ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΙΝΘΙΑ

Ειρήνη Παππά: Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός με διεθνή καριέρα

Η σπουδαία ηθοποιός με διεθνή καριέρα, ζούσε τα τελευταία της χρόνια στο Χιλιομόδι Κορινθίας


Η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός ζούσε τα τελευταία της χρόνια στο Χιλιομόδι Κορινθίας (το χωριό που μεγάλωσε), με προβλήματα υγείας λόγω της ασθένειας Αλσχάιμερ.

Σε ηλικία 96 ετών έφυγε από τη ζωή η σπουδαία ηθοποιός Ειρήνη Παππά.  Η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός πέθανε σήμερα νωρίς το πρωί, ήσυχη, στο σπίτι της. 

Λιτή, αρχαϊκή, δωρική μορφή, σύμβολο της ελληνικής ομορφιάς, διάσημη εκπρόσωπος του μεσογειακού πολιτισμού στο εξωτερικό, χαρισματική και δυναμική γυναίκα, η Ειρήνη Παππά έγινε διεθνώς γνωστή για τις υποκριτικές της ικανότητές και το πνεύμα της.

Στη σταδιοδρομία της, αναμετρήθηκε με σημαντικούς γυναικείους ρόλους του θεάτρου και του κινηματογράφου, ενσαρκώνοντας πλήρως τη δύναμη τής αρχαίας τραγωδίας.

Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1926 στο Χιλιομόδι Κορινθίας ως Ειρήνη Λελέκου

Η Ειρήνη Παππά ξεκίνησε από την ηλικία των 15 ετών ως ραδιοφωνική παραγωγός, τραγουδίστρια και χορεύτρια σε διάφορες εκδηλώσεις. Στο μεταξύ, παρακολουθούσε μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, που τότε ονομαζόταν Εθνική Σχολή Κλασικού Θεάτρου με σπουδαίους δασκάλους όπως τους Γιώργο Γληνό, Νικόλαο Παρασκευά, Πέλο Κατσέλη και Δημήτρη Ροντήρη.

Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1948, στην επιθεώρηση των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου «Άνθρωποι… Άνθρωποι», στη Λυρική Σκηνή, με τους σημαντικότερους ηθοποιούς της εποχής. Στην αυτοβιογραφία του ο Αλέκος Σακελλάριος, γράφει ότι την πρωτοείδε στο Σύνταγμα. Λόγω της εμφάνισής της, της ένδυσης και του περπατήματος της, έμοιαζε σαν «ζωντανή Καρυάτιδα». Την παρουσίασε στον Φίνο και έπαιξε στην πρώτη της ταινία το 1948, που ήταν οι Χαμένοι άγγελοι του Νίκου Τσιφόρου.

Το 1951 έγινε γνωστή διεθνώς με την κοινωνική δραματική ταινία Νεκρή Πολιτεία της Φίνος Φιλμ, που προβλήθηκε, αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα, στο Φεστιβάλ των Καννών, του σκηνοθέτη Φρίξου Ηλιάδη και συμπρωταγωνιστή τον Γιώργο Φούντα (ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά στον κινηματογράφο) και διαδραματίζεται στον Μυστρά.

Τρεις από τις ταινίες στις οποίες η Ειρήνη Παππά πρωταγωνίστησε προτάθηκαν για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, με την γαλλόφωνη Ζ του Κώστα Γαβρά να το κατακτά, ενώ υποψήφιες υπήρξαν επίσης και δύο ελληνικές ταινίες, μεταφορές στην μεγάλη οθόνη αρχαίων τραγωδιών, η Ηλέκτρα και η Ιφιγένεια.

Βίντεο από την Αντιγόνη:

Η Ειρήνη Παππά συμμετείχε σε πολλές χολιγουντιανές παραγωγές, ενώ πρωταγωνίστησε και στο θέατρο Μπρόντγουεϊ το 1967.
Το 1979 στο Ηρώδειο, όταν ήταν να παιχτεί το Αντώνιος και Κλεοπάτρα, βρέθηκε σε διαμάχη με τον Δημήτρη Χορν που είχε εκφραστεί απαξιωτικά εναντίον της.

