ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑ

Ανδρέας Ζαμπούκας: Είμαι εδώ για να κάνω πολιτική, όχι για να αρέσω στον κόσμο

Ο Θεσσαλός δημοσιογράφος διεκδικεί μία θέση στην Ευρωβουλή

Ανδρέας Ζαμπούκας: Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μιλά στην ATHENS VOICE με αφορμή τις Ευρωεκλογές 2024

Ο Ανδρέας Ζαμπούκας θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να αξιοποιήσει τη γνώση και την εμπειρία που απέκτησε ως δημοσιογράφος, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο στη ζωή του, εκείνον της πολιτικής. Ένα πεδίο που δεν του είναι άγνωστο, αφού από το 2019 έως σήμερα, διατέλεσε συνεργάτης του πρώην Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας Ευάγγελου Κυριαζόπουλου και του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου. Στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, ο Ανδρέας Ζαμπούκας διεκδικεί για πρώτη φορά την ψήφο των πολιτών και δεσμεύεται ότι δεν θα διαψεύσει τις προσδοκίες όσων τον κρίνουν ως άξιο εκπρόσωπό τους, προσφέροντάς του μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα: «είναι μια μοναδική εμπειρία, ένας οδηγός ζωής. Προσωπικά συγκινούμαι όταν διακρίνω στο βλέμμα των ανθρώπων την αγωνία τους για να προοδεύσει ο τόπος τους, να μην ερημώσει η γη τους». Ανάμεσα σε ταξίδια και συναντήσεις, λίγες μόλις ημέρες πριν οι κάλπες στηθούν, ο Ανδρέας Ζαμπούκας μίλησε στην ATHENS VOICE.

Ανδρέας Ζαμπούκας: Συνέντευξη για τις Ευρωεκλογές 2024 και τη Θεσσαλία

Σχεδόν έναν χρόνο μετά τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, ένας Θεσσαλός, που έχει ζήσει και μεγαλώσει σε κάποιες από τις περιοχές που επλήγησαν βαριά, διεκδικεί την ψήφο των πολιτών. Μιλώντας με τους κατοίκους (και) στο πλαίσιο της περιοδείας σας με αφορμή τις Ευρωεκλογές, ποιο μήνυμα ζητούν να μεταφέρει η Ελλάδα – και κατ’ επέκταση εσείς αν εκλεγείτε – στην Ευρωβουλή; Πώς βιώσατε την καταστροφή;

Όλοι συγκλονιστήκαμε από τις καταστροφές. Προσωπικά έχω πολλούς λόγους παραπάνω μιας και μεγάλωσα σε ένα χωριό έξω από την Καρδίτσα. Πρέπει όμως αυτή η καταστροφή να λειτουργήσει παραδειγματικά και προειδοποιητικά. Να προετοιμαστούμε ως Πολιτεία για τις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες. Να ασφαλίσουμε όσο είναι περισσότερο δυνατόν τις πόλεις μας. Να δώσουμε στους δήμους και στις Περιφέρειες όλα τα αναγκαία εργαλεία για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Κατά τα λοιπά, υπάρχει και το σημαντικό σκέλος της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Έχουν γίνει παρά πολλά, απαιτούνται ακόμα περισσότερα μιας και το μέγεθος της καταστροφής δεν μπορεί ακόμα και τώρα να εκτιμηθεί. Στο σημείο αυτό επιμένω πως η στήριξη από την ΕΕ πρέπει να είναι η μέγιστη δυνατή. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα δώσω και την τελευταία ικμάδα μου για βοηθήσω τον τόπο μου και τις γύρω περιοχές.

