Είναι πιθανό τσουνάμι στη Μεσόγειο λόγω της Αίτνας; Τι λένε ηφαιστειολόγοι – βίντεο
Η Αίτνα συνεχίζει να βρυχάται εκτοξεύονται πίδακες λάβας και νέφη τέφρα στον ιταλικό ουρανό.
Δραματικές εικόνες καταγράφουν την τέταρτη σε έξι μέρες έκρηξη του πιο ενεργού ηφαιστείου της Ευρώπης. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή θύματα μετά την έκρηξη, αν και έκλεισε προσωρινά ένα γειτονικό αεροδρόμιο, ωστόσο κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι καλύφθηκε από μεγάλα κομμάτια ηφαιστειακών βράχων και τέφρας.
Η Αίτνα, που ορθώνεται στα 3.329 μ. είναι η υψηλότερη κορυφή στην Ιταλία νότια των Άλπεων και το 2017 και και μακράν το μεγαλύτερο από τα τρία ηφαίστεια της γειτονικής χώρας και το δεύτερο – μετά τo Κιλαουέα στη Χαβάη – πιο ενεργό στον πλανήτη. Η Αίτνα «ξυπνά» αρκετά συχνά. Η πιο πρόσφατη σοβαρή έκρηξή της σημειώθηκε στις 16 Μαρτίου του 2017, όταν τραυματίστηκε κι ένα συνεργείο του BBC.
Οι φόβοι για μεγάλο τσουνάμι από την Αίτνα
Ωστόσο, δεν είναι αυτή η μοναδική και ίσως όχι η μεγαλύτερη άμεση απειλή από το ηφαίστειο καθώς επιστήμονες έχουν ανακαλύψει στο πρόσφατα παρελθόν ότι η Αίτνα – στην ευρύτερη περιοχή της οποίας ζουν γύρω στο ένα εκατ. άνθρωποι – γλιστρά αργά αλλά σταθερά προς τη Μεσόγειο. Από το 2018 ερευνητές παρακολουθούν τις κινήσεις του ηφαιστείου με τη βοήθεια άνω των 100 σταθμών GPS, που είναι διάσπαρτοι στην περιοχή.
Τουλάχιστον δύο μελέτες, που διεξήχθησαν τον περασμένο χρόνο, δείχνουν ότι αν γίνει ασταθές ένα τμήμα της Αίτνας κοντά στην ακτογραμμή και τελικά διολισθήσει στο νερό, αυτό που θα συμβεί λόγω της βαρύτητας και ορισμένων εσωτερικών παραγόνγων, όπως οι «μαγματικές δυνάμεις», μπορεί να πυροδοτήσει τεράστια τσουνάμι, που ίσως καταστρέψουν τις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου. «Μια μαζική κατάρρευση θα σήμαινε την καταστροφή για μια μεγάλη, πυκνοκατοικημένη περιοχή», εξήγησε ο Μπόρις Μπένκε, ηφαιστειολόγος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας.
Στη διάρκεια ορισμένων από τις πιο πρόσφατες εκρήξεις της Αίτνας, οι ειδικές συσκευές παρακολούθησης κατέγραψαν μετακινήσεις δεκάδων δεκατόμετρων. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία υπέδειξαν ότι από το 2001 μέχρι το 2012 η Αίτνα μετακινήθηκε προς το Ιόνιο πέλαγος με κατεύθυνση προς τα νοτιοανατολικά και ρυθμό περίπου 14 χιλιοστών ετησίως. «Προηγούμενες μελέτες σε ηφαίστεια που έχουν από καιρό εξαφανιστεί ανακάλυψαν ότι εκείνα που ολισθαίνουν με παρόμοιο τρόπο κατέληξαν κάποια στιγμή αργότερα σε καταστροφικές κατολισθήσεις. Η διαρκής κίνηση μπορεί να συμβάλει σε μια μεγάλη κατολίσθηση κατά μήκος της ακτογραμμής της Αίτνας, προκαλώντας καταστροφικά τσουνάμι στις γύρω περιοχές», πρόσθεσε ο Βρετανός καθηγητής Ηφαιστειολογίας, δρ Τζον Μάρεϊ. Από την πλευρά της η Γερμανίδα γεωφυσικός του Κέντρο Ωκεάνιας Έρευνας Χέλμχολτς, Χάιντρουν Κοπ, επεσήμανε ότι είναι «αρκετά πιθανό να καταρρεύσει [η Αίτνα] καταστροφικά, πράγμα που θα πυροδοτούσε τσουνάμι σ’ ολόκληρη τη Μεσόγειο».
Πηγή: iefimerida.gr