Παρασκευή σήμερα, 16.04.2021 και όπως κάθε Παρασκευή, ο Νίκος Χαρδαλιάς ενημερώνει ζωντανά για το πώς «κινείται» στην χώρα μας ο κορωνοϊός
Μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά, ως συνήθως, βρέθηκαν οι καθηγητές Παπαευαγγέλου και Μαγιορκίνης, αλλά και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
26.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα – Πέφτει ο δείκτης θετικότητας
Τον λόγο πήρε αρχικά η κυρία Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε νωρίτερα ο ΕΟΔΥ.
«26.000 τα ενεργά κρούσματα στην χώρα μας» είπε η καθηγήτρια, λέγοντας ακόμα πως ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε αυτή την εβδομάδα στο 5,3.
«Η όποια χαλάρωση τη στιγμή αυτή, που ο ιός είναι παντού, θα αυξήσει την επιδημιολογική επιβάρυνση. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν περιοχές που παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων, ενώ το Rt βρίσκεται στο 1,02. Η όποια χαλάρωση αυτή τη στιγμή θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι», συμπλήρωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Ένας στους τέσσερις ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι κάτω των 60 ετών είπε ακόμη, τονίζοντας από την άλλη πως μειώνεται ο αριθμός των ασθενών που είναι άνω των 75 ετών στις ΜΕΘ, κάτι που δείχνει το πόσο συμβάλλει ο εμβολιασμός στην «μάχη» κατά του κορωνοϊού.
«Τώρα είναι η ώρα της αυτοσυγκράτησης. Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας», είπε ακόμα με νόημα, σημειώνοντας πως κάθε άλλο παρά… κοντεύει το τέλος της κρίσιμης περιόδου που διανύουμε.
Μαγιορκίνης: «Εύθραυστη σταθεροποίηση στα ενεργά κρούσματα»
Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παρουσιάζει εύθραυστη σταθεροποίηση, ανέφερε από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης. «Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, επιβαρύνθηκε σε ποσοστό λίγο πάνω από το 6%. Στην Αττική, η επιδημία παρουσίασε συρρίκνωση 5% με δειλά σημεία εύθραυστης βελτίωσης και στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε μικρή αύξηση με ενδείξεις σταθεροποίησης», ανέφερε επίσης ο καθηγητής.
Ανοίγει το λιανεμπόριο στην Κοζάνη – Ανοίγουν και οι σχολές οδηγών
Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς που τόνισε πως «κάθε μέτρο έχει στόχο να επιστρέφουμε σταδιακά και με ασφάλεια στην κανονικότητα».
Ανακοίνωσε πως το λιανεμπόριο ανοίγει στην Κοζάνη μόνο με click away από Δευτέρα.
Επίσης ανακοίνωσε πως ανοίγουν και οι σχολές οδηγών από Δευτέρα, 19.04.2021, με αυστηρά μέτρα προστασίας.
Και συγκεκριμένα:
- Τα θεωρητικά μαθήματα και οι θεωρητικές εξετάσεις θα γίνονται μόνο διαδικτυακά.
- Θα γίνονται υποχρεωτικά self tests ανά εβδομάδα για τους εργαζόμενους.
- Υποχρεωτικά self tests για τους εξεταζόμενους 24 ώρες πριν την πρακτική εξέταση.
- Εκπαιδευτές και εξεταστές θα κάνουν υποχρεωτικά self tests δυο φορές την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα και κάθε Πέμπτη.
- Τα ραντεβού των εξετάσεων για γίνονται ανά μία ώρα και θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό (χρήση μάσκας, ανοιχτά παράθυρα κλπ).
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου μπαίνουν από αύριο Σάββατο 17 Απριλίου οι εξής περιοχές:
- η Θάσος, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί, καθώς από 11 στις 5 Απριλίου έχουν φτάσει τα 40.
- Στο βαθύ κόκκινο μπαίνει επίσης ο δήμος Ρεθύμνου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 137 και παρατηρείται αύξηση πάνω από 20 %, καθώς και ο δήμος Φαιστού, δεδομένου ότι έχει 73 ενεργά κρούσματα όταν στις 5 Απριλίου είχε 30 (άρα τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες).
- Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) ανεβαίνει και ο δήμος Μαρώνειας-Σαπών, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 43 όταν στις 5 Απριλίου ήταν 20. Τα κρούσματα έχουν δηλαδή υπερδιπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες.
