AUTO-MOTO

Δίπλωμα οδήγησης: Σε ποια ηλικία πρέπει να το παραδώσω οριστικά;

Δεν έχει σημασία αν είσαι 70, 80 ετών ή και μεγαλύτερος. Το θέμα είναι να διαθέτεις πραγματικά τις ικανότητες για να πιάσεις το τιμόνι. Αλλιώς, παρέδωσε τα κλειδιά για την ασφάλεια όλων

Με βάση επιστημονικές μελέτες στον τομέα της Γηριατρικής, το αν είσαι ικανός να οδηγείς ή όχι, κρίνεται από τις δεξιότητες και όχι την ηλικία. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι έχουν τη συνήθεια να αρνούνται να παραδώσουν το δίπλωμα οδήγησης, θεωρώντας πως είναι ικανοί να συνεχίσουν να έχουν τον έλεγχο του τιμονιού, αφού όπως λένε συχνά: «πηγαίνω αργά και προσέχω».

Αυτό συμβαίνει διότι φοβούνται αφενός να χάσουν την ανεξαρτησία τους και τις κοινωνικές τους σχέσεις και αφετέρου να νιώσουν ανήμποροι και να αποδεχθούν το γήρας, παρότι αντιλαμβάνονται τις αλλαγές που υφίστανται σώμα και νους. 

Όμως τα σημάδια σε προειδοποιούν. Αυτά είναι:

  • Όταν αδυνατείτε να παρακολουθήσετε τα σήματα κυκλοφορίας
  • Οι αντιδράσεις χεριών και ποδιών είναι υπερβολικά αργές ακόμη και στο παρκάρισμα
  • Ο ήλιος και τα φώτα της νύχτας σας ενοχλούν εντόνως
  • Αισθάνεστε αμήχανα μέσα στην κυκλοφοριακή συμφόρηση
  • Η οικογένεια ανησυχεί για τις φυσικές ικανότητες διαχείρισης του οχήματος


Τι λέει ο νόμος για το δίπλωμα οδήγησης

Η νομοθεσία σχετικά με την ικανότητα οδήγησης είναι ξεκάθαρη. Ο ΚΟΚ αναφέρει πως το δίπλωμα οδήγησης παύει να ισχύει κατά το 65ο έτος της ηλικίας. Από κει και μετά η διαδικασία επαναλαμβάνεται ανά τρία χρόνια. Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 80 ετών, η άδεια οδήγησης πρέπει να ανανεώνεται ανά δύο χρόνια.

Για να μπορέσει κάποιος να ανανεώσει το δίπλωμα από τα 65 έτη, πρέπει να κριθεί ικανός έπειτα από ιατρική εξέταση. Οι ιατρικές ειδικότητες που πρέπει να ελεγχθούν οι υποψήφιοι οδηγοί περιλαμβάνουν: Παθολόγο, Οφθαλμίατρο και για τους άνω των 80 ετών Ωτορινολαρυγγολόγο και Νευρολόγο ή Ψυχίατρο.

Με απλά λόγια, αν ένας 85χρονος περάσει με επιτυχία τις ιατρικές εξετάσεις μπορεί να συνεχίσει κανονικά στον δημόσιο δρόμο. Το θέμα όμως, είναι πραγματικά ικανός να οδηγεί με ασφάλεια, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου; 

Μέχρι ποτέ μπορώ να οδηγώ τελικά;

Στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Αν όμως δεν λαμβάνετε φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία ή να βλάψουν τις αισθήσεις και αισθάνεστε άνετα στον δρόμο, δεν φρενάρετε ξαφνικά αν σας «χτυπήσει» ο ήλιος, ανταποκρίνεστε έγκαιρα στα σήματα κυκλοφορίας, θυμάστε τις διαδρομές και έχετε μια αξιοπρεπή φυσική κατάσταση, τότε μπορείτε να μετακινηθείτε με το αυτοκίνητο.

Βέβαια, καλό είναι από μια ηλικία και μετά να αποφεύγετε τις μεγάλες αποστάσεις, τις μετακινήσεις σε συνθήκες καύσωνα ή υπό έντονη βροχή. Επίσης, πολύ βασικό είναι να κάνετε συνεχείς ελέγχους για την όραση και την ακοή σας.

Να έχετε κατά νου πως, τα πείσματα δεν κάνουν πάντοτε καλό. Όσο περνούν τα χρόνια τόσο μειώνονται τα αντανακλαστικά και οι χρόνοι αντίδρασης. Παράλληλα επηρεάζονται και οι αισθήσεις. Οπότε ακούστε το σώμα και αποδεχθείτε ότι μεγαλώνετε. Δώστε προσοχή σε αυτά που σας λένε τα παιδιά σας, τα εγγόνια και οι φίλοι σας. Δεν χρειάζεται να συμβεί κάποιο ατύχημα που θα σας προκαλεί τύψεις για το υπόλοιπο της ζωής προκειμένου να παραδώσετε τελικά το δίπλωμα οδήγησης.

πηγή: gocar.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button