Λέκκας: «Αν και τα 4,8 Ρίχτερ το πρωί θεωρούσαμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός, τώρα με το νέο σεισμό αλλάζει η εικόνα» – Παπαδόπουλος: Αύριο το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο – Τσελέντης: Αποφύγετε τα πέτρινα σπίτια – Η δόνηση έγινε αισθητή και στην περιοχή της Χαλκίδας
Ανησυχητικοί οι σεισμολόγοι μετά τη νέα δόνηση των 5 Ρίχτερ στην Εύβοια, στις 22:06 τη νύχτα της Τρίτης.
Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε έντονα αισθητός στην Αττική, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι τον ένιωσαν ακόμα και στη Μύκονο!
«Είμαστε επιφυλακτικοί και παρακολουθούμε το φαινόμενο σε μια περιοχή άγνωστη σεισμικά, αφού δεν είχε δωσει ισχυρό σεισμό στο παρελθόν. Αν και τα 4,8 Ρίχτερ το πρωί θεωρούσαμε αρχικά ότι ήταν ο κύριος σεισμός, τώρα με το νέο σεισμό αλλάζει η εικόνα. Ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε μια σμηνοσειρά, αλλά θα πρέπει να δούμε τη συνεχεια του φαινομένου» δήλωσε στο protothema.gr ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας.
Ψυχραιμία στον κόσμο συνέστησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου» συμπλήρωσε, «ελπίζω να μην έχουμε κάτι σημαντικό τη νύχτα και αύριο το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο».
Τη δική του εκτίμηση για τον σεισμό έκανε σε ανάρτησή του ο Άκης Τσελέντης.
«Μόλις είχαμε ένα λίγο μεγαλύτερο σεισμό (2 δέκατα του ρίχτερ μεγαλύτερο) μεγέθους 5.0,EΠIK:6 XΛM. NA TΩN ZAPAKΩN EYBOIAΣ δηλ, στον ίδιο σεισμογόνο χώρο. Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη. Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δικιά του μετασεισμική ακολουθία» ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Μόλις είχαμε ένα λίγο μεγαλύτερο σεισμό (2 δέκατα του ρίχτερ μεγαλύτερο) μεγέθους 5.0,EΠIK:6 XΛM. NA TΩN ZAPAKΩN EYBOIAΣ…Posted by Akis Tselentis on Tuesday, November 29, 2022
Η βραδινή δόνηση έγινε αισθητή και στο κεντρικό τμήμα του νησιού, στην περιοχή της Χαλκίδας.
Ο δήμαρχος Αλιβερίου σε δηλώσεις του αργά την Τρίτη τόνισε ότι υπάρχει αναστάτωση στις Ζάρακες, την περιοχή όπου εντοπίζεται η δόνηση, αλλά για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές. Από την πρωινή δόνηση υπάρχουν αναφορές ότι σε κάποια σπίτια έγιναν ρωγμές σε τοίχους. Πρόκειται για κατοικίες παλιές στις οποίες μένουν ηλικιωμένοι.
Και την Τετάρτη θα μείνουν κλειστές οι σχολικές μονάδες στον Δήμο Καρύστου, ενώ στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου θα παραμείνουν ανοιχτά εκτός από το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο των Ζαράκων τα οποία έπαθαν αρκετές φθορές.
Ανησυχία στους κατοίκους
Η πρωινή δόνηση ανησύχησε τους κατοίκους της νότιας Εύβοιας.
Κάτοικοι που μίλησαν στο evima.gr είπαν για την πρωινή δόνηση ότι «ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός και επιφανειακός. Φοβηθήκαμε πάρα πολύ, είχε διάρκεια και βοή. Πεταχτήκαμε από τα κρεβάτια από τον δυνατό θόρυβο. Κόσμος είχε βγει έξω από τα σπίτια. Έπεσαν κάδρα και μικροαντικείμενα μέσα στο σπίτι μου».
Σε δηλώσεις του στο ΑΝΤ1 ο ο Χρήστος Τρανός, πρόεδρος της κοινότητας Ζάρακες. κοντά στην οποία εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού το πρωί, «σε κάποια σπίτια έχουμε δει ρωγμές, αλλά δεν έχουμε κάτι σοβαρό» συμπληρώνοντας ότι κυρίως αφορά «σχετικά παλαιά σπίτια».
Για επιφανειακό σεισμό που έγινε έντονα αισθητός σε όλη την Εύβοια έκαναν λόγο κάτοικοι της περιοχής στο evima.gr, «Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός και επιφανειακός. Φοβηθήκαμε πάρα πολύ, είχε διάρκεια και βοή. Πεταχτήκαμε από τα κρεβάτια από τον δυνατό θόρυβο. Κόσμος είχε βγει έξω από τα σπίτια. Έπεσαν κάδρα και μικροαντικείμενα μέσα στο σπίτι μου», δήλωσε χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής.
Λόγω του σεισμού τα σχολεία του Δήμου Καρύστου παρέμειναν κλειστά την Τρίτη για προληπτικούς λόγους ενώ κλειστά παρέμειναν όλα τα σχολεία και στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου.
Άγνωστο το ρήγμα
Το ότι η περιοχή στη νότια Εύβοια δεν είχε δώσει ισχυρό σεισμό μεγαλύτερο των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ και οι σεισμοί έως 4 Ρίχτερ ήταν ελάχιστοι, αν όχι σπάνιοι, ήταν αρκετό για να θεωρείται η συγκεκριμένη περιοχή από τις ασφαλέστερες στην Ελλάδα.
«Αυτή η περιοχή για πάρα πολλά χρόνια, ακόμη και πριν από τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό, θεωρείτο από τις ασφαλέστερες της Ελλάδας. Παρότι έγινε και αναθεώρηση του αντισεισμικού κανονισμού σε αυτή την περιοχή δεν θεωρήθηκε ποτέ ότι υπάρχει κάποια επικινδυνότητα και ο λόγος είναι γιατί ποτέ δεν είχε δώσει κάποιο καταστρεπτικό σεισμό, κάποιο μεγάλο σεισμικό γεγονός» λέει στο protothema.gr ο καθηγητής σεισμολογίας και αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.