ΤΑΞΙΔΙ

Concorde: Όταν ο βασιλιάς των αιθέρων απογειώθηκε για πρώτη φορά

Η συντριπτική υπεροχή, τα ρεκόρ που έμειναν και η αρχή του τέλους με τη συντριβή

Πριν από 55 χρόνια, στις 2 Μαρτίου 1969, το Concorde έκανε την πρώτη του δοκιμαστική πτήση, διάρκειας 27 λεπτών, στο αεροδρόμιο της Τουλούζ στη Γαλλία.

Με μήκος σχεδόν 62 μέτρα, βάρος 186 τόνοι και άνοιγμα φτερών που έφθανε τα 26 μέτρα, ήταν αρκετά μικρότερο από τα υπόλοιπα αεροσκάφη (π.χ. Boeing 747), ωστόσο κατάφερε να γράψει τη δική του ιστορία, καθώς άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού στα αεροπορικά ταξίδια, αφού ταξίδευε ψηλότερα και ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο επιβατικό ή εμπορικό αεροπλάνο στον κόσμο.

Το Concorde ταξίδευε με ταχύτητα 2.160 χλμ./ώρα (Mach 2) -υπερδιπλάσια από αυτήν του ήχου, στα 60.000 πόδια (18.000 μέτρα). Ήταν τέτοιο το ύψος που πετούσε, ώστε οι επιβάτες μπορούσαν να δουν την καμπύλη της Γης. Την ώρα που ένα «συμβατικό» αεροσκάφος κάλυπτε την απόσταση Νέα Υόρκη-Λονδίνο σε 7 ώρες, το Concorde έφθανε στον προορισμό του σε λιγότερο από 4 ώρες.

©EPA/Tim Ockenden

Το γαλλοβρετανικό υπερηχητικό επιβατηγό αεροσκάφος κατέχει το ρεκόρ για το γρηγορότερο πέρασμα του Ατλαντικού από τις 7 Φεβρουαρίου του 1996, με χρόνο 2 ώρες, 52 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα σε πτήση από το «JFK» της Νέας Υόρκης στο «Heathrow» του Λονδίνου. Τον Νοέμβριο του 1986 ένα Concorde της British Airways έκανε το γύρο του κόσμου, καλύπτοντας 28.238 μίλια σε 29 ώρες και 59 λεπτά. Η πτητική ικανότητα του αεροσκάφους έφτανε τα 7.250 χιλιόμετρα.

Η αεροπορική τραγωδία

Αποσύρθηκε οριστικά στις 26 Νοεμβρίου 2003. Είχε προηγηθεί στις 25 Ιουλίου 2000 η συντριβή της πτήσης Air France 4590, λίγο μετά την απογείωση κοντά στο Παρίσι, που οδήγησε στον θάνατο τους 113 επιβαίνοντες, ενώ άλλοι τέσσερις σκοτώθηκαν στο έδαφος.

©EPA/TOBY MELVILLE

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον μικρό αριθμό επιβατών που μπορούσε να μεταφέρει (έως 120), σε συνδυασμό με την περιορισμένη εμβέλειά του (Αμερική-Ευρώπη, Ευρώπη-Αμερική), το κολοσσιαίο κόστος συντήρησης και κατασκευής, καθώς και τη μεγάλη ηχορρύπανση που προκαλούσε, οδήγησαν στη σταδιακή απόσυρσή του.

Αεροσκάφος Concorde της British Airways/©EPA/Justin Lane

Το τελευταίο Concorde της Air France απογειώθηκε στις 30 Μαΐου 2003, ενώ η British Airways έκανε την τελευταία πτήση με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους στις 24 Οκτωβρίου 2003.

πηγή: athensvoice.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button