάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη προσπάθεια είχε γίνει και στο παρελθόν με τα σχετικά συστήματα όμως να μη λειτουργούν πλέον στην πλειονότητά τους εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ σχεδιάσθηκαν και εντάχθηκαν περίπου 600 έργα που αφορούσαν δράσεις ευρυζωνικής πρόσβασης σε ΟΤΑ Α’ & Β’ βαθμού όλης της χώρας. Ωστόσο τα δίκτυα αυτά υλοποιήθηκαν από αναδόχους που είχαν συμβληθεί με τους κατά τόπους δήμους, με αποτέλεσμα η υλοποίηση να μην εντάσσεται σε μια συνολική αρχιτεκτονική σχεδίαση δικτύου. Επίσης, εκτιμάται ότι σε ποσοστό περίπου 50% τα έργα αυτά είτε δεν είναι πλήρως λειτουργικά και απαιτούν διορθωτικές ενέργειες από τους δικαιούχους που περιλαμβάνουν την τοποθέτηση εξοπλισμού, πληρωμή τηλεπικοινωνιακών τελών, αναπλήρωση μικρού ποσοστού εξοπλισμού είτε δεν είναι καθόλου λειτουργικά και χωρίς δυνατότητες διορθώσεων (κατεστραμμένο μεγάλο μέρους του εξοπλισμού, ολική επανεγκατάσταση σε νέους χώρους λόγω μετεγκατάστασης/συγχωνεύσεων).

Αποτέλεσμα είναι η δωρεάν ασυρματική πρόσβαση στο διαδίκτυο να παρέχεται στους πολίτες σε ορισμένες μόνο περιοχές ανά τη χώρα, χωρίς να υπάρχει σχετική χαρτογράφηση ούτε να είναι γνωστά τα χαρακτηριστικά των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ επιπλέον δεν υπάρχει δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης του δικτύου.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός που θα προκηρυχθεί δεν καλύπτει περιοχές όπου έχει ήδη χρηματοδοτηθεί η υλοποίηση WiFi, στα πλαίσια προηγούμενων δράσεων, εκτός εάν πρόκειται για επέκταση/αναβάθμιση της παρεχόμενης κάλυψης ή αν οι δήμοι μετεγκαταστήσουν τα υφιστάμενα δίκτυα.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εκτιμά ότι η δημιουργία των σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο θα συμβάλει:

  • Στην περαιτέρω ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας, όπου παρατηρείται υστέρηση
  • Στην παροχή προστιθέμενης αξίας σε αναπτυξιακές δραστηριότητες στην περιοχή
  • Στην αύξηση της χρήσης του Διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών από τους πολίτες,
  • Στη διαθεσιμότητα του Διαδικτύου μέσω ασύρματων μεθόδων πρόσβασης, κάνοντάς το έτσι προσιτό σε κατηγορίες χρηστών που δεν βρίσκονται απαραίτητα σε κάποιο σταθερό χώρο
  • Στην αξιοποίηση από τους πολίτες των διαδικτυακών υπηρεσιών και πηγών πληροφόρησης που είναι διαθέσιμα μέσα από το Διαδίκτυο
  • Στην υλοποίηση υποδομών έξυπνων πόλεων (πχ δικτύων αισθητήρων περιβαλλοντολογικών συνθηκών, συνθηκών διαβίωσης, φανάρια κλπ) αφού οι υποδομές που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω σε αυτούς τους τομείς.

Πηγή: ethnos.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button