ΔΙΕΘΝΗΤΑΞΙΔΙ

Σαν σήμερα 3 Νοεμβρίου 1957: Η σκυλίτσα Laika πάει στο διάστημα (vid)

Εκτοξεύεται από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ το δεύτερο διαστημικό σκάφος της Σοβιετικής Ένωσης, το Sputnik-2 με τον πυραυλικό φορέα R-7

Η κάψουλα μετέφερε τη Laika, μια μικρή σκυλίτσα, ως το πρώτο ζώο σε τροχιά, επιβεβαιώνοντας πως η επιβίωση σε αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον ήταν δυνατή.

Η κοσμοκάψουλα Sputnik-2. Σε αντίθεση με τον πρόδρομό της, τον Sputnik-1 που ζύγιζε μόλις 88 κιλά, η Sputnik-2 είχε εξελιχθεί για τη μεταφορά οργάνων μέτρησης και του θαλάμου της Laika, φτάνοντας στα 500 κιλά.

Η βάρους 6 κιλών Laika, ήταν μια ημίαιμη σκυλίτσα με εξαιρετικά φιλικό και ήρεμο χαρακτήρα, γεγονός που συνετέλεσε στην επιλογή της. Σοβιετικοί επιστήμονες είχαν μαζέψει αρκετά σκυλιά δοκιμάζοντας τις αντοχές και την προσαρμοστικότητά τους στους θαλαμίσκους. Τα περισσότερα δεν έδειχναν δεκτικά στον περιορισμό τους, δεμένα σε έναν κλειστό χώρο, γεμάτο θορύβους και καλωδιωμένα για μέτρηση των αντιδράσεών τους στο διαστημικό περιβάλλον. Τελικά, κατέληξαν σε δύο μικρόσωμα σκυλάκια, την Kudryavka και την Albina.

Η τελευταία λέγεται πως απέδωσε καλύτερα στις δοκιμές αλλά έκανε κουτάβια λίγο πριν την εκτόξευση και ο κλήρος της αποστολής έπεσε στην Kudryavka, που λόγω της συνήθειάς της να γαβγίζει πολύ μετονομάστηκε σε Laika (στα ρωσικά “η φωνακλού”).  Η Laika τοποθετήθηκε δεμένη σε ένα θάλαμο σταθερής πίεσης, με νερό, φαγητό και πρόβλεψη συλλογής των περιττωμάτων της. Ηλεκτρόδια μετέδιδαν πληροφορίες για τις λειτουργίες του οργανισμού της μέχρι την τρίτη τροχιά γύρω από τη Γη, σύμφωνα με τις οποίες η Laika ήταν ταραγμένη αλλά ζωντανή.

Πέρα από τη μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε το πείραμα και την “πρωτιά” που πιστώθηκε στην ΕΣΣΔ, η αποστολή του Sputnik-2 ήταν μάλλον άσκοπη καθώς χρησιμότερα συμπεράσματα θα μπορούσαν να εξαχθούν από τον πιο ανεπτυγμένο Sputnik-3.

Η είδηση πάντως της εκτόξευσης συγκλόνισε και πάλι τις ΗΠΑ. Θα ακολουθήσει το σοκ της 6ης Δεκεμβρίου, όταν η πολλά υποσχόμενη αμερικανική απάντηση στη μορφή του σκάφους Vanguard, θα εκραγεί και θα καταστραφεί, σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση.

Η Laika με το γιλέκο μέτρησης των ζωτικών της λειτουργιών που μεταδίδονταν στο κέντρο ελέγχου. Στο  διάγραμμα φαίνεται ο καρδιακός ρυθμός της κατά την απογείωση, την επιτάχυνση και την είσοδο σε τροχιά.

Σύμφωνα με σοβιετικές πηγές, ο Sputnik-2 ήταν ενεργός για μία περίπου εβδομάδα, πριν τα συστήματά του να σβήσουν. Η Laika πέθανε με το σβήσιμο των υποσυστημάτων, που οδήγησαν την καμπίνα σε υπερθέρμανση. Με όλα τα συστήματα νεκρά ο Sputnik-2 παρέμεινε σε τροχιά ως τις 14 Απριλίου 1958, οπότε άρχισε την κάθοδό του στην ατμόσφαιρα έχοντας σημειώσει 2.570 περιστροφές γύρω από τον πλανήτη μας.

πηγή: military-history.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button