ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας: Συνεχίζονται οι ανασκαφές στο Αρχαίο Λιμάνι Κεγχρεών (φωτο)

Οι Κεγχρεές ήταν το ανατολικό επίνειο της αρχαίας Κορίνθου, το ένα προς τον Σαρωνικό κόλπο. Το άλλο, προς τον Κορινθιακό, ήταν το Λέχαιο. Πήραν τα ονόματά τους από τα μυθολογικά πρόσωπα Κεγχρία και Λέχη, γιούς του Ποσειδώνα και της κόρης του Αχελώου Πειρήνης

Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας:

Το λιμάνι του Λεχαίου επικοινωνούσε με το Ιόνιο και τη δυτική Μεσόγειο και το λιμάνι των Κεγχρεών με το Αιγαίο, τη Μικρά Ασία και τον κόσμο της Ανατολικής Μεσογείου. Συντέλεσαν και τα δυο με τη διακίνηση των προϊόντων και τις εμπορικές συναλλαγές στην ανάπτυξη της Αρχαίας Κορίνθου και στη μετατροπή της σε σε μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας.

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι
Οι ανασκαφές της Α.Σ.Κ.Σ. την δεκαετία του 60
Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι και μνημείο
Ο Βόρειος Μώλος του Λιμανιού. Ταξίδι στο παρελθόν
Μπορεί να είναι ασπρόμαυρη εικόνα φύση
Ο Νότιος Μώλος του Λιμανιού. Ένα παλιό ονειρικό τοπίο

Τα ερείπια των λιμενικών κατασκευών που είναι για πολλούς αιώνες βυθισμένα στη θάλασσα ή καταχωμένα στην παραλία ανασκάφτηκαν εν μέρει, διερευνήθηκαν και ερμηνεύτηκαν από τους αρχαιολόγους της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών, από το 1963 έως το 1968

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι
Η Παλαιοχριστιανική Βασιλική σε αεροφωτογραφία τον Οκτώβριο του 2020

Το λιμάνι των Κεγχρεών εκτάσεως περί τα 30 στρέμματα διαμορφώθηκε τον 1ο αι. μ. Χ. σε σχήμα πετάλου με την κατασκευή δυο τεχνητών μώλων, τα άκρα των οποίων απείχαν περίπου 100 m. Κατά μήκος της αποβάθρας υπήρχαν λιμενικές εγκαταστάσεις, αποθήκες και καταστήματα, των οποίων τα κατάλοιπα σώζονται σε κατάσταση ερειπίων, άλλα στο χερσαίο χώρο και άλλα καταβυθισμένα.

Μπορεί να είναι εικόνα μνημείο και εξωτερικοί χώροι
Ο Βόρειος Μώλος πριν τους καθαρισμούς

Στις ρίζες των δυο μώλων αναγνωρίστηκαν δυο δημόσια κτήρια, τα οποία ταυτίστηκαν με τα ιερά, που αναφέρονται από τον Παυσανία: της Ίσιδος στο νότιο μώλο και της Αφροδίτης στο βόρειο.

Μπορεί να είναι εικόνα σώμα νερού
Η Παλαιοχριστιανική Βασιλική στον Νότιο Μώλο πριν τις εργασίες
Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι
Η Παλαιοχριστιανική Βασιλική στον Νότιο Μώλο μετά τις εργασίες επιφανειακών καθαρισμών

Οι Κεγχρεές συνδέθηκαν με τη δραστηριότητα του Αποστόλου Παύλου. Εδώ δημιουργήθηκε μια από τις πρώτες εκκλησίες, γνωστή από την προς Ρωμαίους επιστολή του, στην οποία συστήνει τη διάκονο της εκκλησίας Φοίβη.Από αυτό το λιμάνι απέπλευσε για την Έφεσο ο Παύλος το 51μ. Χ.

Οι ανασκαφείς της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών έχουν αναγνωρίσει διαδοχικές οικοδομικές φάσεις των αρχαίων ιερών μέχρι και τον 6ο αι. μ.Χ., οπότε εγκαταλείπεται το λιμάνι. Συνδέουν τις μεγάλες οικοδομικές αλλαγές αφ΄ ενός με μεγάλους ιστορικούς σεισμούς που προκάλεσαν σημαντικές καταβυθίσεις στην περιοχή, αφ΄ ετέρου με τις μεγάλες κοινωνικές αλλαγές και ιδίως μετά την επικράτηση του χριστιανισμού, όταν το ιερό της Ίσιδος μετετράπη σε χριστιανικό ναό.

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι
Ο Ναός της Ίσιδας κατά την διάρκεια των ανασκαφών της Α.Σ.Κ.Σ.
Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι
Ο Βόρειος Μώλος μετά τους καθαρισμούς και λίγο πριν την αποκάλυψη του ψηφιδωτού στον “Οίκο της Αφροδίτης”

Από τον Ιούλιο του 2020, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας πραγματοποιεί εργασίες στο Αρχαίο Λιμάνι Κεγχρεών στο πλαίσιο Έργου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τίτλο: «Στερέωση, Αποκατάσταση και Ανάδειξη των καταλοίπων του αρχαίου λιμένα των Κεγχρεών» Το έργο έχει οργανωθεί σε δυο υποέργα.

Μπορεί να είναι εικόνα φύση και ωκεανός
Αρχαίο Λιμάνι Κεγχρεών Αεροφωτογραφία του Νότιου Μώλου

Το Υποέργο 1 που υλοποιεί η Εφορεία μας, αφορά στα χερσαία κατάλοιπα και το Υποέργο 2 που υλοποιεί η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, αφορά στα ενάλια.

Οι επιμέρους εργασίες συνίστανται σε καθαρισμούς, προστασία, ανάταξη και ανάδειξη μεμονωμένων μνημείων, αποκάλυψη, συντήρηση, προστασία και ανάδειξη ψηφιδωτών δαπέδων, οριοθέτηση των θαλάσσιων καταλοίπων, κατασκευή χώρων περίοπτης θέασης των μνημείων, τοποθέτηση επιστημονικού εποπτικού υλικού και σύνδεση των δυο μώλων μεταξύ τους, με πλήρη αποκατάσταση της προσβασιμότητας.

Μπορεί να είναι εικόνα στέκεται και εξωτερικοί χώροι
Βόρειος Μώλος. Χρήση γεωραντάρ πάνω στο ψηφιδωτό δάπεδο για την συλλογή απαραίτητων στοιχείων που αφορούν στις επεμβάσεις συντήρησής του

Η ανασκαφική έρευνα που πραγματοποιείται στο χερσαίο τμήμα, στο πλαίσιο του έργου, έχει φέρει στο φως νέα εξαιρετικά ενδιαφέροντα επιστημονικά στοιχεία που εν μέρει συμπληρώνουν και εν μέρει ανατρέπουν τα έως σήμερα γνωστά επιστημονικά δεδομένα για το αρχαίο λιμάνι. Οι Κεγχρεές είναι μια μεγάλη έκπληξη για τους σημερινούς ανασκαφείς της Εφορείας μας….

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι
Βόρειος Μώλος. Το ψηφιδωτό στον “Οίκο της Αφροδίτης”

Τόσο η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, όσο και ο Δήμος Κορινθίων στηρίζουν το έργο μας ενεργά και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό.Ένας ακόμη όμορφος σημαντικός αρχαιολογικός χώρος αναδύεται από την λήθη……

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button