ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Αυτοσχεδιάζοντας στην παραλία του Ξυλόκαστρου – Έτος 1971 (Βίντεο)

Περιγραφή

Το Ξυλόκαστρο είναι παραθαλάσσια κωμόπολη του δήμου Κορινθίας, στην περιφέρεια Πελοποννήσου στην Ελλάδα.

Η ταινία ξεκινά με πλάνο σε τμήμα του εξωφύλλου της εφημερίδας «Απογευματινή», όπου αναγράφεται η ημερομηνία: 4 Δεκεμβρίου 1971 και αμέσως μετά ένα δάχτυλο στον χάρτη της Πελοποννήσου μας δείχνει την τοποθεσία Ξυλόκαστρο.

Στη συνέχεια βρισκόμαστε στο Ξυλόκαστρο και βλέπουμε το ξενοδοχείο «Αρίων» στον παραλιακό δρόμο. Καθώς η κάμερα απομακρύνεται από το ξενοδοχείο ζουμάρει σε μια ταμπέλα, η οποία γράφει «Η Επανάστασις της 21 Απριλίου Υπήρξεν Ιστορική Αναγκαιότης» και αναφέρεται στην 21η Απριλίου του 1967 (-1974), οπότε στη διακυβέρνηση της Ελλάδας επιβλήθηκε στρατιωτική δικτατορία, μετά από πραξικόπημα.

Ακολουθεί πλάνο της παραλίας, όπου στο βάθος διακρίνουμε ένα καράβι να περνάει παράλληλα με τον ορίζοντα, ο κινηματογραφιστής με zoom-in το κάνει πιο διακριτό. Στο zoom-out από το κάδρο του καραβιού, βρίσκουμε μια παρέα δύο αντρών και δύο γυναικών, μέσα σε μια βάρκα, στην ακτή οι οποίοι στήνουν, αυτοσχεδιάζοντας, ένα μικρό μονόπρακτο, όπου οι ήρωες είναι ναυαγοί σε μια βάρκα και στην απελπισία τους αποφασίζουν να την εγκαταλείψουν, οπότε πηδούν ένας – ένας , κλείνοντας τη μύτη τους.

Στο επόμενο πλάνο βλέπουμε μια ταμπέλα- παραίνεση των δικτατόρων, που γράφει «Νέοι Οικοδομείστε (sic) την Νέαν Ελλάδα» και βλέπουμε την παραπάνω παρέα να ερμηνεύει νέο αυτοσχεδιασμό, σατιρίζοντας σαφέστατα το περιεχόμενο της οδηγίας της πραξικοπηματικής κυβέρνησης, καθώς ένας – ένας πάλι εναποθέτουν στο πλάι της ταμπέλας από μερικά βότσαλα. Στο τέλος του «σεναρίου» ένας άντρας της παρέας στέκεται δίπλα στην ταμπέλα χαιρετά στρατιωτικά και με μια κλωτσιά διαλύει το σωρό των βότσαλων.

Δυο γυναίκες από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου γελούν και χειροκροτούν.

Πηγή

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button