Αυστρία: Ένα παραμυθένιο χωριό στις Άλπεις βάζει όριο στον αριθμό των τουριστών που το επισκέπτονται
Το χωριό Χάλστατ αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και οι 700 κάτοικοί του αποφάσισαν να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν τον… παράδεισό τους
Την γροθιά τους κατά του μαζικού τουρισμού υψώνουν κάτοικοι του χωριού Χάλστατ της Αυστρίας, το οποίο αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Το Χάλστατ απαριθμεί 700 κατοίκους, ωστόσο, εν μέσω τουριστικής περιόδου, υπάρχουν ημέρες που…. βομβαρδίζεται με 10.000 επισκέπτες.
Σε μία προσπάθεια να προστατεύσουν τον «παράδεισό» τους, οι κάτοικοι ζητούν να τεθεί όριο στον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται τον τόπο τους σε ημερήσια βάση όπως επίσης και απαγόρευση των τουριστικών λεωφορείων μετά τις 17:00 τοπική ώρα, αναφέρει το BBC.
Αν και ο τουρισμός αποτελεί τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία, ορισμένοι ντόπιοι δυσανασχετούν επισημαίνοντας ότι πλέον οι επισκέπτες είναι πάρα πολλοί.
Το Χάλστατ, με τα γραφικά παλιά σπίτια του στις όχθες της ομώνυμης λίμνης στις Άλπεις, περιβάλλεται από απόκρημνα βουνά και έχει γίνει τουριστικό hotspot τα τελευταία χρόνια.
Το 2006, εμφανίστηκε σε ένα νοτιοκορεατικό ρομαντικό δράμα ενισχύοντας τη δημοτικότητά του στην Ασία με ένα αντίγραφο της πόλης που χτίστηκε στην Κίνα έξι χρόνια αργότερα.
Πολλοί επισκέπτες μεταβαίνουν στο Χάλστατ, αναζητώντας την τέλεια selfie με φόντο τη λίμνη και το μαγευτικό ορεινό τοπίο.
Το Χάλστατ δεχόταν περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο πριν από την πανδημία του Covid-19.
Έγινε ο αγαπημένος προορισμός πολλών τουριστών λόγω της εκπληκτικής ομοιότητάς του με το βασίλειο Αρεντέλα στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Frozen».
Ωστόσο, για να περιορίσουν τον υπερτουρισμό, οι ντόπιοι τοποθέτησαν τον περασμένο Μάιο έναν ξύλινο φράχτη για να κρύψουν τη θέα προς τις Άλπεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κοσμοσυρροή και την ηχορύπανση.
«Αντιδράσαμε μετά τις καταγγελίες των κατοίκων» της κοινότητας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του δήμου, που ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά του. Έπειτα από έντονες αντιδράσεις στα social media, ο τοίχος απομακρύνθηκε.
Τότε, ο δήμαρχος του χωριού Χάλστατ ανέφερε ότι θα ήθελε να μειωθεί ο αριθμός των λεωφορείων που κινούνται στους δρόμους κατά το ένα τρίτο.
Προς το παρόν, όπως η Βενετία και άλλα μέρη που επηρεάζονται από αυτό που είναι γνωστό ως υπερτουρισμός, το Χάλστατ θα πρέπει να υπομείνει όσα συνεπάγεται η λαοφιλία του…
πηγή: protothema.gr