ΕΛΛΑΔΑ

Μανώλης Δουρής – Η υπόθεση παιδεραστίας που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο το 1993 (ΒΙΝΤΕΟ)

Βίασε και σκότωσε το εξάχρονο παιδί του

Μανώλης Δουρής: Αρκετές είναι οι υποθέσεις παιδεραστίας, κακοποίησης και δολοφονίας παιδιών που έχουν συγκλονίσει τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας. Άνθρωποι και πολλές φορές γονείς έκαναν φρικιαστικά εγκλήματα σε βάρος των ίδιων των παιδιών τους και στη συνέχεια συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή για να αποδοθεί δικαιοσύνη, όπως συμβαίνει και στην υπόθεση του βιασμού και εκπόρνευσης της 12χρονης στον Κολωνό που έχει σοκάρει την Ελλάδα.

Και μπορεί η υπόθεση στον Κολωνό να προκαλεί αποτροπιασμό, ωστόσο μια από αυτές τις τραγικές και φρικτές ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης και δολοφονίας ενός εξάχρονου παιδιού από τον ίδιο του τον πατέρα, είχε γίνει γνωστή το 1993 σοκάροντας ολόκληρη την κοινή γνώμη και την τοπική κοινωνία της Ερμιόνης στην Αργολίδα. Το όνομα του “πατέρα”, τέρας, Μανώλης Δουρής, το όνομα του άτυχου μικρού παιδιού, Νίκος.

Τι συνέβη όμως τότε; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!

Τι είχε συμβεί την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 1994

Στις 31 Δεκεμβρίου 1993 έρχεται στο φως μια φρικιαστική υπόθεση με πρωταγωνιστή, έναν υπεράνω υποψίας οικογενειάρχη και ελαιοχρωματιστή στο επάγγελμα, τον Μανώλη Δουρή. Ο 6χρονος γιος του Μανώλη και της Γεωργίας Δουρή, θα βρεθεί νεκρός και κακοποιημένος σεξουαλικά. Το βράδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς, ο μικρός Νίκος αργεί να επιστρέψει στο σπίτι, προκαλώντας την ανησυχία των γονιών και των έξι αδελφών του!

Οι γονείς του 6χρονου δηλώνουν την εξαφάνισή του στην αστυνομία και παρόλο που δεν είχαν συμπληρωθεί οι απαιτούμενες ώρες ξεκινάνε έρευνες. Τελικά ο Μανώλης Δουρής μαζί με ένα από τους υπόλοιπους γιους του θα βρουν το παιδί νεκρό και κακοποιημένο.

Από “χαροκαμένος” πατέρας ένοχος

Οι έρευνες για να εξιχνιαστεί αυτό το απάνθρωπο έγκλημα ξεκίνησαν κατευθείαν και ενώ κανείς δεν υποψιαζόταν στην αρχή ότι ο ίδιος ο πατέρας, που οδυρόταν στην κηδεία του παιδιού του, από τραγική φιγούρα στην ιστορία θα ήταν τελικά ο δράστης, παιδοκτόνος και βιαστής του μικρού Νίκου.

Οι χρόνοι του εγκλήματος δεν ήταν απλοί και εύκολο να εξακριβωθούν και οι αντιφάσεις ήταν αρκετές. Σύντομα, ωστόσο, αυτές οι αντιφάσεις και ότι ο ίδιος ο Μανώλης Δουρής βρήκε το νεκρό παιδί του σε έναν μαντρότοιχο ενός γηπέδου κοντά στο σπίτι της οικογένειας, οδήγησαν τις Αρχές στη σύλληψη του. Το σημείο στο οποίο βρέθηκε το μικρό παιδί ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστεί από οποιονδήποτε, εκτός αν “γνώριζε” κάτι και αυτό ήταν που τον πρόδωσε και τον οδήγησε στα χέρια της δικαιοσύνης.

Η σύλληψη του έγινε το πρώτο θέμα σε όλη την Ελλάδα και στα ΜΜΕ εκείνης της εποχής και ο κόσμος ένιωσε δικαίωση και λύτρωση με την ιδέα ότι το “κτήνος” έχει πλέον πιαστεί. Σε μια ομολογία του ο Μανώλης Δουρής θα πει και θα γίνει ακόμα πιο μισητός στον κόσμο τα εξής: “Με κυριεύει μια σπάνια ασθένεια, με μεταμορφώνει. Με έπιαναν κρίσεις και δεν έβλεπα μπροστά μου. Ο καθένας στη θέση μου το ίδιο μπορεί να έκανε”.

