Αυτός είναι ο φάρος που πρέπει να έχουν όλα τα αυτοκίνητα
Ως μέρος του εξοπλισμού οδικής ασφάλειας, ο προειδοποιητικός διασυνδεδεμένος φάρος αναμένεται να γίνει υποχρεωτικός για τα αυτοκίνητα και όχι μόνο
Αλλαγές στο τομέα της οδικής ασφάλειας ετοιμάζονται και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια με στόχο την περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και ακόμη περισσότερο των θανατηφόρων.
Ανάμεσα σε αυτές τις αλλαγές είναι και ο προειδοποιητικός διασυνδεδεμένος φάρος PF LED One, προδιαγραφών V16, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο κεφάλαιο στην οδική ασφάλεια στην Ε.Ε. καθώς θα αντικαταστήσει το κλασικό ανακλαστικό τρίγωνο ασφάλειας που βρίσκεται στο πορτμπαγκάζ των αυτοκινήτων.
Η αρχή έγινε ήδη στην Ισπανία, η οποία άνοιξε τον δρόμο και για τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. αφού έγινε η πρώτη που καθιστά υποχρεωτική τη χρήση του φάρου ασφάλειας, με την εφαρμογή του μέτρου να ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2026.
Οι Ισπανοί προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια για να βελτιώσουν τα επίπεδα οδικής ασφάλειας στη χώρα, με τα στατιστικά να δείχνουν πως οι μισοί σχεδόν οδηγοί στη χώρα δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που αναγκαστούν να σταματήσουν στην άκρη του δρόμου, είτε από ατύχημα είτε από βλάβη στο αυτοκίνητο.
Η χρήση του διασυνδεδεμένου φάρου απλοποιεί τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει ο οδηγός ενός αυτοκινήτου σε περίπτωση ανάγκης. Τοποθετείται εύκολα πάνω στο αυτοκίνητο και παίρνει τη θέση του τριγώνου που θα πρέπει να τοποθετηθεί μακριά από το αυτοκίνητο και σε τέτοια θέση ώστε να είναι ορατό από τους οδηγούς άλλων οχημάτων που πλησιάζουν.
Ο διασυνδεδεμένος φάρος, σε σχέση με τους συμβατικούς φάρους προδιαγραφών V16 φέρει ενσωματωμένη SIM, η οποία, με την ενεργοποίηση του φάρου, ειδοποιεί τις υπηρεσίες του υπουργείου μεταφορών για την ακριβή θέση του οχήματος που αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Ένα από τα μεγάλα ατού του διασυνδεδεμένου φάρου έναντι του παραδοσιακού τριγώνου είναι το σημαντικά μικρότερο μέγεθος και βάρους του, δύο στοιχεία που επιτρέπουν τη χρήση του και σε οχήματα μικρότερων διαστάσεων, όπως είναι οι μοτοσικλέτες και τα scooters.
Η χρήση του τριγώνου από τους μοτοσικλετιστές στα μηχανοκίνητα δίκυκλα δεν είναι υποχρεωτική σε περίπτωση στάσης έκτακτης ανάγκης στον δρόμο αφού συνήθως δεν υπάρχει χώρος πάνω στο δίκυκλο για την αποθήκευσή του.
Εδώ είναι που ο φάρος μπορεί να δώσει τη λύση για τους μοτοσικλετιστές ως έξτρα μέτρο ασφάλειας σε περίπτωση ανάγκης αφού το μέγεθός του είναι μικρό και μπορεί να αποθηκευτεί στη μοτοσικλέτα.
Στην Ισπανία γίνονται ήδη συστάσεις για χρήση του φάρου στις μοτοσικλέτες, τόσο της πιο προηγμένης διασυνδεδεμένης έκδοσης όσο και τις απλής. Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο το ενσωματωμένο μαγνητάκι όσο και η κολλητική ταινία εξασφαλίζουν τη σωστή τοποθέτησή του φάρου σε ένα δίκυκλο σε περίπτωση ανάγκης.
Στην Ισπανία ο διασυνδεδεμένος φάρος θα πρέπει να τροφοδοτείται από μπαταρία εννέα volt που να επιτρέπει τη συνεχή λειτουργία του τουλάχιστον για δύο ώρες.
Εκτός από την υποχρεωτική 12χρονή σύνδεση με πάροχο υπηρεσιών τηλεφωνίας, η συσκευή πρέπει να ακολουθείται και από εγγύηση καλής λειτουργίας που φτάνει επίσης στα 12 χρόνια και να φέρει πιστοποίηση CE. Τέλος, όταν λειτουργεί ο προειδοποιητικός φάρος θα πρέπει να γίνεται ορατός από απόσταση τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου.
πηγή: carandmotor.gr