«Καυγάς» μετεωρολόγων για τα ονόματα στις κακοκαιρίες
Νέα άτυπη κόντρα ξέσπασε μεταξύ των μετεωρολόγων στα social media, αυτή τη φορά όχι ακριβώς για τον καιρό αλλά για… τα ονόματα που δίνονται στις κακοκαιρίες
«Για την ιστορία η διαδικασία των ονομάτων στις κακοκαιρίες είχε ξεκινήσει από το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Αθήνας (ΕΑΑ) και στη συνέχεια πέρασε στην ΕΜΥ ως ο επίσημος φορέας πρόγνωσης του καιρού για τη χώρα μας. Άρα λοιπόν καταλαβαίνετε ότι καμιά κακοκαιρία με όνομα δεν αφορά τη χώρα μας για τις επόμενες κοντά ημέρες.
Σε ό,τι αφορά την είδηση για κακοκαιρία με όνομα που όμως δόθηκε από Μετεωρολογική Υπηρεσία άλλης χώρας, θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί και που σημειώνουμε με το βέλος ότι αυτή η κακοκαιρία φεύγει αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο βόρεια από τη χώρα μας», αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας, όμως, έχει διαφορετική άποψη. «Έχει συμφωνηθεί από όλα τα κράτη ότι αν ξεκινήσει μια κακοκαιρία και της δοθεί ένα όνομα αυτό δεν θα αλλάζει», τονίζει.
Συγκεκριμένα ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει σε ανάρτησή του:
«ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί η είδηση ότι κακοκαιρία με συγκεκριμένο όνομα θα χτυπήσει τη χώρα μας τις επόμενες ώρες – ημέρες.
Καταρχάς θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα ονόματα των κακοκαιριών που αφορούν τη χώρα μας δίνονται από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται και σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη μετάδοση της πληροφορίας προς τους πολίτες και την πολιτεία.
Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ που είναι και η υπεύθυνη της παραπάνω διαδικασίας, δεν υπάρχει καμιά κακοκαιρία με όνομα που θα απασχολήσει τη χώρα μας.
Για την ιστορία η διαδικασία των ονομάτων στις κακοκαιρίες είχε ξεκινήσει από το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Αθήνας (ΕΑΑ) και στη συνέχεια πέρασε στην ΕΜΥ ως ο επίσημος φορέας πρόγνωσης του καιρού για τη χώρα μας.
Άρα λοιπόν καταλαβαίνετε ότι καμιά κακοκαιρία με όνομα δεν αφορά τη χώρα μας για τις επόμενες κοντά ημέρες.
Σε ό,τι αφορά την είδηση για κακοκαιρία με όνομα που όμως δόθηκε από Μετεωρολογική Υπηρεσία άλλης χώρας, θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί και που σημειώνουμε με το βέλος ότι αυτή η κακοκαιρία φεύγει αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο βόρεια από τη χώρα μας.
Οι κακοκαιρίες βέβαια δεν είναι σαν ένα τρένο που περνούν και φεύγουν, αλληλεπιδρούν με πολλούς άλλους παράγοντες γι’ αυτό και όπως αναλύσαμε και στον τηλεοπτικό μας σταθμό OPEN και στην πρωινή εκπομπή #OraEllados αυτή η μετατόπιση της κακοκαιρίας θα οδηγήσει σε αστάθεια που θα επηρεάσει κυρίως τα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο (καιρός τύπου “Π”) με πιο έντονα τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά τμήματα.
Έτσι λοιπόν έχουμε να κάνουμε με έναν τυπικό για την εποχή που βρισκόμαστε τύπο καιρού χωρίς κάποια φοβερή και με όνομα κακοκαιρία να σαρώνει τη χώρα μας.
Ο καιρός όταν είναι να κάνει τη ζημιά θα την κάνει και με μια τοπική αστάθεια, δεν χρειάζεται ονόματα και εξωπραγματικές κακοκαιρίες και το γνωρίζουμε σχεδόν όλοι αυτό.
Η άλλη εβδομάδα πιθανόν να κρύβει μια όντως επικίνδυνη κακοκαιρία για τη χώρα μας όπως σημειώνουμε και στον δεύτερο χάρτη μας με το λευκό βέλος. Για όσους όμως έχουν καθίσει στα πανεπιστημιακά έδρανα και έχουν διδαχτεί Μετεωρολογία θα γνωρίζουν πολύ καλά ότι είμαστε σε μια εποχή όπου η αστάθεια των μετεωρολογικών μοντέλων χτυπάει κόκκινο. Επομένως θα πρέπει να περιμένουμε αρκετές ημέρες ακόμη για να δούμε που θα καθίσει η μπίλια.
Καλό απόγευμα σε όλες και όλους!»
Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας αναφέρει από την πλευρά του:
«Επειδή αναδημοσιεύονται ανακρίβειες….Η ιδέα της ονοματοδοσίας των κακοκαιριών στην Ευρώπη ξεκίνησε το 1995 από ομάδα προγνωστών καιρού (WGCEF) των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών. Η ομάδα αυτή εντάχθηκε το 2013 εντός της λειτουργίας της Eumetnet δηλαδή στον επίσημο φορέα των Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών με σκοπό να δημιουργήσει κοινούς κανόνες συνεννόησης μεταξύ των κρατών. Έχει συμφωνηθεί από όλα τα κράτη ότι αν ξεκινήσει μια κακοκαιρία και της δοθεί ένα όνομα αυτό δεν θα αλλάζει. Αν έρθει για παράδειγμα ένα σύστημα από την Ιταλία (που βρίσκεται σε άλλη ομάδα) τότε θα πρέπει ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ΝΑ ΤΟ ΥΙΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ».
Ο Θεόδωρος Κολυδάς ο οποίος δεν μπαίνει στη διαμάχη της ονοματολογίας, σημειώνει:
«O BORIS ΑΛΛΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ…
-Η κακοκαιρία Boris της Κεντρικής Μεσογείου οφείλεται σε ένα χαμηλό που γεννιέται στον Κόλπο της Γένοβας και κινείται ανατολικά , επηρεάζοντας την Ιταλία και τα Βορειοδυτικά Βαλκάνια με ισχυρές καταιγίδες, costal events και ενισχυμένους ανέμους (σε επίπεδα πορτοκαλί συναγερμού)
-Το σύστημα αυτό δεν μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνα φαινόμενα στη χώρα μας , ωστόσο χρειάζεται μια σχετική εγρήγορση στα βορειοδυτικά όπου υπάρχει πιθανότητα τα φαινόμενα να είναι ισχυρά . Η ΕΜΥ παρακολουθεί την εξέλιξη . Σε γενικές γραμμές θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά βόρεια με αρκετές βροχές και καταιγίδες. Δεν θα λέγαμε πάντως την έκφραση ” ‘έρχεται νέα κακοκαιρία”.
Προσοχή χρειάζεται στην περιοχή μας λόγω των ενισχυμένων δυτικών ανέμων κυρίως στα νότια , που αυξάνουν την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιών( εκεί που δεν έχει βρέξει)»
πηγή: enikos.gr