Η δίκη του Μανώλη Δουρή ξεκίνησε στο Κακουργιοδικείο Κορίνθου, με τον κατηγορούμενο να δηλώνει αυτή τη φορά στην απολογία του, αθώος! Δεν δίστασε μάλιστα να κατηγορήσει τη γυναίκα του λέγοντας ότι εκείνη κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του γιου τους. Συγκεκριμένα δήλωσε: “Θα είσαι ελεύθερη να ζήσεις τη ζωή σου, όπως εσύ το ζήτησες μαζί με τον εραστή σου, με τον οποίο σκοτώσατε τον Νίκο. Πληρώνω το γεγονός ότι δεν σε μαρτύρησα και βρίσκομαι στη φυλακή, αν και είμαι αθώος.

Από τη μία λοιπόν, θα ισχυριστεί τα ψυχολογικά του προβλήματα και από την άλλη τη μοιχό σύζυγο που κρύβεται πίσω από όλα, ενώ εκείνος άδικα κατηγορείται…

Αμφιβολίες για την ενοχή του

Μάλιστα κανείς δικηγόρος δεν ήθελε να τον αναλάβει και να υπερασπιστεί τον άνδρα που διέπραξε ένα τόσο αποτρόπαιο έγκλημα και έτσι διορίστηκε από το δικαστήριο ο Βασίλης Καρύδης.

Μάλιστα ο συνήγορος υπεράσπισης εξέφρασε στο δικαστήριο στοιχεία που δημιουργούσαν αμφιβολίες ως προς την ταυτότητα του δολοφόνου, ενώ δεν έγινε και η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη που ζήτησε για τον πελάτη του.

Μάλιστα ο καθηγητής εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης που είχε ερευνήσει τότε το θέμα είχε δηλώσει στην “Ελευθεροτυπία” πως “από την έκθεση πραγματογνωμοσύνης των εγκληματολογικών εργαστηρίων μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλων η ταυτότητα του δολοφόνου του παιδιού. Μπορεί άλλος να είναι ο βιαστής και άλλος ο δολοφόνος“.

Πάντως παρά τις αμφιβολίες το Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα πως ο Μανώλης Δουρής κηρύσσεται ένοχος και καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης ενός έτους για ασέλγεια, κάθειρξης 20 ετών για βιασμό και ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Η μεταφορά στις φυλακές και ο άγραφος νόμος

Η απόφαση του δικαστηρίου γίνεται δεκτή με ικανοποίηση, παράλληλα όμως, προκαλεί τις αντιδράσεις των κρατουμένων των φυλακών της Τρίπολης όπου θα μεταφερόταν. Μάλιστα, απειλούν με εξέγερση αν μεταφερόταν εκεί ο παιδοκτόνος της Ερμιόνης. Έτσι αποφασίζεται να μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Κέρκυρας.

Κατά την μεταγωγή του στις φυλακές, δέχεται άγρια επίθεση από βαρυποινίτες που τήρησαν τον άγραφο νόμο της φυλακής, σύμφωνα με τον οποίο οι παιδοκτόνοι είναι ανεπιθύμητοι. Στην διαδρομή κακοποιήθηκε, βιάστηκε και ξυλοκοπήθηκε από τους βαρυποινίτες. Όταν κατέβηκε από την κλούβα το πρόσωπό του ήταν πρησμένο και αλλοιωμένο από το ξύλο.

Μέσα στη φυλακή συνεχίστηκαν οι άγριοι ξυλοδαρμοί. Το κλίμα δεν τον σήκωνε και οι αρχές αναγκάζονταν να τον μετακινούν συνέχεια. Μέσα σε δύο χρόνια ο Δουρής άλλαξε τέσσερα διαφορετικά σωφρονιστικά ιδρύματα.

Το τέλος μέσα στις φυλακές της Τρίπολης

Ο επίλογος της τραγικής αυτής ιστορίας γράφτηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 1996 στις φυλακές της Τρίπολης. Ο Μανώλης Δουρής βρέθηκε κρεμασμένος μέσα στο κελί του, χρησιμοποιώντας το καλώδιο τηλεόρασης. Τα σενάρια και τα ερωτηματικά για την υπόθεση αυτή άρχισαν να φουντώνουν ξανά. Αυτοκτόνησε από τύψεις; Ή επειδή δεν άντεξε τα βασανιστήρια στις φυλακές; Ή μήπως επειδή καταδικάστηκε για ένα έγκλημα που δεν έκανε ποτέ;

πηγή: debater.gr

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button