ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επτά φυσικές πισίνες στα ελληνικά νησιά – Απόκοσμα τοπία, υπέροχα νερά, μαγευτικά χρώματα

Υπέροχα δημιουργήματα που έφτιαξε ο μηχανικός που λέγεται «Φύση»

Μεγάλες αμμουδερές ακτές, παραλίες με βότσαλα, ακτές κατάλληλες για θαλάσσια σπορ, ρηχές θάλασσες κατάλληλες για οικογένειες, ακρωτήρια που προσφέρουν υπέροχη θέα και μοναδικά ηλιοβασιλέματα: η ελληνική ακτογραμμή έχει τα πάντα. Έχει, επίσης, και ορισμένα σημεία όπου η φύση μοιάζει να έγινε «μηχανικός» και να δημιούργησε σημεία που συγκρίνονται (και μάλλον ξεπερνούν) τις ωραιότερες πισίνες των καλύτερων luxury resorts.

Εδώ, παρουσιάζονται ορισμένες από αυτές και τα κριτήριά μας για την επιλογή τους ήταν κολυμβητικά και θαλάσσια. Για παράδειγμα, δεν θα αναφερθούμε στο Σπήλαιο της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά καθώς ο επισκέπτης εκεί θα αρκεστεί στο να θαυμάσει το τοπίο αλλά δεν μπορεί να κολυμπήσει, ή τις Βάθρες στη Σαμοθράκη, καθώς εκεί μπορείτε να απολαύσετε κολύμπι αλλά πρόκειται για φυσική πισίνα σε ποταμό και όχι σε θάλασσα.

Σαρακήνικο, Μήλος
Στη Σελήνη δεν υπάρχει θαλασσινό νερό, αλλά σε μία θάλασσα της Μήλου υπάρχει σεληνιακό τοπίο. Πιθανότατα ακόμα και να μην έχετε έρθει ποτέ στο νησί, έχετε δει φωτογραφίες του Σαρακήνικου, είτε στα social media είτε από κάποια από τις πάρα πολλές φωτογραφίσεις μόδας που έχουν γίνει εκεί. Αυτό που προσελκύει τον φωτογραφικό φακό και επισκέπτες από όλο τον κόσμο είναι το απόκοσμο σκηνικό το οποίο έχουν δημιουργήσει οι λευκοί λείοι βράχοι και η αντίθεση που δημιουργούν με το γαλάζιο της θάλασσας αλλά και ένα μισοξεθαμμένο ναυάγιο.

Σαρακήνικο, Μήλος/ Photo: Shutterstock

Μπορείτε να απλώσετε την πετσέτα σας στη μικρή αμμουδιά ή τα βράχια, ή πριν κολυμπήσετε να εξερευνήσετε τις σπηλιές που έχει δημιουργήσει στην ακτή η διάβρωση των κυμάτων. Η πρόσβαση στην παραλία είναι εύκολη -με αυτοκίνητο ή λεωφορείο- οπωσδήποτε, όμως, να έχετε μαζί σας νερό και αντηλιακό. Η αντανάκλαση του ήλιου στους λευκούς βράχους ειδικά τις μεσημεριανές ώρες κάνει εδώ την ηλιοφάνεια πιο έντονη.

Γάλα, ‘Άνω Κουφονήσι
Οι παραλίες στα Κουφονήσια έχουν πια γίνει γνωστές σε όλο τον κόσμο για την ιδιαίτερη ομορφιά τους. Σε έναν προορισμό τέτοιου θαλάσσιου κάλλους, το Γάλα ξεχωρίζει.

Η παραλία αποτελεί ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο. Η θάλασσα περνά κάτω από ένα μεγάλο βράχο και αφρίζοντας, βγαίνει στην άλλη πλευρά όπου υπάρχει η μικρή παραλία. Τα νερά της μοιάζουν με αφρισμένο γάλα και αυτό το στοιχείο έδωσε το όνομα στην παραλία. Το χρώμα τους πιθανότατα οφείλεται στο χρώμα του ασβεστίου που αφήνει το χαλίκι στο νερό.

