Στο νοσοκομείο «Αττικόν» και σε θάλαμο αρνητικής πίεσης βρίσκεται ο Βρετανός τουρίστας που παραθέριζε στην Κεφαλονιά και φέρεται να είναι το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα
Ο 29χρονος νεαρός, που βρίσκεται κάτω από την επιστημονική επίβλεψη του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, εμφάνισε ύποπτα δερματικά εξανθήματα ενώ στο ίδιο νοσοκομείο βρίσκεται και η σύντροφός του, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως “επαφή” ύποπτου κρούσματος με την ευλογιά των πιθήκων.
Τη Δευτέρα αναμένονται από τα ειδικά πιστοποιημένα εργαστήρια του ΕΟΔΥ τα τελικά αποτελέσματα και για τους δύο, τα οποία θα επιβεβαιώσουν ή όχι, την παρουσία του ιού στην Ελλάδα.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
«Ύποπτο κρούσμα για πιθανή μόλυνση από Ευλογιά των πιθήκων εξετάζεται. Πρόκειται για έναν Άγγλο τουρίστα ο οποίος μαζί με τη συνοδό του, ασυμπτωματική, διακομίζονται στο Αττικό νοσοκομείο προκειμένου να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης.
Ο ΕΟΔΥ έλαβε δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα».
Συναγερμός σε Ελλάδα και Ευρώπη
Συναγερμός έχει σημάνει σε όλη την Ευρώπη -και από το απόγευμα του Σαββάτου και στην Ελλάδα- για την έντονη παρουσία του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν ενδημική μόνο σε χώρες της Αφρικής.
Μέχρι αυτή τη στιγμή περισσότερα από 100 κρούσματα της ιογενούς λοίμωξης -που εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και είναι συνήθως ήπιας μορφής- έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, αλλά και στον Καναδά και την Αμερική.
Την Παρασκευή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε πως η ευλογιά των πιθήκων ενδέχεται να επεκταθεί κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, εξαιτίας των καλοκαιρινών φεστιβάλ και του τουρισμού.
Και πράγματι, η παραπάνω θεωρία φαίνεται να επιβεβαιώνεται στην Ελλάδα, καθώς το πρώτο πιθανό κρούσμα στη χώρα δεν αποκλείεται να είναι ο Βρετανός τουρίστας που έκανε διακοπές στην Κεφαλονιά, με τη σύντροφό του.
Ο νεαρός άνδρας παρουσίασε συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων, δηλαδή δερματικά εξανθήματα και άλλα συμπτώματα που παραπέμπουν σε αυτή τη νόσο.
Οι υγειονομικές αρχές του νησιού που αξιολόγησαν τον ασθενή σε Κέντρο Υγείας, θεώρησαν πως από τη συμπτωματολογία του πληροί τα κριτήρια να χαρακτηριστεί “ύποπτο κρούσμα” και ειδοποίησαν τον ΕΟΔΥ, που ζήτησε την αεροδιακομιδή του με C130 στην Αθήνα και το νοσοκομείο “Αττικόν”.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iatropedia.gr, την επιστημονική επίβλεψη και τη θεραπεία τόσο του 29χρονου, όσο και της συντρόφου του -που μένει να αποδειχθεί εάν έχει προσβληθεί και η ίδια- ανέλαβε ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ στην 4η Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών Π.Γ. Νοσοκομείο «Αττικόν» Σωτήρης Τσιόδρας και η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων, στην ίδια κλινική του «Αττικόν» Αναστασία Αντωνιάδου.
Έτσι αργά τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η αεροδιακομιδή του άνδρα και της συντρόφου του από το ΕΚΑΒ, με την τήρηση όλων των πρωτοκόλλων ασφαλείας που προβλέπει ο ΕΟΠΥ γι’ αυτές τις περιπτώσεις.
Δηλαδή, χρησιμοποιήθηκαν ειδικές κάψουλες αρνητικής πίεσης, οι οποίες εμποδίζουν τον ιό να διασπαρεί. Οι ίδιες που χρησιμοποιούνταν πρόσφατα και στην πανδημία του κορονοϊού, για την ασφαλή αεροδιακομιδή ασθενών.
Και οι δύο νοσηλεύονται σε θαλάμους αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου “Αττικόν”, ενώ η νεαρή κοπέλα είναι προς το παρόν ασυμπτωματική. Αξίζει να αναφερθεί, πάντως, πως ο χρόνος επώασης (από τη στιγμή της μόλυνσης, έως την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων) είναι από 5 έως 21 μέρες.
Ο 29χρονος υποβάλλεται σε όλες τις εξετάσεις, ενώ ήδη έχουν σταλεί δείγματα στα εργαστήρια του ΕΟΔΥ, από τα οποία αναμένονται τα αποτελέσματα τη Δευτέρα.
ΕΟΔΥ – Ευλογιά των πιθήκων: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), βρίσκεται σε μέγιστη ετοιμότητα για την έγκαιρη απομόνωση πιθανών νέων κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά και για την προετοιμασία και εκπαίδευση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.
Επίσης, προχώρησε σε δημοσίευση όλων των πληροφοριών σχετικά με τη νόσο, τους τρόπους προφύλαξης και την αντιμετώπισής της.
Δείτε όλες τις πληροφορίες για τους πολίτες:
Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων;
Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που κυρίως εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.
Πώς μπορεί να νοσήσει κάποιος από ευλογιά των πιθήκων;
Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής
Μετάδοση καταγράφεται, επίσης, μέσω της επαφής με άγρια ζώα, συνήθως πρωτεύοντα και τρωκτικά, όπως αρουραίοι, ποντίκια και σκίουροι ή ακόμα και με ζώα συντροφιάς που έχουν μολυνθεί από τα προηγούμενα.
Μπορεί σπάνια να μεταδοθεί με την κατανάλωση κρέατος από μολυσμένο ζώο που δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς ή με την επαφή με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου.
Τι πρέπει να κάνω για να μην νοσήσω;
Απαιτείται η τήρηση των βασικών μέτρων ατομικής υγιεινής.
- πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό τακτικά ή χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό
- καταναλώνετε κρέας μόνο αν έχει μαγειρευτεί επαρκώς
- μην πλησιάζετε άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων νεκρών ζώων
- μην έρχεστε σε στενή επαφή και μην μοιράζεστε ρούχα με άτομα που δεν αισθάνονται καλά και παρουσιάζουν δερματικές βλάβες
Ποια συμπτώματα μπορεί να έχει κάποιος που νοσεί;
Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες).
Αυτά μπορεί να είναι:
Πυρετός
Κεφαλαλγία
Μυαλγίες
Οσφυαλγία
Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
Ρίγος
Καταβολή δυνάμεων
Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού).
Σχετικά με το εξάνθημα
Συχνά προηγείται του δερματικού εξανθήματος, η εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος.
Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων.
Αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.
Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς.
Πόσο επικίνδυνο είναι το συγκεκριμένο νόσημα;
Στους περισσότερους ασθενείς τα συμπτώματα υποχωρούν σε 2 με 4 εβδομάδες.
Πότε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας;
Εάν έχετε ένα εξάνθημα με φυσαλίδες και:
- έχετε επιστρέψει από τη Δυτική ή Κεντρική Αφρική τις τελευταίες 3 εβδομάδες
- έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε ευλογιά των πιθήκων τις τελευταίες 3 εβδομάδες
Ποια είναι η θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων;
Η αντιμετώπιση της νόσου αποσκοπεί στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Συνήθως η πορεία είναι ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε 2 με 4 εβδομάδες.
Συχνά χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα αλλά και να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου.