ΕΛΛΑΔΑ

Σαν σήμερα, 20 Οκτωβρίου 1968, ο γάμος του Αριστοτέλη Ωνάση και της Τζάκι Κένεντι

Ο «γάμος του αιώνα» στον Σκορπιό

Σαν σήμερα, Κυριακή 20 Οκτωβρίου 1968 στις 17:15 ώρα Ελλάδος, στη μικρή εκκλησία της Παναγίας στον Σκορπιό η Ζακλίν Μπουβιέ-Κένεντι ή γνωστότερη σε όλους ως Τζάκι, και ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου με τις ευλογίες του Αρχιμανδρίτη Καπνικαρέας, Πολύκαρπου. Η Τζάκι ήταν τότε 39 χρονών και ο Ωνάσης 62, αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στο … «γάμο του αιώνα».

Ο Ωνάσης είχε χωρίσει το 1960 με την πρώτη του σύζυγο Τίνα Λιβανού, είχε δυο παιδιά, τον Αλέξανδρο 20 ετών τότε και τη Χριστίνα 18, κι έζησε έναν θυελλώδη έρωτα με την Μαρία Κάλλας που άρχισε το ’60 και τελείωσε το ’68 όταν εμφανίστηκε στη ζωή του η Τζάκι. Συγκεκριμένα, στις 17 Αυγούστου 1968, στο Σκορπιό, πάνω στη θαλαμηγό «Χριστίνα», ο γνωστός επιχειρηματίας πήρε την απόφαση να διαλύσει τη σχέση του με τη ελληνίδα πριμαντόνα και να ζητήσει σε γάμο την χήρα Κένεντι. 

Όταν στις 15 Οκτωβρίου 1968, το πρωτοσέλιδο της «Boston Herald Traveler» ανέφερε ότι «Η χήρα του Τζον Κένεντι και ο Αριστοτέλης Ωνάσης σύντομα παντρεύονται», επικράτησε πανικός στα media. Η Τζάκι εγκατέλειψε το διαμέρισμά της στην 5η λεωφόρο της Νέας Υόρκης δηλώνοντας: «Στην Ελλάδα με περιμένει η ευτυχία», και επιβιβάστηκε στο Μπόινγκ που είχε ναυλώσει για αυτήν και τη συνοδεία της ο τότε μελλοντικός της σύζυγος. Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Τζον Κένεντι και μόλις 4,5 μήνες μετά την αντίστοιχη του Ρόμπερτ Κενέντι (με τον οποίο σύμφωνα με μία από τις βιογραφίες, είχε επίσης, συνάψει ερωτική σχέση η Τζάκι) τελείται στο Σκορπιό το μεγαλύτερο κοσμικό γεγονός της δεκαετίας του ’60 που εκτυλίχθηκε χάρη στην «προξενήτρα» Λη Ράτζιβιλ (αδελφή της Τζάκι) όπως λέγεται.

Η ημέρα του γάμου του Αριστοτέλη Ωνάση και της Τζάκι Κένεντι

Ο Έλληνας «κροίσος» είχε φέρει με ελικόπτερο από την Αθήνα το λαϊκό τραγουδιστή Σταμάτη Κόκοτα με την ορχήστρα του και τον Κώστα Χαριτάκη. Ανάμεσα τους ήταν και είκοσι συνολικά προσκεκλημένοι μεταξύ των οποίων τα 4 παιδιά των δύο μελλονύμφων, η μητέρα και ο πατριός της νύφης, η αδελφή της με τον πρίγκιπα σύζυγό της και τα τρία παιδιά τους, οι αδελφές του Προέδρου Κέννεντι, ο καθηγητής Πατρονικόλας, ο γενικός διευθυντής των επιχειρήσεων Ωνάση στο Μόντε Κάρλο, ο καθηγητής Γεωργάκης, η αδελφή του γαμπρού Άρτεμις Γαρουφαλίδη που ήταν και η κουμπάρα του ζεύγους.