Γάλα/ Photο: Shutterstock

Η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια. Αν ξεκινήσετε από το Πορί, μία από τις διάσημες παραλίες του Κουφονησίου θα χρειαστείτε 10-15 λεπτά περπάτημα για να φτάσετε στο Γάλα μέσα από ένα μονοπάτι. Αν δεν θέλετε να περπατήσετε, μπορείτε να φτάσετε στο Γάλα και δια θαλάσσης, με κάποιο από τα καραβάκια που κάνουν τον γύρο του νησιού. Αξίζει σίγουρα να την επισκεφθείτε, τα νερά θα σας αποζημιώσουν και με το παραπάνω. Απλά επειδή ο χώρος είναι πραγματικά πολύ μικρός, καλό θα είναι να μην έρθετε εδώ με μεγάλη παρέα.

Πισινά, Άνω Κουφονήσι
Την ομορφιά και την ιδιαιτερότητα του Γάλακτος συναγωνίζεται η Πισίνα. Το υπέροχο αυτό σημείο έχει δημιουργηθεί από τη διάβρωση που έχουν υποστεί οι πορόλιθοι από το θαλασσινό νερό. Η πισίνα ενώνεται με τα νερά του Αιγαίου με ένα μικρό υποθαλάσσιο πέρασμα. Αν το κατάλυμά σας είναι στη Χώρα του Άνω Κουφονησίου, για να φτάσετε εδώ θα χρειαστεί περίπου 45 λεπτά περπάτημα.

Η Πισίνα βρίσκεται εν μέσω πρασινωπών νερών, επικοινωνώντας με τη θάλασσα χάρη σε υποβρύχιο πέρασμα το οποίο μπορείτε να διαβείτε. Photo: Περικλής Μεράκος

Πιθανότατα, βέβαια, θα επισκεφθείτε τουλάχιστον μία φορά τη διάσημη παραλία Ιταλίδα οπότε αξίζει να περπατήσετε για περίπου 10 λεπτά από εκεί για να βρεθείτε σε ένα πολύ διαφορετικό -αλλά εξίσου γοητευτικό- περιβάλλον από τις χρυσαφένιες αμμουδιές που αποτελούν το trademark του νησιού.

Γκιόλα, Θάσος
Από τις πλέον φωτογραφημένες παραλίες της Ελλάδας η Γκιόλα είναι σίγουρα η πιο εντυπωσιακή παραλία της Θάσου, ενός νησιού με πολύ μεγάλο ανταγωνισμό στον συγκεκριμένο τομέα.

Η Γκιόλα αποτελεί μία φυσική πισίνα την οποία έφτιαξαν τα βράχια. Για να φτάσετε εδώ, θα χρειαστεί να οδηγήσετε σε χωματόδρομο 3-4 χιλιομέτρων, ενώ θα ακολουθήσει και μία σύντομη αλλά αρκετά δύσβατη διαδρομή με τα πόδια. Να σημειωθεί επίσης πως η Γκιόλα δεν είναι το πλέον κατάλληλο μέρος για οικογένειες με μικρά παιδιά εξαιτίας του απότομου και τραχιού εδάφους των βράχων.

H εξωπραγματικής ομορφιάς Γκιόλα στη Θάσο/Photo: Shutterstock

Όλα αυτά όμως δεν πρέπει να σας αποθαρρύνουν από το να έρθετε εδώ, καθώς και μόνο η φωτογράφιση αυτού του απόκοσμου τοπίου αξίζει την όποια κούραση. Ακόμα περισσότερο αξίζει το κολύμπι σε μία από τις πιο ιδιαίτερες παραλίες της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι και η μυθολογική εξήγηση για τη δημιουργία της είναι ότι ο Δίας ήθελε να φτιάξει μία φυσική πισίνα για να κάνει το μπάνιο της η θεά της ομορφιάς, η Αφροδίτη.

