Σπύρος Ράτης: «Δεν υπάρχουν Δημότες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας» – Όλη η αλήθεια για τα (απο)θέματα νερού στους Αγίους Θεοδώρους
Ο Αντιδήμαρχος Αγίων Θεοδώρων ενημερώνει τους δημότες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην πόλη με το νερό, καθώς και όλες τις ενέργειες που έχει κάνει η Δημοτική αρχή
Τον αντιδήμαρχο Αγίων Θεοδώρων Σπύρο Ράτη τον γνωρίζουνε όλοι οι δημότες. Ένας άνθρωπος που για περισσότερα από 6 χρόνια «τρέχει» από τις 6 το πρωί έως και αργά το βράδυ προσπαθώντας να επιλύσει τα προβλήματα που δημιουργούνται στην πόλη των Αγίων Θεοδώρων. Πάντα με 2 κινητά μαζί του για να απαντάει στα δεκάδες αιτήματα και παρατηρήσεις των δημοτών σε καθημερινή βάση. Σε αυτήν την πορεία του, ποτέ δεν κρύφτηκε σε κανέναν.
Έτσι και στο πρόβλημα της λειψυδρίας, που αντιμετωπίζει (και) η ευρύτερη περιοχή των Αγίων Θεοδώρων, καθημερινά δίνει «μάχη» για να υπάρχει νερό σε όλες τις βρύσες των σπιτιών. Άλλοτε βγαίνει νικητής και άλλοτε χαμένος.
Μαζί με την δημοτική αρχή του Δημάρχου Γιώργου Γκιώνη και την ΔΕΥΑΛ-ΑΘ, προσπαθούν καθημερινά να μετριάζουν το πρόβλημα.
Έτσι και σήμερα με μία ανάρτηση «έξω από τα δόντια», αναλύει το πρόβλημα του νερού, ενημερώνει τους δημότες για τις ενέργειες που έχουν γίνει και δίνει απαντήσεις σε… ότι «ακούγεται».
Αναλυτικά η ανάρτηση του Σπύρου Ράτη
Λίγα πράγματα για την κατάσταση με το νερό…
Το φετινό καλοκαίρι αποδείχτηκε δύσκολο για το μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας του Δήμου μας. Το πρόβλημα της έντονης λειψυδρίας στην περιοχή έκανε την εμφάνισή του ταλαιπωρώντας όλους τους συντοπίτες μας. Τα αποθέματα των δεξαμενών σχεδόν μηδενίστηκαν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Αμέσως η Δημοτική Αρχή έλαβε δράση και έθεσε σε λειτουργία την πρώτη μονάδα αφαλάτωσης, που ήδη βρισκόταν στην διάθεση της Δ.Ε.Υ.Α.Λ – ΑΓ.Θ, με ημερήσια παραγωγή πόσιμου νερού περίπου 650 κυβικών.
Παράλληλα ενισχύσαμε τις δεξαμενές του δικτύου και με βυτία, που μετέφεραν 500 κυβικά πόσιμου νερού καθημερινά, από το Λουτράκι και τα Μέγαρα.
Παρ` όλα αυτά, σύμφωνα με τις ανάγκες της περιοχής, οι ποσότητες που είχαν εξασφαλιστεί δεν επαρκούσαν.
Έτσι κινηθήκαμε προς αναζήτηση μεγαλύτερης μονάδας αφαλάτωσης.
Περίπου έναν μήνα μετά την ενεργοποίηση της πρώτης μονάδας, θέσαμε σε λειτουργία και την δεύτερη, παραγωγής 1.500 κυβικών ημερησίως, ενώ και η μεταφορά πόσιμου νερού μέσω των βυτίων συνεχίστηκε.
Επιπλέον, πριν τρεις ημέρες, αυξήσαμε την παραγωγή πόσιμου νερού μέσω της αφαλάτωσης στα 1.900 κυβικά ημερησίως.
Ωστόσο, λόγω της αυξημένης ζήτησης και κατανάλωσης νερού, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, οι διακοπές συνεχίστηκαν. Εξαιτίας της ανομβρίας στην περιοχή μας, προκλήθηκε πτώση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, με αποτέλεσμα το έντονο φαινόμενο της λειψυδρίας και την μείωση της ποσότητας του νερού που αναβλύζει από τις φυσικές πηγές και τις γεωτρήσεις, που χρόνια τώρα τροφοδοτούν τους Αγίους Θεοδώρους.
