AUTO-MOTOΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πως πήρε την σημερινή του ονομασία το ράλλυ Acropolis

Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την πρώτη φορά που διεξήχθη το ράλλυ Acropolis. Πως όμως πήρε την σημερινή του ονομασία και ποιος ήταν ο πρώτος νικητής

Το 1945 έληξε ένας από τους πιο καταστροφικούς πολέμους στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Ελλάδα ωστόσο άργησε αρκετά να βγει από τον δρόμο του πολέμου, καθώς ακολούθησε ο Εμφύλιος πόλεμος.

Καθώς η χώρα μας άρχισε σιγά σιγά να χτίζεται από την αρχή, στις 29 Ιανουαρίου του 1952, ο τότε αντιπρόεδρος της ΕΛΠΑ Απόστολος Νικολαΐδης εισηγείται στο διοικητικό συμβούλιο την διοργάνωση από την λέσχη αυτή του πρώτου αγώνα μετά τον πόλεμο. Η πρόταση γίνεται δεκτή, και λίγους μήνες μετά διεξάγεται το ράλλυ ΕΛΠΑ. Αυτός ήταν ο πρώτος μεταπολεμικός αγώνας στην Ελλάδα.

Είχε προηγηθεί το “Ελληνικόν ράλλυ” που έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 1951, το οποίο κέρδισε ο Πέτρος Περατικός. Νικητές του αγώνα του 1952 ήταν οι Γιάννης (Τζόνι) Πεσμαζόγλου/Νίκος Παπαμιχαήλ. Η νίκη όμως δεν ήρθε εύκολα καθώς το αυτοκίνητο τους τούμπαρε στο Αίγιο, επέστρεψαν στην Αθήνα για να το επισκευάσουν και συνέχισαν τον αγώνα.

Οι Αλέξανδρος Δαρδούφας/M.Παούρης και οι Κώστας Νικολόπουλος/Πιερ Μηλιδώνης αναδείχθηκαν νικητές κλάσεων με ένα Fiat 1400 και Morris Minor αντίστοιχα. Στις 19 Νοεμβρίου του 1952, o Απόστολος Νικολαΐδης θα προτείνει την μετονομασία του ράλλυ ΕΛΠΑ σε ράλλυ Acropolis.

Έτσι κι έγινε. Το τριήμερο 29-31/5 του 1953 έγινε το πρώτο ράλλυ Acropolis, με την σημερινή του ονομασία. Συνολικά συμμετείχαν 26 πληρώματα, εκ των οποίων τα 19 ήταν Ελληνικά και τα υπόλοιπα ξένα. Όλοι ξεκίνησαν από την Αθήνα και έπρεπε να περάσουν από 9 σταθμούς ελέγχου (Τρίπολη, Ολυμπία, Ρίο, Αντίρριο, Ιωάννινα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Δελφοί.

Ο βαθμός δυσκολίας του ήταν αρκετά μεγάλος και μόνο 7 πληρώματα πέρασαν την ράμπα του τερματισμού στην Αθήνα, εκ των οποίων τα 5 ήταν ελληνικά και τα 2 ξένα. Πρώτοι τερμάτισαν οι Νίκος Παπαμιχαήλ/Σ.Δημητράκος με Jaguar XK 120. Οι Μουρτζόπουλος/Αντωνόπουλος με Fiat 1400 και Kώστας Νικολόπουλος/Πιερ Μηλιδώνης με Morris Minor, ήταν οι νικητές κλάσεων.

πηγή: f1racingnews.gr

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022: Εικόνες από την ειδική διαδρομή στους Αγίους Θεοδώρους

Που θα γίνει η υπερειδική του φετινού Ράλλυ Ακρόπολις

WRC: Το άλμα 68 μέτρων του Φουρμό που είχε «βαθμολογηθεί» με 10 (vid)

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button