ΕΛΛΑΔΑ

Αντικειμενικές αξίες: Ξεκινά ο επανυπολογισμός τους σε 12 δήμους της χώρας – Ποιοι φόροι επηρεάζονται

Πότε θα παραδοθούν οι εισηγήσεις – Ποιες περιοχές αφορούν – Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει, προς το παρόν, να ανοίξει το ζήτημα γενικού επανυπολογισμού των αντικειμενικών αξιών

Στους πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών περνάει πλέον η σκυτάλη για τον επανυπολογισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε 36 ζώνες, σε 12 Δήμους της χώρας, για τους οποίους το ΥΠΕΘΟ είχε κάνει δεκτές τις ενστάσεις που είχαν υποβληθεί.

Στη λίστα περιλαμβάνονται οι Δήμοι:

  • Αγ. Αναργύρων – Καματερού,
  • Βριλησσίων,
  • Χαλανδρίου,
  • Γλυφάδας,
  • Πειραιά,
  • Ιθάκης,
  • Καρπάθου,
  • Λουτρακίου,
  • Σύμης,
  • Πύργου,
  • Ρόδου και
  • Λέρου.

Με απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Δήμας ξεκινάει η διαδικασία ανάθεσης ώστε να υποβληθούν νέες εκτιμήσεις για τον επανακαθορισμό των τιμών εκκίνησης στις 36 επίμαχες ζώνες.

Τον Ιανουάριο του 2023, είχαν προσφύγει στο ΥΠΕΘΟ 169 Δήμοι, ζητώντας να μειωθούν οι τιμές, καθώς οι τιμές που είχαν υιοθετηθεί από το υπουργείο δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Από τους Δήμους που υπέβαλαν ενστάσεις, μόνο 12 δικαιώθηκαν, ενώ οι υπόλοιπες ενστάσεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Δήμου Αθηναίων, απορρίφθηκαν.

Έτσι ξεκινάει τώρα η διαδικασία για την αναπροσαρμογής των τιμών σε συγκεκριμένες περιοχές των 12 δημων (βλ. πινάκα)

Σύμφωνα την αποφαση, οι εκτιμητές θα ακολουθήσουν αυστηρή μεθοδολογία, συμπεριλαμβανομένης της συγκριτικής ανάλυσης, της κεφαλαιοποίησης εισοδήματος και της προσέγγισης κόστους, για τον προσδιορισμό των αξιών των ακινήτων.

Μια ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων αξιολόγησης, εξασφαλίζοντας  αποτελεσματικότητα και διαφάνεια. Οι εκτιμητές θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις αξιολογήσεις τους σε 15 εργάσιμες ημέρες και στη συνέχεια να παραδώσουν το πόρισμά τους στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η αμοιβή των εκτιμητών έχει καθοριστεί σε 100 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανά εκτίμηση (ζώνη). Οι νέες τιμές που θα προκύψουν δεν πρόκειται να ισχύσουν αναδρομικά. και αφορούν τον ΕΝΦΙΑ του 2025.

Οι φόροι που επηρεάζονται είναι:

1. Ο κύριος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο οποίος επιβάλλεται με βάση κλίμακες βασικού ποσού φόρου ανά τ.μ. ακινήτου ανάλογα με το ύψος της τιμής ζώνης ανά τ.μ. που ισχύει στην περιοχή κάθε ακινήτου.

2. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ο οποίος επιβάλλεται επί του αθροίσματος των φορολογητέων αξιών των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων εδαφικών εκτάσεων που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

3. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου και επιβαρύνει τον αγοραστή.

4. Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.

5. Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων.

6. Ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων.

7. Ο φόρος διανομής ακινήτων.

8. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,25‰ -0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

9. Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).

10. Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

11. Ο φόρος δωρεάς ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστές 1%-10% για δωρεές προς συζύγους, τέκνα ή εγγόνια, με αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ και συντελεστές 5%-20% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς δευτέρου βαθμού και με αφορολόγητο όριο 6.000 ευρώ και συντελεστές 20% έως 40% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς και μη συγγενείς.

12. Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητα όρια και συντελεστές όμοια με του φόρου δωρεάς.

13. Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητα όρια και συντελεστές όμοια με του φόρου δωρεάς.

14. Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

15. Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων.

16. Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.

17. Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων

18. Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις υπεράκτιες εταιρίες ακινήτων.

19. Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φυσικών προσώπων.

20. Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο χρόνια από την τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και παρά το ότι η διαφορά μεταξύ των εμπορικών τιμών και των τιμών της εφορίας έχει μεγαλώσει, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει, προς το παρόν, να ανοίξει το ζήτημα. Η νέα γενική αναπροσαρμογή σε όλη τη χώρα θα εφαρμοστεί από το 2025, με βάση ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων. Στο νέο πληροφοριακό σύστημα θα καταγράφονται όλες οι τάσεις και τα δεδομένα της αγοράς, εξισώνοντας τις αντικειμενικές με τις πραγματικές τιμές συνεχώς.

πηγή: protothema.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button