- Στο βαθύ κόκκινο ανεβαίνει και η Κύθνος, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 7 από 2 στις 5 Απριλίου. Ο εντοπισμός ικανού αριθμού κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες που απορρέουν από τη νησιοτικότητα, καθιστούν αναγκαία τη λήψη μέτρων για την αντιστροφή της εικόνας αυτής το ταχύτερο δυνατό.
- Στο βαθύ κόκκινο εντάσσεται και ο Δήμος Διδυμοτείχου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 85 από 36 στις 5 Απριλίου (αύξηση 136,11%), καθώς και ο δήμος Πύδνας – Κολινδρού, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 40 από 14 στις 5 Απριλίου, έχουν δηλαδή σχεδόν τριπλασιαστεί.
- Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου ανεβαίνουν ο δήμος Καβάλας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 224 όταν -στις 5 Απριλίου- είχε 145 (αύξηση 54,48%).
- Και ο δήμος Βόλου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 338 από 215 στις 5 Απριλίου (αύξηση 57,21%).
- Τέλος, στο βαθύ κόκκινο εντάσσονται πλέον ο δήμος Σιντικής Σερρών, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 30,65% τα τελευταία 24ωρα και είναι αυτή τη στιγμή 81, καθώς και ο δήμος Βόρειων Τζουμέρκων, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 12 όταν στις 5 Απριλίου είχε καταγραφεί μόνο ένα κρούσμα.
Από το βαθύ κόκκινο βγαίνουν από Δευτέρα οι παρακάτω περιοχές:
- Η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί σε 12 όταν στο υψηλότερο σημείο της επιδημιολογικής καμπύλης ήταν 76 (μείωση 84,21%),
- Η Λέρος, όπου το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να υποχωρεί περαιτέρω καθώς έχει 17 ενεργά κρούσματα όταν στο υψηλότερο σημείο της επιδημιολογικής καμπύλης είχε 83 (μείωση 79,52%).
- Στο κόκκινο από το βαθύ κόκκινο κατεβαίνουν επίσης, οι δήμου Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, όπου το επιδημιολογικό φορτίο έχει σταθεροποιηθεί σε σχετικά καλά, χαμηλά επίπεδα.
- Επιπλέον, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βγαίνει -και άρα εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) και η Σκύρος, που έχει 2 ενεργά κρούσματα από 32 που είχαν καταγραφεί στο ψηλότερο σημείο της επιδημιολογικής καμπύλης.
- Επίπεδο κατεβαίνει και ο Δήμος Λοκρών, που πλέον εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), καθώς έχει 23 ενεργά κρούσματα όταν στις 7 Απριλίου είχε 71 κρούσματα (μείωση 67,61%).
- Τέλος, από το βαθύ κόκκινο βγαίνουν -και άρα εντάσσονται στο κόκκινο- οι Δήμοι Αγκιστρίου, Κυθήρων και Ύδρας, καθώς το ιικό φορτίο στις περιοχές αυτές έχει σχεδόν μηδενιστεί.
Άρα, πλέον στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βρίσκονται οι εξής περιοχές:
- η Περιφέρεια Αττικής (πλην των δήμων Αγκιστρίου, Κυθήρων και Ύδρας)
- Αχαΐας,
- Βοιωτίας,
- Ευρυτανίας,
- Αρκαδίας,
- Κορινθίας,
- Θεσσαλονίκης,
- Χαλκιδικής,
- Κιλκίς,
- Πέλλας,
- Κοζάνης,
- Λέσβου,
- Ζακύνθου,
- Κω
- Θάσου
Και οι δήμοι:
- Καλυμνίων,
- Ρόδου,
- Χίου,
- Ρεθύμνου,
- Ανωγείων,
- Χανίων,
- Φαιστού,
- Καβάλας,
- Καρδίτσας,
- Γρεβενών,
- Κύθνου,
- Οι δήμοι Ιωαννιτών, Κόνιτσας και Βόρειων Τζουμέρκων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων,
- Οι δήμοι Σερρών, Αμφίπολης και Σιντικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών,
- Δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας,
- Οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς,
- Δήμος Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας,
- Δήμος Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας,
- Οι δήμοι Χαλκιδέων, Ερέτριας και Διρφύων-Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας,
- Δήμος Διδυμοτείχου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου,
- Δήμος Πύδνας – Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,
- Δήμος Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας,
- Δήμος Μαρώνειας-Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης καθώς και
- Και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.