Η μεταμοσχευτική κουλτούρα στην Ελλάδα αλλάζει το τελευταίο διάστημα, με την αποτίμηση των τελευταίων μηνών να δημιουργεί αισιοδοξία σε όσους ασχολούνται με τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων
Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν στη δωρεά οργάνων τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Αυτό αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, σε επιστημονικό συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας.
Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο facebook ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Ηρακλής Τσαγκάρης, η Πανεπιστημιακή Κλινική Επείγουσας Ιατρικής του νοσοκομείου «Αττικόν» έχει αποδείξει την ευαισθησία και την αποτελεσματικότητα της στο συγκεκριμένο πεδίο.
Μάλιστα, με αφορμή το συμπόσιο ο καθηγητής δίνει στοιχεία δοτών οργάνων σε πέντε μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, την πενταετία 2019 – 2023, οι δότες οργάνων ανήλθαν:
Στο νοσοκομείο «Αττικόν»: 43.
Στο Παπανικολάου στη Θεσσαλίκη: 24.
Στο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη: 17.
Στον Ευαγγελισμό: 15.
Στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων: 15.
«Ευχαριστούμε τον Καθ. κ. Παρίση και την ομάδα του για την ευκαιρία συζήτησης και εμβάθυνσης στο θέμα σήμερα (σημαντική η συμβολή του Προέδρου της συνεδρίας Καθ. κ. Τσιόδρα) και την απαραίτητη ώσμωση μεταξύ Επείγουσας και Δωρεάς», επισημαίνει στην ανάρτησή του ο κ. Τσαγκάρης.
Η μεταμοσχευτική κουλτούρα στην Ελλάδα αλλάζει το τελευταίο διάστημα, με την αποτίμηση των τελευταίων μηνών να δημιουργεί αισιοδοξία σε όσους ασχολούνται με τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων. Μετά τη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου, την αύξηση του αριθμού Συντονιστών Μεταμοσχεύσεων και την προσπάθεια που καταβάλλουν να περάσουν στις οικογένειες που χάνουν τον άνθρωπό τους τη σημασία της δωρεάς οργάνων, οι αριθμοί δωρεών και μεταμοσχεύσεων κινούνται ανοδικά.
πηγή: ygeiamou.gr