Άγιοι Θεόδωροι: Καθαρισμός από “graffiti” στην παραλία της πόλης
Το γκράφιτι είναι μια μορφή τέχνης, παρόλα αυτά όμως, αυτή παρεξηγείται εύκολα από πολλούς ανθρώπους και τελικά, καταλήγει να θεωρείται (και να γίνεται) βανδαλισμός
Στα πλαίσια καθαρισμού που πραγματοποιήθηκε σήμερα από τον Δήμο, έγινε σβήσιμο από graffiti (τα συγκεκριμένα ήταν μουτζούρες) που υπήρχαν σε παγκάκια και κολώνες στην πλατεία Φιλοστράτα, στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, στην πλατεία που βρίσκεται το ζαχαροπλαστείο “Ντίνο” και σε άλλους δημόσιους χώρους.
Τον καθαρισμό ανέλαβε εταιρία καθαρισμού με ειδικά μηχανήματα
Ο Νόμος που ισχύει έως σήμερα, ρητά απαγορεύει το graffiti σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο. Εξαιτίας αυτής της απαγόρευσης, οι νέοι καταλήγουν σε μια πολύ άσχημη μορφή βανδαλισμού.
Μεταφέρουμε την άποψη του αρθρογράφου Θεόφιλου Αμοιράδη:
Οι έφηβοι, ενώ έχουν όλη την καλή διάθεση να εκτονωθούν δημιουργικά μέσα από αυτή την διαδικασία, δημιουργώντας κυριολεκτικά θαύματα με το σπρέι, σταδιακά χάνουν το ενδιαφέρον τους για γόνιμη δημιουργικότητα εξαιτίας των νόμων αυτών και τελικά, καταπατούν το νόμο. Το αποτέλεσμα; Θέλοντας να τραβήξουν οπωσδήποτε την προσοχή αλλά και να αντιδράσουν απέναντι στο νόμο, που απαγορεύει ακριβώς αυτή την δραστηριότητα, κάνουν γκράφιτι πάνω σε μνημεία, σε χώρους ιερούς, σε σπίτια και σε μαγαζιά, πράγμα που υπό άλλες προϋποθέσεις δε θα το διανοούνταν καν ως ιδέα.
Σε κάποιους δημόσιους χώρους όπως τα σχολεία, τα γήπεδα και οι αρένες, τα γκράφιτι θα μπορούσαν να υπάρξουν. Αν αφήναμε περιθώρια ελευθερίας και δημιουργικότητας στα παιδιά και πάντα σε συνεννόηση με την εκάστοτε Δημοτική αρχή, αυτά δε θα μας απογοήτευαν. Αντιθέτως, θα μας ευχαριστούσαν για την ευκαιρία που τους δώσαμε ενώ παράλληλα, θα έδιναν τον καλύτερο τους εαυτό και το αποτέλεσμα, θα ήταν υπέροχο και αξιέπαινο. Όλοι αυτοί οι χώροι, θα γέμιζαν με χρώμα, ζωή και φαντασία.
Μήπως ήρθε λοιπόν η ώρα να το ξανασκεφτούμε και να επανεξετάσουμε αυτούς τους νόμους; Μήπως ακόμα, ήρθε η ώρα να αλλάξουμε στάση απέναντι στα γκράφιτι και να πάψουμε να τα θεωρούμε ως κάτι το αρνητικό;