Παρακάτω παραθέτονται φωτογραφίες των πηγών από το Μάιο του 2020, όπου η παραγωγή ήταν 300 κυβικά ημερησίως ενώ αυτή τη περίοδο αγγίζουν τα 120 κυβικά και συνεχώς μειώνονται.
Η υδατική κρίση ταλαιπωρεί ολόκληρη την Ανατολική Κορινθία, πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα. Είμαστε ο μοναδικός Δήμος σε ολόκληρη την Κορινθία, που λειτουργεί μονάδα αφαλάτωσης, στοχεύοντας στην λύση του προβλήματος και στην παροχή πόσιμου νερού στους κατοίκους, σεβόμενοι το πολύτιμο αυτό φυσικό αγαθό, ενώ κάναμε συνεχώς εκκλήσεις στο να περιοριστεί η αλόγιστη χρήση του.
Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ – ΑΓ.Θ, έχει προβεί σε αντικατάσταση και επισκευή του δικτύου ύδρευσης, όπου ήταν απαραίτητο, για να μειωθεί η απώλεια του νερού λόγω της παλαιότητας των σωληνώσεων, ενώ επίσης προχώρησε και σε καθαρισμό των φυσικών πηγών, ώστε να μπορεί να αντληθεί όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα νερού.
Το προσωπικό της υπηρεσίας εργάζεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, πραγματοποιώντας τη διαχείριση του δικτύου και νιώθω προσωπικά την ανάγκη να τους ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθειά τους.
Όπως επίσης και τον Διευθυντή της υπηρεσίας, Τάσο Μαστραντωνάκη που ενώ βρίσκεται σε άδεια, φροντίζει να ενημερώνεται καθημερινά, έχοντας στόχο την παροχή νερού Πάντα και σε Όλους τους Δημότες.
1. Για μας δεν υπάρχουν Δημότες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Χρειάστηκε να γίνουν διακοπές σε ολόκληρη την πόλη των Αγίων Θεοδωρων. Η υψομετρική διαφορά θέσης των οικισμών και η κατασκευή των δικτύων τους, δυστυχώς προκάλεσε μεγαλύτερη ταλαιπωρία στους κατοίκους των οικισμών που βρίσκονται πιο υψηλά. Διακοπές έγιναν και στο κέντρο της πόλης όπου και συνεχίζονται.
2. Σταματήσαμε τη τροφοδότηση των βυτίων από τις κοινόχρηστες βρύσες των Αγίων Θεοδώρων. Πλέον το νερό που μεταφέρουν προέρχεται από το Λουτράκι.
3. Μειώσαμε τη χορήγηση νερού στο ξενοδοχείο Isla Brown Corinthia, από το κεντρικό δίκτυο, σε 65 κυβικά την ημέρα. Το ξενοδοχείο για να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του, προμηθεύει τις δεξαμενές του, μέσω βυτιοφόρων που προσέρχονται από κοντινές περιοχές.
4. Το Λουτράκι αντιμετωπίζει επίσης σοβαρό πρόβλημα έλλειψης πόσιμου νερού.
5. Στα κοινόχρηστα ντουζ, στην παραλία του Λουτρακίου, δεν ρέει πόσιμο νερό, αλλά Ιαματικό, που προέρχεται από το Υδροθεραπευτήριο.
6. Δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης που να συνδέει το Λουτράκι με τους Αγίους Θεοδώρους και να ανταλλάσσουμε μεταξύ μας νερό! Επίσης ένα τέτοιο έργο είναι πρακτικώς πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί.
7. Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Γιώργος Γκιώνης, από το 2017 έχει κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να συνδεθεί ο Δήμος μας στο δίκτυο της Ε.Υ.Δ.Α.Π. Είναι όμως αναγκαίο, πρώτα να ολοκληρωθεί το έργο της σύνδεσης της Κινέτας για να μπορέσει τελικά να συνεχιστεί ως εδώ.
Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι ενέργειες δε σταματάνε εδώ! Η Δημοτική Αρχή πρόκειται να καταθέσει και άλλες προτάσεις προς ψήφιση, στο επερχόμενο δημοτικό συμβούλιο, για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα του νερού στην περιοχή μας.