Οι συγκεκριμένοι καλεσμένοι μαζί με τους ελάχιστους επίσημα προσκεκλημένους φωτορεπόρτερ παρακολούθησαν το μυστήριο του γάμου που δεν κράτησε παραπάνω από 20 λεπτά. Όσον αφορά τους ξένους προσκαλεσμένους, είχαν έρθει από την Αμερική με μια «SPECIAL VIPS FLIGHT» της Ολυμπιακής την παραμονή του γάμου. Επίσης, από την Αθήνα με άλλη ειδική πτήση κατευθύνονταν στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας κι από κει στο Σκορπιό. 

Ο γάμος φαίνεται ότι ετοιμάστηκε σε χρόνο αστραπή. Ο γαμπρός είχε διαλέξει για εκείνη την σημαντική μέρα ένα μπλε κοστούμι με κόκκινη γραβάτα και λευκό μαντήλι στο πέτο. Η πρώην πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών φόρεσε για νυφικό ένα ντε-πιες του ιταλού σχεδιαστή Βαλεντίνο από σιφόν και δαντέλα σε μπεζ χρώμα ενώ την συνόδεψε, κάτω από ψιλόβροχο, ο πατριός της. Το φόρεμα ωστόσο, δεν ήταν ειδική παραγγελία για το γάμο. Η Τζάκι το είχε ξαναφορέσει πριν από 6 μήνες στο γάμο της φίλης της Ελάιζα Λόυντ με τον υποκόμητα Μουρ που είχε γίνει στη Νέα Υόρκη. Απλά, για την περίσταση είχε προσθέσει μια τόκα από σιφόν στα μαλλιά της. Από την άλλη, οι βέρες τους ήταν απλές και κλασικές. Οι μπομπονιέρες σχημάτιζαν καλαθάκια φλωρεντινού μοτίβου με τρία χερούλια, ήταν ολόχρυσες και ειδική παραγγελία στον οίκο Ψαράκη, ενώ το εκκλησάκι του Σκορπιού είχε διακοσμηθεί λιτά με μερικές γλάστρες από γαρδένιες. 

Η κουμπάρα λίγα λεπτά πριν την τελετή είχε καρφιτσώσει από ένα λευκό γαρύφαλλο στο πέτο του ζεύγους και των προσκεκλημένων ενώ παράνυμφοι ήταν φυσικά τα παιδιά της Τζάκι. Όταν έφτασε η στιγμή του Ησαΐα, ο ιερεύς εξήγησε αγγλικά στη νύφη τι πρέπει να κάνει κι όταν το μυστήριο τελείωσε ήταν ο μοναδικός που τους φίλησε και τους ευχήθηκε «βίον ανθόσπαρτον» ενώ οι υπόλοιποι εύχονταν εξ αποστάσεως. Ο «γάμος του αιώνα» ολοκληρώθηκε στο φωταγωγημένο «Χριστίνα», με τους μόλις 75 επίσημους καλεσμένους να χορεύουν συρτάκι στο ρυθμό του «Ζορμπά». 

Η σχέση τους όμως σύντομα, άρχισε να φθείρεται. Το 1973, ο αιφνίδιος θάνατος του γιου του Ωνάση, Αλέξανδρου αποτέλεσε έναν από τους λόγους που έκανε το ζευγάρι να απομακρυνθεί. Δύο χρόνια μετά από το τραγικό περιστατικό, στις 15 Μαρτίου του 1975, ο Ωνάσης έφυγε από τη ζωή. Παρόλο που η Τζάκι πήρε 26 εκατ. δολάρια για να παραιτηθεί από κάθε αξίωση από την περιουσία του Ωνάση, ωστόσο δεν κατάφερε ποτέ να αλλάξει επώνυμο, αφού ένας από τους όρους του συμφωνητικού που της εξασφάλιζε τα χρήματα ήταν να μην αποχωριστεί το όνομα Ωνάση μέχρι τον θάνατό της. Απεβίωσε 19 Μαΐου 1994.

πηγή: athensvoice.gr

Η επική ατάκα του Ωνάση σε πλανόδιο κουλουρά, που έμεινε στην ιστορία

Αριστοτέλης Ωνάσης: Ο λόγος που δεν είχε υπηρέτες στο σπίτι του 

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button