ΕΛΛΑΔΑΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Αρλέτα: Πού βρίσκεται σήμερα το «Μπαρ το Ναυάγιο»;

Η Ελληνίδα Τζόαν Μπαέζ, όπως την αποκαλούσαν, συνδέθηκε με το «Νέο Κύμα» και την χρυσή περίοδο των μπουάτ

Η Αρλέτα γεννήθηκε σαν σήμερα στις 3 Μαρτίου του 1945 στο Μεταξουργείο. Το όνομα της ήταν Αργυρώ-Νικολέτα Τσάπρα. Αν και ξεκίνησε τις σπουδές της στη ζωγραφική, η μουσική δεν άργησε να κατακτήσει την καρδιά  της. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 έκανε την εμφάνιση της στο νεοκυματικό τραγούδι. Συνεργάστηκε με τους Γιάννη Σπανό, Νότη Μαυρουδή, Νίκο Χουλιαρά, Γιώργο Κοντογιώργο, με τους Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη και όχι μόνο.

Ξεκινώντας ζωγραφίζοντας

Παρά ταύτα ποτέ δεν έπαψε να ασχολείται με τη ζωγραφική και μάλιστα έχει σχεδιάσει εξώφυλλα δίσκων και εικονογραφήσει βιβλία, ενώ σκίτσα και πίνακές της συμμετείχαν σε δύο ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Τζιά και την Αθήνα.

Ο πρώτος δίσκος της το 1966 «Αρλέτα» περιελάμβανε τραγούδια των Γιάννη Σπανού, Νότη Μαυρουδή, Νίκου Χουλιαρά και Γιώργου Κοντογιώργου, από τα οποία ξεχώρισαν το «Μια φορά θυμάμαι», «Τις άδειες νύχτες» και «Το πέτρινο χαμόγελο».

Οι μπουάτ της Πλάκας και οι συνεργασίες

Την ίδια περίοδο εμφανίζεται σε γνωστές μπουάτ της Πλάκας, ενώ λίγο αργότερα κυκλοφορούν οι δίσκοι της «Αρλέτα 2», «Στο ρυθμό του αγέρα» (1968), «12+1 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι» (1969) και «Έξι μέρες» (1970).

Λίγο μετά τη χούντα τραγούδησε, μετά από πρόσκληση του Ζορζ Μουστακί, στο θέατρο «Bobino» στο Παρίσι. Ακολούθησαν δίσκοι όπως το «Romancero gitano» (1978) του Μίκη Θεοδωράκη (σε ποίηση Λόρκα και απόδοση Ελύτη), ενώ το 1981 ηχογραφεί το «Ένα καπέλο γεμάτο τραγούδια» (1981), τον πρώτο δίσκο με δικό της υλικό.

Το 1984 και το 1985 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τραγούδια που της έγραψαν ο συνθέτης Λάκης Παπαδόπουλος και η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή στους δίσκους «Περίπου» και «Τσάι Γιασεμιού». Σε αυτούς ξεχώρισαν τα τραγούδια, όπως «Σερενάτα», «Τσάι γιασεμιού», «Τα ήσυχα βράδυα» και «Βatida de coco».

Από που πάνε για την άνοιξη

Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Από που πάνε για την άνοιξη» (Εκδόσεις Καστανιώτη) με στίχους, πεζά και ζωγραφιές. Οι δυο τελευταίοι δίσκοι της ήταν ο διπλός «Και πάλι χαίρετε» (2009) και ο αγγλόφωνος «Demo» (2010) με δέκα τραγούδια που βρέθηκαν 35 χρόνια μετά την ηχογράφησή τους στο αρχείο της «Lyra» και τα οποία δεν είχαν κυκλοφορήσει ως τότε.

Η άγνωστη ιστορία πίσω από το «Μπαρ το Ναυάγιο»

Το 2009, μιλώντας στον Μιχάλη Γελασάκη, η Αρλέτα όταν ρωτήθηκε για το «Ναυάγιο» έδωσε απαντήσεις:

«Το «Μπαρ το Ναυάγιο» δεν έχει καμία σχέση με κανένα μπαρ. Ήταν ένα καφέ-ουζερί σε μια πάροδο της Κατεχάκη. Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα. Από εκεί ξεκίνησε το τραγούδι, όχι από μπαρ. Από ένα άθλιο καφέ-ουζερί όπου μαζεύονταν κάποιοι άνθρωποι τελείως, πώς να το πω, εκτός κοινωνίας, ναυαγισμένοι εντελώς!». Όσο για τον «άγιο», αυτός λέγεται πως ήταν πραγματικό πρόσωπο, και συγκεκριμένα, ο γέροντας Ιερόθεος Καρυώτης.

Ο Καριώτης ήταν ένας διανοούμενος, εξέχον μέλος της Αθωνικής Πολιτείας, ενώ υπήρξε και εκδότης του περιοδικού «Πρώτον».

Στο ομώνυμο video clip βλέπουμε και τον Γιάννης Κ. Ιωάννου, στιχουργός, ποιητής και φίλος της Αρλέτας.

Το τέλος της τραγουδίστριας

Η Αρλέτα πέθανε, σε ηλικία 72 ετών, στις 8 Αυγούστου 2017 στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» της Αθήνας, όπου νοσηλευόταν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Την τελευταία δεκαετία της ζωής της αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

πηγή: in.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button