ΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Πάτρα: Φοιτήτρια έσωσε με το «φιλί της ζωής» ηλικιωμένο που υπέστη ανακοπή

Η νεαρή κοπέλα έδωσε τις πρώτες βοήθειες στον ηλικιωμένο μέχρι να φτάσει η Κινητή Μονάδα του ΕΚΑΒ

Φοιτήτρια από την Πάτρα, που ταυτόχρονα είναι σπουδάστρια ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, έσωσε από βέβαιο θάνατο ηλικιωμένο που υπέστη καρδιακό επεισόδιο.

Ευτυχώς, ήταν εκεί την ώρα που πολίτης αναζητούσε άτομο που να γνωρίζει ΚΑΡΠΑ και ανέλαβε δράση.

Η κοπέλα που βρέθηκε στο σημείο έδωσε τις πρώτες βοήθειες στον ηλικιωμένο μέχρι να φτάσει η Κινητή Μονάδα του ΕΚΑΒ.

«Ενιωσα ανακούφιση, γιατί το να βοηθάς έναν άνθρωπο που έχει ανάγκη και να σώζεις μια ζωή, είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορείς να πράξεις» δήλωσε η Χρυσάνθη Πουλαράκη.

Το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης μπροστά σε πολυκατοικία όταν γνωστός της κοπέλας είδε το περιστατικό και γνωρίζοντας ότι αυτή την περίοδο κάνει εκπαίδευση σε Ναυαγοσωστική Σχολή, την πήρε τηλέφωνο να πάει αμέσως στο σημείο.

«Με το που έφτασα, ήταν κάποιος φίλος του ανθρώπου που έπαθε ανακοπή, και εκείνος μεγάλος σε ηλικία περίπου 50 χρόνων. Αμέσως είπα ότι γνωρίζω ΚΑΡΠΑ και ξεκίνησα. Οταν έφτασε το ΕΚΑΒ με χτύπησαν στην πλάτη ότι αναλαμβάνουν αυτοί και σταμάτησα. Με το που έφτασα, είδα πάντως ότι ο αεραγωγός ήταν πιθανά κλειστός, καθώς το κεφάλι του ανθρώπου ήταν γυρισμένο στο πλάι. Αμέσως προσπάθησα να τον απελευθερώσω, όπως είχα διδαχθεί» περιγράφει η Χρυσάνθη Πουλαράκη.

Συγχαρητήρια έδωσε η διευθύντρια του ΕΚΑΒ

Η διασώστρια-διευθύντρια του ΕΚΑΒ, Γκέλη Κανελλοπούλου σε ανάρτησή της στο Facebook έγραψε: «Με αφετηρία μια επιτυχή ανάταξη ανακοπής θα ήθελα να συγχαρώ δημόσια δύο νέα παιδιά, άγνωστα σε εμένα, που έγιναν οι κρίκοι που χρειαζόμουν να κουμπώσω, να γίνω κι εγώ και οι διασώστες του ΕΚΑΒ ο επόμενος κρίκος στην αλυσίδα της επιβίωσης μέχρι το Νοσοκομείο. Ηξεραν, τόλμησαν, μετέδωσαν σωστά την πληροφορία, έπραξαν. Συγχαρητήρια και μακάρι να υπάρχουν στο μέλλον πολλοί άλλοι που θα τους μοιάσουν. Μάθε πρώτες βοήθειες και σώσε και εσύ μια ζωή. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα χρειαστεί ένας συνάνθρωπός μας βοήθεια».

Φιλί της ζωής: Πότε πρέπει να εφαρμόζεται και πότε να παραλείπεται

Το φιλί της ζωής είναι μία τεχνική που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις απώλειας των αισθήσεων είτε λόγω καρδιακής προσβολής είτε λόγω πνιγμού, προκειμένου αυτές να ανακτηθούν.

Πρόκειται ωστόσο για μέθοδο που δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματική, αλλά είναι πιθανό να αποβεί μοιραία για τη ζωή του πάσχοντος.

Ιαπωνική μελέτη 4.000 περιστατικών έδειξε ότι οι πιθανότητες επιβίωσης από μια καρδιακή προσβολή έξω από το νοσοκομείο διπλασιάζονται αν κάποιος περαστικός παραλείψει το φιλί της ζωής και εστιάσει στην επαναφορά της καρδιάς με ρυθμικές μαλάξεις.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει ένδειξη οποιουδήποτε οφέλους από την προσθήκη αερισμού στόμα με στόμα.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης έξω από το νοσοκομείο, το άτομο που βοηθά τον ασθενή πρέπει εναλλάξ να δίνει το φιλί της ζωής και να εφαρμόζει 30 γρήγορες μαλάξεις στο στήθος. Το φύσημα αέρα μέσα στο στόμα του ασθενή έχει στόχο την οξυγόνωση του αίματος, ενώ οι πιέσεις στο στήθος επαναφέρουν τη λειτουργία της καρδιάς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα επιβίωσης είναι υψηλότερη όταν το αίμα περιέχει λιγότερο οξυγόνο αλλά μετακινείται μέσα στο σώμα με συνεχείς μαλάξεις του στήθους.

Διευκρινίζουν, πάντως, ότι η παράλειψη του φιλιού της ζωής είναι σκόπιμη μόνο στην περίπτωση καρδιακής προσβολής, και όχι στην περίπτωση πνιγμού, ασφυξίας ή υπερβολικής δόσης ουσιών.


Με πληροφορίες από pelop.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button