ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εντυπωσιακό Timelapse από το Google Earth: Δείτε πώς άλλαξε η Γη τα τελευταία 37 χρόνια

Το Timelapse αποτελεί την πιο σημαντική προσθήκη και επί της ουσίας τη μεγαλύτερη ενημέρωση που έχει γίνει στο Google Earth από το 2017 – Για τη λειτουργία Timelapse χρειάστηκε να ενσωματωθούν 24 εκατομμύρια δορυφορικές φωτογραφίες από τα τελευταία 37 χρόνια.

Με ένα νέο ψηφιακό «εργαλείο», το Timelapse, το Google Earth παρουσιάζει τον πλανήτη Γη όχι μόνο όπως είναι σήμερα, αλλά και πώς άλλαξε κατά την πάροδο των τελευταίων 37 ετών.

Σε σύντομα βίντεο, ο χρήστης μπορεί να δει πχ τις υπερ-κατασκευές στο Ντουμπάι να αναδύονται μέσα από τη θάλασσα ή τον παγετώνα Κολούμπια στην Αλάσκα να λιώνει και να εξαφανίζεται.

Το Timelapse αποτελεί την πιο σημαντική προσθήκη και επί της ουσίας τη μεγαλύτερη ενημέρωση που έχει γίνει στο Google Earth από το 2017.

Για τη λειτουργία Timelapse, χρειάστηκε να ενσωματωθούν 24 εκατομμύρια δορυφορικές φωτογραφίες, από τα τελευταία 37 χρόνια, προκειμένου να δημιουργηθεί μια διαδραστική εμπειρία τεσσάρων διαστάσεων.

Το Timelapse του Google Earth, εκτός από τη δυνατότητα εστίασης σε οποιοδήποτε σημείο της Γης, εστιάζει σε συγκεκριμένες «ιστορίες» (Stories), οι οποίες χωρίζονται σε 5 ενότητες: Τα δάση αλλάζουν, Εύθραυστη Ομορφιά, Ενεργειακές Πηγές, Θέρμανση του Πλανήτη και Αστική Εξάπλωση.

https://youtu.be/LYPJSQ7cJO0

Φυσικές μεταβολές στο περιβάλλον, επέκταση των πόλεων, αλλά κυρίως καταστροφές εις βάρος της φύσης, αποτυπώνονται με εντυπωσιακό τρόπο στα βίντεο του Timelapse.

Σύμφωνα με την Google, «πολλοί αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ως κάτι αόριστο και μακρινό, όπως το λιώσιμο των πάγων και η συρρίκνωση των παγετώνων. Όμως, με το Timelapse στο Google Earth έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα του μεταβαλλόμενου πλανήτη μας -μια εικόνα που δείχνει όχι μόνο τα προβλήματα, αλλά και τις λύσεις, καθώς και την μαγευτική ομορφιά των φυσικών φαινομένων σε βάθος δεκαετιών».

Η πρόσβαση στο Timelapse είναι πολύ απλή. Γίνεται είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής για φορητές συσκευές είτε μέσω της ιστοσελίδας του Google Earth.

Επιλέγοντας το εικονίδιο του Voyager (πηδάλιο πλοίου) ανοίγει το Timelapse στην αφηγηματική πλατφόρμα του Google Earth. Επίσης στο g.co/TimelapseVideos υπάρχουν πάνω από 800 δισδιάστατα και τρισδιάστατα βίντεο με τη μορφή του Timelapse.

Ο χρήστης επιλέγει όποιο θέλει και μπορεί να το παρακολουθήσει είτε σε μορφή έτοιμου για προβολή MP4 ή στο YouTube.

Για τη δημιουργία ενός βίντεο Timelapse που να περιλαμβάνει όλο τον πλανήτη, χρειάστηκαν περισσότερες από 24 εκατ. δορυφορικές εικόνες, από το 1984 έως το 2020.

Αυτή η κολοσσιαία ποσότητα φωτογραφιών αντιστοιχεί σε τετράκις εκατομμύρια pixel. Συνολικά, χρειάστηκαν περισσότερες από 2 εκατ. ώρες επεξεργασίας, σε χιλιάδες μηχανήματα του Google Cloud για να συντεθούν 20 petabytes δορυφορικών εικόνων σε ένα μόνο βίντεο-μωσαϊκό, μεγέθους 4,4 terapixel, το αντίστοιχο δηλαδή 530.000 βίντεο σε ανάλυση 4K.

Το Timelapse στο Google Earth είναι το μεγαλύτερο βίντεο του πλανήτη Γη για τον πλανήτη Γη. Για τη δημιουργία του η Google συνεργάστηκε με τη NASA και το πρόγραμμα Landsat της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (το πρώτο και μεγαλύτερο σε διάρκεια στον κόσμο μη στρατιωτικό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης.

Στο Timelapse συνέβαλαν επίσης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος και η Ευρωπαϊκή Ένωση με το πρόγραμμα Copernicus το οποίο διαθέτει τους δορυφόρους Sentinel. Το Εργαστήριο CREATE του πανεπιστημίου Carnegie Mellon, τόσο για την τεχνολογία που κατέστησε δυνατή τη λειτουργία του Timelapse, όσο και για την ερμηνεία των εικόνων.

Από το 1984 έως το 2020 έχουν αναλυθεί 24 εκατ. δορυφορικές εικόνες, στις οποίες εντοπίστηκαν και αφαιρέθηκαν αντικείμενα και στοιχεία τα οποία παρεμβάλλονται, όπως πχ τα σύννεφα. Στη συνέχεια υπολογίστηκε ένα μοναδικό αντιπροσωπευτικό pixel για κάθε σημείο του πλανήτη και υποβλήθηκε σε επεξεργασία 37 φορές, ώστε να δημιουργηθεί τελικά η εμπειρία του Timelapse.

Ανά πάσα στιγμή μοντάρονται 10-50 βίντεο ώστε να το Timelapse του Google Earth να παραμένει διαρκώς ενημερωμένο.

Η Google αναφέρει ότι σε συνεργασία με τους εταίρους της, την επόμενη δεκαετία θα ενημερώνει το Google Earth σε ετήσια βάση με νέες εικόνες Timelapse.

«Με την ελπίδα» όπως σημειώνεται «πως αυτή η νέα οπτική του πλανήτη μας θα αποτελέσει ευκαιρία για διάλογο και θα αλλάξει την αντίληψή μας για μερικά από τα πιο πιεστικά παγκόσμια θέματα»

Πηγή

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button