Συχνά, οι πολίτες κοιτούν με καχυποψία τους δημοσιογράφους που αποφασίζουν να εμπλακούν με την πολιτική. Πώς πήρατε την απόφαση να είστε υποψήφιος Ευρωβουλευτής και γιατί το μεγάλο βήμα προς τα κοινά έγινε σε αυτήν τη χρονική περίοδο, σε μία ευρωπαϊκή κάλπη;

Θεώρησα πως έκανα ένα μεγάλο κύκλο στη δημοσιογραφία, πάντα μέσα από μια συγκεκριμένη οπτική ματιά που έβλεπα και αξιολογούσα τα γεγονότα. Αυτή τη συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία θεώρησα πως ήρθε η ώρα να την αξιοποιήσω και να κάνω πράξη όσα πρεσβεύω εδώ και χρόνια. Να περάσω δηλαδή από το στάδιο των επισημάνσεων σε αυτό των πρακτικών λύσεων. Αλλά δεν θέλω να αφήσω αναπάντητο αυτό που λέτε για τους δημοσιογράφους. Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και στο δικό μας υπάρχουν καλοί, κακοί, μέτριοι, ηθικοί, απατεώνες, αδιάφοροι κλπ δημοσιογράφοι. Θεωρώ ότι ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να μας αξιολογεί καθημερινά για όσα λέμε δημοσίως. Αν, για παράδειγμα, αλλάζουμε κοστούμι ανάλογα τις κυβερνητικές συνθήκες ή αν έχουμε συνέπεια σε όσα λέμε. Δεν υπάρχει αντικειμενική δημοσιογραφία. Υπάρχει μόνο αλήθεια στην ενημέρωση. Όλοι όμως, είμαστε πολιτικά υποκείμενα με πρόσωπο και ταυτότητα.

Οι επικείμενες εκλογές θα οδηγήσουν πολλά νέα πρόσωπα στην Ευρωβουλή. Θεωρείτε ότι η ΝΔ θα καταφέρει να εκλέξει και πάλι 8 ευρωβουλευτές; Και γιατί, θα λέγατε στους ψηφοφόρους ότι «πρέπει» να είστε ένας από αυτούς;

Συμφωνώ και εγώ με την εκτίμηση πως θα υπάρξει μεγάλη ανανέωση στην ελληνική αντιπροσωπεία στο ευρωκοινοβούλιο. Από εκεί και πέρα, ο στόχος της εκλογής τουλάχιστον οκτώ ευρωβουλευτών μοιάζει απολύτως ρεαλιστικός και εφικτός. Βοηθάει και το γεγονός ότι η ΝΔ κάνει μια εξαιρετική καμπάνια. Και ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι έχουμε πολλά πράγματα να πούμε στους πολίτες. Είμαστε περήφανοι για τα κυβερνητικά πεπραγμένα μας.

Και κάτι ακόμα εξίσου σημαντικό: Είμαστε το μόνο κόμμα που μιλάει για την Ευρώπη και τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το κόμμα μας είναι ταυτισμένο με την ιδέα της Ευρώπης. Και στο σημείο αυτό, ενόψει και της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας θέλω να σας πω ότι οφείλουμε πολλά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Σε ό,τι με αφορά, προτρέπω τους πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν, να αξιολογήσουν τη δημόσια παρουσία μου όλα αυτά τα χρόνια, να εκτιμήσουν τη συνέπειά μου, ιδιαίτερα σε δύσκολες συνθήκες.

Διότι, ξέρετε, τα πράγματα μόνο εύκολα δεν ήταν για κάποιους από εμάς τα ταραγμένα χρόνια του λαϊκισμού. Όταν μια σου κριτική παρέμβαση αρκούσε για να σε βαφτίσουν γερμανοτσολιά, προδότη κλπ. Προσωπικά νιώθω περήφανος για τη στάση που είχα αυτά τα χρόνια. Είμαι εδώ για να κάνω πολιτική, όχι για να αρέσω στον κόσμο.

Ανδρέας Ζαμπούκας: Το Ευρωκοινοβούλιο και η άσκηση πολιτικής δεν είναι σόου και κραυγές

Έχουν αλλάξει πολλά τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο Κ. Μητσοτάκης συνέστησε να θεωρήσουμε ότι οι Ευρωεκλογές του 2024 αποτελούν Εθνική Κάλπη. Με ποια κριτήρια θα προσέλθουν στα παραβάν (ή θα κάνουν την επιλογή τους μέσω της Επιστολικής Ψήφου) οι πολίτες και πόσο ευνοϊκή εκτιμάτε ότι θα είναι για την Πειραιώς η κρίση στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς;

Τα κριτήρια δεν είναι ποτέ ενιαία. Πολλοί θα έρθουν για να επιβραβεύσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άλλοι για να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση και άλλοι για να τιμωρήσουν την κυβέρνηση. Φρονώ, όμως, ότι περισσότερο τη χώρα μας τιμωρούν αν ψηφίζουν αστοιχείωτους υποψηφίους και λαϊκιστικά και αντιευρωπαϊκά κόμματα. Το ευρωκοινοβούλιο είναι πολλή σοβαρή υπόθεση για να το αφήσουμε σε απαίδευτα πρόσωπα, που νομίζουν ότι η άσκηση πολιτικής είναι σόου και κραυγές.