Η Ειρήνη Παππά είχε εκμυστηρευτεί σε συνέντευξή της: «Πιστεύω ότι πρώτα είσαι άνθρωπος, μετά γυναίκα, μετά ηθοποιός. Πώς θα βάλω το επάγγελμα να με φάει, να μπω σε ένα κουτάκι και να συμπεριφέρομαι ανάλογα. Και αυτή ν´αμαι αλλάζω. Κάποτε η σταρ ήταν διαφορετική. Σήμερα είναι αλλιώτικη. Κάποτε ο σταρ ήταν ο ένας, ο άλλος, σήμερα είναι ο Αλ Πατσίνο. Κάποτε οι σταρ φορούσαν τουαλέτες, σήμερα φοράνε μπλουτζίν σχισμένα, όλο τρύπες. Αύριο θα είναι τα μαλλιά πράσινα. Εγώ αποφάσισα να μην ακολουθήσω… ».

Η συγκλονιστική ερμηνεία της χήρας στην ταινία «Αλέξης Ζορμπάς»

Η διάσημη ηθοποιός είχε ενσαρκώσει στην ταινία τον ρόλο της χήρας και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. 

Η ταινία «Αλέξης Ζορμπάς», σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη ήταν είναι βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη: «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Τη διαχρονική μουσική υπέγραψε Μίκης Θεοδωράκης με την ταινία να αποσπά τρία Βραβεία Όσκαρ:

Όσκαρ Β´ Γυναικείου Ρόλου στη Λίλα Κέντροβα.

Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης (για ασπρόμαυρη ταινία) στον Βασίλη Φωτόπουλο.

Όσκαρ Φωτογραφίας (για ασπρόμαυρη ταινία) στον Γουόλτερ Λασάλι.

Η ιστορία αγάπης με τον Μάρλον Μπράντο που ξεκίνησε στη δεκαετία του ’50

Ήταν μετά το θάνατο του Μάρλον Μπράντο, την 1η Ιουλίου του 2004, όταν η Ειρήνη Παππά είχε νιώσει για πρώτη φορά ελεύθερη να μιλήσει ανοιχτά για το ειδύλλιό της με έναν από τους μεγαλύτερους γόηδες του κινηματογράφου και σταρ του «Νονού». Στα 77 χρόνια της, τότε, η σταρ που δεν διατυμπάνιζε ποτέ την ιδιωτική ζωή της, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Corriere Della Sera», δήλωσε: «Δεν θέλαμε να μοιραστούμε με κανέναν αυτή την αγάπη, δεν ήταν μυστικό αλλά μια προσωπική ιστορία».

Η θρυλική ηθοποιός, που έφυγε από τη ζωή στα 96 χρόνια της, είχε προσθέσει τότε: «Αγαπούσα τον Μάρλον Μπράντο. Πραγματικά νοιαζόμουν για εκείνον. Ήταν μια ιστορία αγάπης. Ας την πούμε μακροχρόνια σχέση. Ίσως κάνω λάθος που μιλάω γι’ αυτό, τώρα που εκείνος δεν βρίσκεται πια εδώ για να αντιδράσει, αλλά το εμπιστεύομαι ακριβώς γιατί, από σήμερα, ανήκει σε όλο τον κόσμο».

Γνωρίστηκαν στη Ρώμη το 1954, όταν εκείνος ήταν 30 ετών κι εκείνη 24. Όπως θυμόταν η Παππά το 2004: «Δεν αγάπησα κανέναν άντρα όπως τον Μάρλον. Ήταν το μεγάλο πάθος της ζωής μου, ο άντρας για τον οποίο νοιάστηκα περισσότερο από οποιονδήποτε και εκείνος που εκτιμούσα περισσότερο, δύο πράγματα που δύσκολα συνυπάρχουν».

Η τελευταία τους συνάντηση ήταν το 1999, όταν ο Μπράντο επισκέφτηκε την Ελλάδα μετά τη συμμετοχή του στην ταινία «Free Money». Μιλώντας για εκείνη την εμπειρία, η Παππά πρόσθεσε: «Ήταν ακόμα μεγαλειώδης, χάρη στο πνεύμα του».

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button