ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Ήθελαν να μας σκοτώσουν όλους» λέει η 23χρονη Αμίτ που σώθηκε από το μακελειό στο μουσικό φεστιβάλ

«Ήθελαν να μας σκοτώσουν όλους, κάθε γυναίκα, κάθε παιδί». Είναι τα συγκλονιστικά λόγια της 23χρονης Αμίτ, που έζησε τον απόλυτο εφιάλτη στο αιματοβαμμένο μουσικό φεστιβάλ στο Ισραήλ – Ανηλεές το σφυροκόπημα στη Γάζα

«Ακούσαμε πυροβολισμούς και είδαμε αλεξιπτωτιστές στον ουρανό. Μετά από 15 λεπτά άρχισαν να πυροβολούν συνεχώς προς το μέρος μας. Τρέξαμε στο δάσος και παραμείναμε εκεί για 9 ώρες. Προσευχόμασταν», δήλωσε στο Live News η Αμίτ, που σώθηκε από το αιματοκύλισμα στο πάρτι στο Ισραήλ.

«Ακούγαμε όμως τα ουρλιαχτά των φίλων μου και ανθρώπων που δεν ζουν σήμερα. Κανείς δεν ξέρει που είναι οι φίλοι μας. Τρεις ξέρουμε ότι τους δολοφόνησαν», είπε η ίδια. «Ήταν απαίσιο, ήταν εφιάλτης αυτό που ζήσαμε», συμπλήρωσε. 

Η Αμίτ και ο φίλος της άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν. Η ίδια δήλωσε πως βλέποντας πλέον τα βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης νιώθει πως είναι τυχερή που έτρεξε για να σωθεί στο δάσος, όπου και έμειναν εκεί για 9 ώρες, μέχρι να τους βρει η αστυνομία.

Ευχή της είναι «όλοι οι φίλοι μου, που δεν ξέρουμε που βρίσκονται, να γυρίσουν ασφαλείς».

Μπαράζ ρουκετών στην Ασκελόν μετά το τελεσίγραφο της Χαμάς: Ανηλεές το σφυροκόπημα στη Γάζα

Ένοπλη μονάδα της Χαμάς έδωσε στους κατοίκους της ισραηλινής πόλης Ασκελόν προθεσμία έως τις 17:00 να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, ενώ λίγο αργότερα οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν πως έπεσε νεκρός ο υπουργός Οικονομίας της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Ως αντίδραση στο έγκλημα του εχθρού που καταδιώκει τον λαό μας και τον αναγκάζει να εγκαταλείψει τα σπίτια του σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, δίνουμε στους κατοίκους της κατεχόμενης πόλης Ashkelon προθεσμία να αποχωρήσουν πριν από τις πέντε το απόγευμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Abu Ubaida το μεσημέρι της Τρίτης.

Λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα η Χαμάς εξαπέλυσε πράγματι ρουκέτες, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες μία από αυτές έπληξε ξενοδοχείο στην Άσκελον.

Σημειώνεται πως η πόλη Ασκελόν βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα βόρεια της Γάζας, ενώ σε μεγάλο βαθμό το Ισραήλ έχει πλέον απομακρύνει τους περισσότερους αμάχους από τις πόλεις που βρίσκονται δίπλα στον φράχτη που τους χωρίζει από τη Λωρίδα της Γάζας.

Μαρτυρίες από την περιοχή κάνουν λόγο για τανκς που πυροβολούν αδιάκοπα, ενώ σποραδικά ακούγονται και τα αεροπλάνα που βομβαρδίζουν τη Γάζα. Το μεσημέρι της Τρίτης συναγερμός σήμανε και στο Τελ Αβίβ προειδοποιώντας για ρίψη ρουκετών από τη Χαμάς.

Λίγο αργότερα, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως σκοτώθηκε ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομίας σε επίθεση στη Γάζα.

Εικόνες από τη «βροχή» ρουκετών στην Ασκελόν

Ο ανταποκριτής του Open Σωτήρς Δανέζης που βρίσκεται στην πόλη Ασκελόν έκανε λόγο για διαδοχικά χτυπήματα από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τόνισε ότι επικρατεί πανικός και ο κόσμος τρέχει να προστατευτεί στα καταφύγια.

Την ίδια ώρα σημείωσε πως ακούγεται και το οπλικό σύστημα IRON DOME που εκτοξεύει πυραύλους για να μην φτάσουν οι ρουκέτες στο έδαφος.

Η Χαμάς λέει πως «χτύπησε» το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν – Το αρνείται το Ισραήλ

Η ένοπλη ομάδα al-Qassam Brigades ανέφερε ότι εκτόξευσε πυραύλους προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Ένας εκπρόσωπος του αεροδρομίου, ωστόσο, δήλωσε ότι το Μπεν Γκουριόν δεν επλήγη.

Σε ξεχωριστό μήνυμα στο επίσημο κανάλι της στο Telegram, η ομάδα ανακοίνωσε επίσης ότι στόχευσε το Τελ Αβίβ.

Η Ισραηλινή Ραδιοτηλεόραση επιβεβαίωσε πως ακούστηκαν σειρήνες στην περιοχή Γκους Νταν.

Μετά το τέλος του πολέμου οι διαπραγματεύσεις για τους 150 ομήρους

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι το ζήτημα της ανταλλαγής ομήρων θα τεθεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου.

Σε ανακοίνωσή του, ο αρχηγός της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης τόνισε ότι «μέρη που επικοινώνησαν μαζί μας» και πρόσφεραν διαμεσολάβηση για την απελευθέρωση ομήρων με ανταλλαγή κρατουμένων ενημερώθηκαν για αυτή την απόφαση.

Περίπου 150 άνθρωποι, στρατιώτες και πολίτες διαφορετικών εθνικοτήτων απήχθησαν από την παλαιστινιακή οργάνωση κατά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σαββατοκύριακο στην ισραηλινή επικράτεια.

Χθες το βράδυ το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα απείλησε να εκτελέσει ομήρους που κρατά σε αντίποινα για τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Καταριανοί διαμεσολαβητές είχαν χθες επείγουσες συνομιλίες με αξιωματούχους της Χαμάς σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτούν την ελευθερία για γυναικόπαιδα από το Ισραήλ που απήχθησαν από την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση και κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 36 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις φυλακές του Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters.

Με πληροφορίες από MEGA, OPEN και dnews.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button