Ο γιος σας θα ψηφίσει για πρώτη φορά στις Ευρωεκλογές. Γνωρίζουν οι νέοι ποιος είναι ο ρόλος του ευρωβουλευτή; Με ποιους προβληματισμούς θα οδηγηθούν στην τελική επιλογή προσώπων;

Θα σας έλεγα πως υπάρχουν πολλά κενά και ερωτήματα όχι μόνο στις νεότερες ηλικίες αλλά ακόμα και στους πιο μεγάλους, στις πιο πολιτικοποιημένες γενιές. Γενικότερα νομίζω πως η πλειονότητα των πολιτών δεν γνωρίζει πράγματα για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη λειτουργία τους. Και όλο αυτό έχει κόστος, διότι ενισχύονται οι αντιευρωπαϊκές λογικές και αντιστοίχως οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις. Σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα, έχω την αίσθηση πως υπάρχουν υποψήφιοι για όλα τα γούστα. Πρόσωπα με βαριά βιογραφικά, με σημαντική δημόσια παρουσία, γνωστοί από τον εργασιακό τους βίο, αλλά και αυτό που λέμε «λαμπερά πρόσωπα». Άρα οι πολίτες έχουν σε πλήρη ανάπτυξη αυτό που λέμε «δικαίωμα επιλογής». Προσωπικά ζητώ τον έναν τους σταυρό, δεσμευόμενος πως δεν θα διαψεύσω τις προσδοκίες τους.

Έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε με πλήθος πολιτών που σας εμπιστεύονται τις αγωνίες τους. Ποιες είναι οι πιο συγκινητικές στιγμές ή τα μαθήματα που παίρνετε μέσα από τις περιοδείες σας ανά την Ελλάδα; Είναι μία χρήσιμη διαδρομή για έναν πολιτικό και εξίσου σημαντική για έναν δημοσιογράφο;

Είναι μια μοναδική εμπειρία, ένας οδηγός ζωής. Να γνωρίζεις ανθρώπους, τόπους, γεύσεις, τοπικούς πολιτισμούς, διαφορετικά προβλήματα. Από τον Έβρο ως την Κρήτη και από το Καστελόριζο τους Παξούς. Το καλύτερο μάθημα είναι ότι πρέπει να ακούς. Διότι πολλές φορές οι δημοσιογράφοι δεν είμαστε συνηθισμένοι να ακούμε, αλλά μονίμως να μιλάμε, να κυριαρχεί η άποψή μας. Ακούγοντας μαθαίνεις πολλά και χρήσιμα πράγματα, από τόσους πολλούς και συνάμα διαφορετικούς ανθρώπους. Προσωπικά συγκινούμαι όταν διακρίνω στο βλέμμα των ανθρώπων την αγωνία τους για να προοδεύσει ο τόπος τους, να μην ερημώσει η γη τους.

Ποιο θα είναι το πρώτο ελληνικό ζήτημα που θα φέρετε στην Ευρωβουλή αν εκλεγείτε;

Το μεγαλύτερο βάρος θα το δώσω στη στήριξη των περιφερειών και στην απορρόφηση κονδυλίων για την τοπική αυτοδιοίκηση. Και η στήριξη πρέπει να είναι πολυεπίπεδη, καθώς απαιτείται μια μεγάλη προσπάθεια για τη συνολική ανασυγκρότηση όλων των αποκεντρωμένων περιοχών. Θα επενδύσω στη συνεργασία της κεντρικής κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνικών με όλους τους αρμούς της ΕΕ.

πηγή: athensvoice.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button