ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Από την Αρκτική στο ποτήρι σας – Εταιρεία φέρνει κατευθείαν από τη Γροιλανδία πάγο για ποτά (vid)

Μια νεοφυής επιχείρηση από τη Γροιλανδία συλλέγει «ανέγγιχτο» πάγο από την Αρκτική και να τον στέλνει στο Ντουμπάι, όπου μπορεί να τον απολαύσει κανείς σε φανταχτερά κοκτέιλ μπαρ

Η Arctic Ice συλλέγει πάγο από τα φιόρδ της Γροιλανδίας και στη συνέχεια τον στέλνει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να τον πουλήσει σε αποκλειστικά μπαρ. Η χρήση πάγου από παγετώνες στα ποτά είναι μια κοινή πρακτική στη Γροιλανδία και, με την πάροδο των ετών, αρκετοί επιχειρηματίες προσπάθησαν ανεπιτυχώς να την εξάγουν.

Ο συνιδρυτής της, Malik V Rasmussen δήλωσε ότι ο πάγος, ο οποίος έχει συμπιεστεί κατά τη διάρκεια χιλιετιών, είναι εντελώς χωρίς φυσαλίδες και λιώνει πιο αργά από τον κανονικό πάγο. Είναι επίσης πιο καθαρός από το παγωμένο μεταλλικό νερό που χρησιμοποιείται συνήθως στα παγάκια του Ντουμπάι.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας: «Ο αρκτικός πάγος, προέρχεται απευθείας από τους φυσικούς παγετώνες της Αρκτικής, οι οποίοι βρίσκονται σε παγωμένη κατάσταση για περισσότερα από 100.000 χρόνια. Αυτά τα τμήματα των παγετώνων δεν έχουν έρθει σε επαφή με εδάφη ή έχουν μολυνθεί από ρύπους που παράγονται από ανθρώπινες δραστηριότητες. Αυτό καθιστά τον πάγο της Αρκτικής το καθαρότερο H2O στη Γη».

Η νεοσύστατη επιχείρηση ξεκίνησε το 2022, αλλά μόλις πρόσφατα απέστειλε τους πρώτους 20 μετρικούς τόνους πάγου. Μάλιστα, έχει δεχτεί ένα κύμα κριτικής που αιφνιδίασε τους ιδρυτές της. Οι σχολιαστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν μάσησαν τα λόγια τους, κάνοντας σχόλια όπως: «Δεν θα έπρεπε να ανησυχείτε για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη αντί να πουλάτε νερό του παγετώνα;» ή «Τι είναι αυτή η δυστοπία;». Άλλες αντιδράσεις και ιδιωτικά μηνύματα προχώρησαν ακόμη περισσότερο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σχολίων που, τα οποία σύμφωνα με τον Rasmussen, «άγγιξαν τα όρια των απειλών θανάτου».

Πώς γίνεται η διαδικασία συλλογής και μεταφοράς του πάγου

Η εταιρεία υποστηρίζει, ωστόσο, ότι ο πάγος της είναι φιλικός προς το περιβάλλον και έχει κοινωνική αξία. Τα φιόρδ γύρω από τη Γροιλανδία είναι συνήθως γεμάτα παγόβουνα που έχουν αποσπαστεί από παγετώνες που συνδέονται με το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας. Η Arctic Ice διαθέτει ένα εξειδικευμένο σκάφος με έναν γερανό προσαρτημένο και το μεταφέρει στο Nuup Kangerlua, το φιόρδ γύρω από την πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, Nuuk, για να αναζητήσει έναν συγκεκριμένο τύπο πάγου που δεν έχει έρθει σε επαφή ούτε με τον πυθμένα ούτε με την κορυφή του παγετώνα. Αυτός ο πάγος είναι πιο καθαρός και δύσκολα εντοπίζεται στο νερό, καθώς είναι εντελώς διαφανής, και είναι γνωστός στην περιοχή ως «μαύρος πάγος» για τον λόγο αυτό.

Μόλις βρουν ένα κατάλληλο κομμάτι, το σηκώνουν με τον γερανό και το τοποθετούν σε ένα μπλε πλαστικό κιβώτιο μέχρι να γεμίσει το σκάφος, και στη συνέχεια πλέουν τον πάγο πίσω στο Nuuk, όπου γεμίζουν με τα κιβώτια ένα κοντέινερ ψυγείου. Αυτό το εμπορευματοκιβώτιο μεταφέρεται στη Δανία από την ισλανδική ναυτιλιακή εταιρεία Eimskip. Στη Δανία, σύμφωνα με την Arctic Ice, φορτώνεται σε άλλο πλοίο που το μεταφέρει στο Ντουμπάι. Στο Ντουμπάι, ο πάγος πωλείται από τον τοπικό διανομέα Natural Ice, ο οποίος πωλεί ήδη άλλα είδη πάγου στο Ντουμπάι.

Το πρώτο στάδιο της μεταφοράς, από τη Γροιλανδία στη Δανία, είναι, υποστηρίζει η Arctic Ice, χαμηλής έντασης άνθρακα, καθώς τα περισσότερα ψυγεία που φεύγουν από τη Γροιλανδία θα ήταν άδεια, επειδή η χώρα εισάγει περισσότερα κατεψυγμένα προϊόντα από όσα εξάγει.

Τώρα έχει δεσμευτεί να γίνει πλήρως ουδέτερη ως προς τον άνθρακα, και μόλις δημιουργηθεί η αλυσίδα εφοδιασμού και υπολογιστεί το αποτύπωμα άνθρακα της Arctic Ice, όλες οι πλεονάζουσες εκπομπές θα υπολογιστούν και θα αντισταθμιστούν, είτε μέσω της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, είτε μέσω αναδυόμενων τεχνολογιών που απορροφούν το CO2 από τον αέρα.

«Το να βοηθήσω τη Γροιλανδία στην πράσινη μετάβασή της είναι στην πραγματικότητα αυτό για το οποίο πιστεύω ότι ήρθα σε αυτόν τον κόσμο», δήλωσε ο Rasmussen. «Έχουμε αυτή την ατζέντα που διατρέχει την εταιρεία, αλλά μπορεί να μην την έχουμε επικοινωνήσει αρκετά καλά ακόμα».

Πρωταρχικός στόχος του Rasmussen, ωστόσο, είναι να σφυρηλατήσει νέες πηγές εσόδων για τη Γροιλανδία, η οποία εξαρτάται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό από τη Δανία, η ετήσια επιχορήγηση της οποίας αντιπροσωπεύει το 55% του προϋπολογισμού της Γροιλανδίας. Για να αποκτήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία, πολιτικά και οικονομικά, η οικονομική ανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας.

«Στη Γροιλανδία, βγάζουμε όλα τα χρήματά μας από τα ψάρια και τον τουρισμό», δήλωσε ο Rasmussen. «Εδώ και πολύ καιρό, ήθελα να βρω κάτι άλλο από το οποίο να μπορούμε να επωφεληθούμε».

Πηγή: Guardian

iefimerida.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button