ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙΚΟΡΙΝΘΙΑ

Φάρος Σουσακίου: Ένα από τα στολίδια του δήμου μας (εικόνες)

Γενικές πληροφορίες

Υπάρχει καλός χωματόδρομος 500 μ. περίπου διερχόμενος από τα εργοστάσια «ΠΕΡΛΑ» και «FULCOR». Το κοντινότερο χωριό είναι το Καλαμάκι που απέχει 1 χλμ.  Ο φάρος περιμετρικά δεν είναι περιφραγμένος, η περιοχή γενικότερα είναι ομαλή και βατή αλλά υπάρχουν εργοστάσια. Προτεινόμενες παραλίες είναι στο Καλαμάκι και στους Αγ. Θεοδώρους.
Η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί βιομηχανική και η παροχή ρεύματος του φάρου  γίνεται μέσω  του δικτύου ΔΕΗ της πόλεως.
Αν και ακόμα δεν έχει χαρακτηρισθεί ως Νεώτερο Διατηρητέο Μνημείο, υπάγεται στην κατηγορία περί προστασίας Αρχαιοτήτων Ν. 3028/02 (Φ.Ε.Κ.: 153/Α/28-6-02). Ο χαρακτηρισμός ακινήτου μνημείου είναι δυνατόν να αφορά και κινητά που συνδέονται με ορισμένη χρήση του ακινήτου, τις χρήσεις που είναι σύμφωνες με το χαρακτήρα του ως μνημείου, καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο ή στοιχεία αυτού.
ΣΤΙΓΜΑ ΦΑΡΟΥ: 37°54’44.43″N  23° 3’25.49″E 

Περιγραφή κτηρίου

Αποτελείται από λιθόκτιστο στρογγυλό πύργο, συνεχιζόμενο επί της ισόγειας λιθόκτιστης οικίας φαροφυλάκων. Η εσωτερική κλίμακα ανόδου (επί του πύργου) είναι μαρμάρινη. Βοηθητικά κτίρια δεν υπάρχουν.  Υπάρχουν  2 δωμάτια, καθώς και μια 1 κουζίνα.

Σύντομο ιστορικό

Πρωτολειτούργησε το 1894 ως επιτηρούμενος Φάρος Ε΄ τάξεως με σταθερό ερυθρό φως. Τα πρώτα φωτιστικά μηχανήματα (καταδιοπρικό οπτικό 350 mmκαι λυχνία πετρελαίου τύπου Argand) προέρχονταν από την Γαλλική εταιρία φάρων Barbbier. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός όπως οι περισσότεροι Φάροι του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου, ενώ στη διάρκεια του εμφυλίου εκλάπησαν τα φωτιστικά μηχανήματα και λεηλατήθηκε η οικία των φαροφυλάκων. Το 1949, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, τοποθετήθηκαν νέα φωτιστικά μηχανήματα (κεφαλή αυτόματου πυρσού αερίου L-300 και εκλαμπτήρας αερίου απλού χαρακτηριστικού) και επαναλειτούργησε ως αυτόματος πυρσός ασετιλίνης, ενώ τα δωμάτια σφραγίστηκαν με τοίχο. Το 1980 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτούργει ως επιτηρούμενος Φάρος με σύγχρονο ηλεκτρικό φωτιστικό μηχανισμό.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Λιμεναρχείο Κορίνθου: 27410 26162-27410 28888

Λιμεναρχείο Ίσθμιας: 27410 37777

Πηγή: http://yf.hellenicnavy.gr/index.php/el/stone-lighthouses/vacation-lighthouses/48-sousaki

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button