ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙΚΟΡΙΝΘΙΑΠOΛITIΣMOΣ

“Αρχαία Κρομμυώνα: ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος στην πόλη των Αγίων Θεοδώρων”

Δίπλα στην Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος του Γυμνασίου-Λυκείου των Αγίων Θεοδώρων, βρίσκονται τα κατάλοιπα της αρχαίας πόλης Κρομμυών, της βορειότερης κορινθιακής κώμης. Η σημασία της κώμης αντανακλάται στη συχνή αναφορά της στις αρχαίες πηγές. Μυθολογικά ο Κρομμυών σχετίζεται με το Θησέα, που σκότωσε τον θηλυκό κάπρο Φαία στην περιοχή. Ο Παυσανίας στο έργο του Κορινθιακά ανάγει το όνομα της πόλης στον ήρωα Κρόμο, γιο του Ποσειδώνα.

Αρχαία Κρομμυώνα – κατάλοιπα κλασικών και ελληνιστικών οικιών
©Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ο Ξενοφών αναφέρει πως υπήρξε τειχισμένη κώμη, προφανώς λόγω της στρατηγικής θέσης της στο μέσον της παραλιακής οδού που οδηγούσε από τα Μέγαρα στην Κόρινθο. H καίρια θέση της την καθιστούσε αιτία χρόνιας διένεξης μεταξύ των δύο όμορων πόλεων. Ο Στράβων μας παραδίδει ότι ο Κρομμυών αποτέλεσε κτήση των Μεγάρων κατά την εποχή της ακμής τους, και – πιθανότατα μετά τον 6ο αι. π.Χ. – προσαρτήθηκε στην Κόρινθο.

Αρχαία-Κρομμυώνα – Υστεροαρχαϊκός , κυκλικός, θεατροειδής
©Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ανάμεσα στα αρχαία κατάλοιπα που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της αρχαίας πόλης συγκαταλέγονται τμήμα του γεωμετρικού νεκροταφείου, υστεροαρχαϊκός, κυκλικός, θεατροειδής χώρος με πλακόστρωτο δάπεδο, του οποίου η χρήση παραμένει άγνωστη, τμήμα του κλασικού νεκροταφείου της κώμης, κατάλοιπα κλασικών και ελληνιστικών οικιών με ιδιαίτερα επιμελημένα δάπεδα από ασβεστοκονίαμα και βότσαλα κ.α.

Πηγή: xenios-app.com, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button