Καλυψώ, Ρέθυμνο
Στα νότια του Ρεθύμνου συναντά κανείς αυτό το θαυμάσιο δημιούργημα της φύσης. Η θάλασσα ουσιαστικά έχει «τρυπήσει» τη στεριά. Εδώ θα φτάσετε μέσω του ξενοδοχείου Kalypso Cretan Village, αλλά δεν χρειάζεται να είστε πελάτες του για να απολαύσετε τα κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά, με τη χρωματική ποικιλία. Σε άλλο σημείο είναι σκούρα μπλε, σε άλλο γαλανά, σε άλλο πράσινα, ανάλογα με το βάθος του βυθού. Τα νερά στην Καλυψώ είναι βαθιά, ένας άνθρωπος μέσου ύψους πατώνει σε ελάχιστα σημεία.

Καλυψώ, Ρέθυμνο/ Photo: Shutterstock

Στο νερό θα βρεθείτε από τη σκάλα πισίνας που έχει τοποθετηθεί, σημείο κατάλληλο και για βουτιές. Ο κόλπος του Κάραβου, στον οποίο βρίσκεται η Καλυψώ, είναι γνωστός στους ντόπιους και ως «πειρατικό φιόρδ» καθώς αποτελούσε καταφύγιο των πειρατών στα βυζαντινά χρόνια.

Πισίνα, Μούρτος
Το νησάκι του Μούρτου, ακριβώς απέναντι από τα Σύβοτα της Θεσπρωτίας πιθανότατα είναι άγνωστο στους περισσότερους Έλληνες. Εδώ όμως βρίσκεται μία φυσική πισίνα, όνομα και πράγμα. Τα κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά της περιβάλλονται από μία ακτή με λευκή άμμο και βότσαλα αλλά και πλούσια βλάστηση που προσφέρει φυσική σκιά.

Πισίνα, Mούρτος

Θα κολυμπήσετε ανάμεσα σε ψάρια που είναι εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία. Καθολη τη διάρκεια του καλοκαιριού, εδώ σταματούν ιστιοπλοϊκά, φουσκωτά και άλλου τύπου σκάφη με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, καθώς η Πισίνα του Μούρτου είναι το υπέροχο «κοινό μυστικό» όσων επιλέγουν αυτό τον τύπο διακοπών.

Σεϊτάν Λιμάνια, Χανιά
Σε απόσταση κάτι παραπάνω από 20 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων, στην ανατολική πλευρά του Ακρωτηρίου, βρίσκονται τρεις μικροί όρμοι που πήραν το όνομα τους την περίοδο της Τουρκοκρατίας εξαιτίας των ισχυρών υπόγειων ρευμάτων της περιοχής. Σεϊτάν Λιμάνια σημαίνει καταραμένα/διαβολικά λιμάνια.

Για να φτάσετε εδώ και αφού αφήσετε το αυτοκίνητο σας στον δρόμο, θα χρειαστεί να διασχίσετε ένα πολύ δύσβατο μονοπάτι -σε πολλές περιπτώσεις θα χρειαστείτε να στηριχτείτε στα βράχια ή στο κοντάρι της ομπρέλας σας αν έχετε φέρει μαζί. Ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, εδώ επικρατεί κοσμοπλημμύρα οπότε όσο νωρίτερα έρθετε, τόσο καλύτερα. Η παραμονή μας σε αυτή την παραλία άξιζε κάθε δευτερόλεπτο.

Σεϊτάν Λιμάνια/ Photo: Shutterstock

Πέρα από τα υπέροχα νερά, οι πλέον τολμηροί θα βρουν και το κατάλληλο σημείο για βουτιές από ψηλά βράχια. Δύο επιπλέον tips: να φωτογραφίσετε την καταπληκτική θέα από ψηλά πριν ξεκινήσετε την διαδρομή με τα πόδια. Και να πάρετε μαζί σας όσο λιγότερα πράγματα γίνεται -τα απολύτως απαραίτητα. Τόσο η κατάβαση όσο και η επιστροφή, είναι μια αρκετά κουραστική εμπειρία.

πηγή: protothema.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button