ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙΚΟΡΙΝΘΙΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Όταν ο “Κότζακ” επισκέφτηκε τους Αγίους Θεοδώρους – Από τι εντυπωσιάστηκε (εικόνα)

Ο διάσημος ηθοποιός Τέλι Σαβάλας έκανε μία στάση στους Αγίους Θεοδώρους… για να «δροσιστεί»

Ο Έλληνοαμερικάνος ηθοποιός Τέλι Σαβάλας έμεινε στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου και της τηλεόρασης κυρίως για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε στη σειρά «Κότζακ».

Στα τέλη της 10ετίας του 70′ και ερχόμενος για διακοπές στον Γέρακα Λακωνίας όπου και κατάγεται, έκανε μια στάση στους Αγίους Θεοδώρους και εντυπωσιάστηκε από το παγωτό του ζαχαροπλαστείου “Ντίνο”.

Ήταν ένα μεσημέρι καλοκαιριού κάπου στα τέλη της 10ετίας του 70′ όταν ο Τέλι Σαβάλας εμφανίστηκε ξαφνικά στο ζαχαροπλαστείο “Ντίνο” και ζήτησε να φάει ένα παγωτό. Η οικογένεια του Ντίνου… έμειναν και εκείνοι «παγωτό» μόλις κατάλαβαν ποιος είναι.

Η σύζυγος του Ντίνου, κ. Κατερίνα Στάμου, ανέφερε στο agioitheodoroi.com πόσο φιλικός και χαρούμενος ήταν ο Τέλι Σαβάλας που βρισκόταν στην πατρίδα του. Κάθισε στο μαγαζί πάνω από μια ώρα, ήπιαν καφέ και ρωτούσε να μάθει πληροφορίες για την πόλη των Αγίων Θεοδώρων.

Φεύγοντας δεν θα μπορούσε να αρνηθεί μια φωτογραφία με την οικογένεια Στάμου, Τον Ντίνο, την κυρία Κατερίνα και τα 2 τους παιδιά, τον Σωτήρη και την Ασπασία.

Ποιος ήταν ο Τέλι Σαβάλας

Ο Τέλι (Αριστοτέλης) Σαβάλας, γιος Ελλήνων μεταναστών με καταγωγή από τον Γέρακα Λακωνίας, δεν ξέχασε ποτέ από που προέρχεται. Είχε γεννηθεί στις 21 Ιανουαρίου 1922 στη Νέα Υόρκη. Ήταν Αμερικανός πολίτης με καταγωγή από την Ελλάδα και έγινε ευρύτερα γνωστός από τον ρόλο του Κότζακ, ενώ πάντοτε έλεγε για τον εαυτό του ότι ήταν «Έλληνας σε ξένη χώρα».

Ο ταλαντούχος ηθοποιός γεννήθηκε στο Γκάρντεν Σίτυ της Νέας Υόρκης και ήταν το δεύτερο παιδί από τα πέντε του Νίκου και της Χριστίνας Τσαβαλά, που πήγαν ως μετανάστες στην Αμερική για μια καλύτερη τύχη. Ο πατέρας του Τέλι Σαβάλα, Νίκος, διατηρούσε εστιατόριο στην Νέα Υόρκη. Αρχικά ο μικρός  Αριστοτέλης από την τρυφερή ηλικία των 8 ετών, άρχισε να εργάζεται ως εφημεριδοπώλης και λούστρος.

Μάλιστα, όταν μπήκε στο γυμνάσιο μιλούσε μόνο ελληνικά καθώς στο σπίτι οι γονείς δεν μιλούσαν ποτέ αγγλικά «για να μη χαθεί η γλώσσα και η θρησκεία».«O πατέρας μας, μας μεγάλωσε με μεγάλη υπερηφάνεια που ήμασταν Έλληνες. Άλλο που είμαστε σε ξένη χώρα, στην Αμερική που μεγάλωσα. Την γλώσσα μας τα ελληνικά να μην τη χάσουμε γιατί αν συμβεί αυτό είμαστε χαμένοι» είχε πει σε συνέντευξή του ο Ελληνομερικάνος ηθοποιός που ήταν υποψήφιος να πάρει το Όσκαρ το 1963 για την ταινία «Ο βαρυποινίτης του Αλκατράζ».

Μετά την αποφοίτησή του  από το σχολείο εργάστηκε ως ναυαγοσώστης. Δυστυχώς, όμως, δεν μπόρεσε να σώσει έναν άντρα από πνιγμό και αυτή η ατυχία τον στοίχειωσε για το υπόλοιπο της ζωής του.

Η πρώτη δουλειά και το ξεκίνημα ως ηθοποιός

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Τέλι Σαβάλας άρχισε να εργάζεται για το υπουργείο Εξωτερικών μεταδίδοντας τη σειρά “Your Voice of America” και μετά για το τηλεοπτικό κανάλι ABC News. Αυτό ήταν και το ξεκίνημά του στον χώρο τής ψυχαγωγίας, ενώ η καριέρα του ως ηθοποιός ξεκίνησε μετά τα 35 του χρόνια.

Να σημειωθεί πως στο αρχικό σενάριο ο Κότζακ δεν είχε ελληνική καταγωγή, ήταν από την Πολωνία. Ωστόσο, ο Τέλι Σαβάλας απαίτησε και κέρδισε την αλλαγή στο επώνυμο, έγινε από Κοτζάκεβιτς Κοζακόπουλος, και τον ανέδειξε σε επιτυχημένο τηλεοπτικό ίνδαλμα που κέρδιζε 200.000 δολάρια το επεισόδιο συν ποσοστά αποδίδοντας δικαιοσύνη.

Οι 3 γάμοι

Ο αείμνηστος Τέλι Σαβάλας παντρεύτηκε τρεις φορές. Το 1948 μετά τον θάνατο του πατέρα του από καρκίνο, παντρεύτηκε την συμμαθήτριά του στο κολλέγιο, Κάθριν Νικολαίδης και απέκτησε την πρώτη του κόρη, την Κριστίνα το 1950. Το 1957, η Κάθριν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου. Μετά τον χωρισμό του και την επιστροφή στο σπίτι τής μητέρας του, ο Σαβάλας θα γνωρίσει την δασκάλα στο Κέντρο Θεάτρου του Γκάρντεν Σίτυ, την Μέριλιν Γκαρντέρ.

Θα ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας το 1960 και θα κάνουν δύο κόρες. Την Πηνελόπη το 1961 και την Candace, το 1963. Θα πάρουν διαζύγιο το 1974. Τον Ιανουάριο του 1969, κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Majesty’s Secret Service, ο Σαβάλας θα γνωρίσει την ηθοποιό Σάλυ Άνταμς, με την οποία θα αποκτήσει τον γιό του, Νικόλας Σαβάλας, το 1973. Ο Σαβάλας και η Σάλυ Άνταμς δεν θα παντρευτούν και θα μείνουν μαζί μέχρι το Δεκέμβριο τού 1978. Κατά την διάρκεια τής τελευταίας σεζόν του Κότζακ θα γνωρίσει την Τζούλι Χοβλάντ, μια ταξιδιωτική πράκτορα από την Μινεσότα. Θα παντρευτούν το 1984 και θα κάνουν δύο παιδιά, τον Κριστιάν και την Αριάνα και θα μείνουν μαζί μέχρι τον θάνατό του, το 1994.

Ο Τέλι Σαβάλας απεβίωσε στο Λος Άντζελες στις 22 Ιανουαρίου του 1994 αφήνοντας μια πλούσια καλλιτεχνική παρακαταθήκη ως ηθοποιός και το στίγμα του ως γνήσιος Έλληνας.

Δείτε την συνέντευξη του Τέλι Σαβάλας το 1971, σε μια από τις επισκέψεις του στην Ελλάδα

Δείτε τον Τέλι Σαβάλας να χορεύει συρτάκι σε Αμερικάνικη εκπομπή

Με πληροφορίες από το enimerotiko.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button