Πάτρα: Βγήκε το πόρισμα των ιατροδικαστών – Σε κεταμίνη οφείλεται ο θάνατος της Τζωρτζίνας
Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Παρασκευής, παραδόθηκε το πόρισμα του ιατροδικαστή Σταμάτη Μπουζιάνη για το θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, που έχασε τη ζωή της τελευταία, από τα τρία αδερφάκια της Πάτρας
Σύμφωνα με το τελικό πόρισμα, ο θάνατος του κοριτσιού οφείλεται σε θανατηφόρο δηλητηρίαση από την φαρμακευτική ουσία κεταμίνη.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στο MEGA ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, υπάρχουν ευρήματα όπως βλάβη στο ήπαρ, μικρή πνευμονορραγία αλλά και συμφόρηση οργάνων που αντιστοιχούν σε χορήγηση κεταμίνης.
Το πιο σημαντικό είναι ότι μετά το τελικό συμπέρασμα, τίθεται ζήτημα εκταφής της Τζωρτίνας για να παρθούν τρίχες από το παιδί, για να διαπιστωθεί και αν της είχε δοθεί κεταμίνη ή άλλη ουσία και σε προγενέστερο χρόνο.
Οι ιατροδικαστές μάλιστα, ζητούν να γίνει το συντομότερο δυνατόν η εκταφή της αδικοχαμένης 9χρονης, για να μη χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος.
Επίσης, με το πόρισμα αυτό, καταρρίπτεται ο ισχυρισμός της προφυλακισμένης μητέρας Ρούλας Πισπιρίγκου, ότι μπορεί η κεταμίνη να χορηγήθηκε από το νοσοκομείο μετά, όταν οι γιατροί προσπαθούσαν να συνεφέρουν το κορίτσι. Σύμφωνα με το τελικό ιατροδικαστικό πόρισμα, η κεταμίνη είναι η αιτία θανάτου.
Οι ουσίες που βρέθηκαν
Στην ιατροδικαστική έκθεση, αναφέρονται όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν στην μεγαλύτερη κόρη της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη. Ελήφθησαν αίμα και ούρα για τοξικολογική εξέταση από την οποία διαπιστώθηκε:
Στο αίμα η παρουσία κεταμίνης και μεταβολίτη της (norketamine), αλλά και άλλων ουσιών όπως:
lidocaine,
prilovaine,
valproic acid,
levetiracetam,
phenoharbital,
midazolam,
nordazepam,
clobazam και μεταβολίτης της (norclobazam).
Στα ούρα ανιχνεύθηκε πέραν της κεταμίνης:
valproic acid,
levetiracetam,
phenoharbital,
paracetamol,
ibuprofen,
baclofen,
temazepam,
nordazepam,
clobazam και μεταβολίτη της (norclobazam).
Σύμφωνα με την έκθεση, ο ποσοτικός προσδιορισμός των ανιχνευθέντων ουσιών στο μεταθανάτιο δείγμα αίματος έδειξε ότι η συγκέντρωσης της κεταμίνης ήταν ίση με 6,5 mg/Ml. Η ευρεθείσα αυτή συγκέντρωση είναι στο εύρος σύμφωνα με τον ιατροδικαστή των συγκεντρώσεων του φαρμάκου σε δείγματα μεταθανάτιου αίματος θανατηφόρων περιστατικών που σχετίζονται με τη χρήση κεταμίνης.
Παράλληλα, ανάμεσα στις εργαστηριακές εξετάσεις συμπεριλαμβάνονται δείγματα από τον εγκέφαλο και τα σπλάχνα με συσκευή λάρυγγος, ιστοτεμάχια ήπατος, νεφρού και παγκρέατος καθώς και από τους νεφρούς με τα επινεφρίδια για ιστολογική εξέταση.
Στις παρατηρήσεις της ιατροδικαστικής έκθεσης αναφέρονται τα εξής:
Σύμφωνα με το σχόλιο της τοξικολογικής εξέτασης η ανεύρεση ηωσινοφύλων και μονοκυττάρων με ηωσυνόφυλλα κοκκία, απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση και συσχέτιση με το κλινικό ιστορικό, τους χορηγηθέντες φαρμακευτικούς ή άλλους παράγοντες και τα εν ζωή εργαστηριακά ευρήματα.
Τέλος όπως αναφέρει στο πόρισμα του ο ιατροδικαστής σε περίπτωση εκταφής θα ήταν σκόπιμη η λήψη τριχών για τον περαιτέρω έλεγχο χορήγησης ουσιών σε προγενέστερο του συμβάντος χρόνου.
Με αυτό το συμπέρασμα, οι ιατροδικαστές θέτουν ζήτημα εκταφής της 9χρονης προκειμένου να ληφθούν τρίχες. Με αυτόν τον τρόπο, θα ελεγχθεί εάν της είχε δοθεί κεταμίνη ή κάποια άλλη ουσία σε χρόνο προγενέστερο του θανάτου της. Επιπλέον, θέλουν να σχηματίσουν πλήρες χρονοδιάγραμμα για το τι έχει συμβεί.
Μέχρι στιγμής άγνωστος παραμένει ο χρόνος της εκταφής. Οι ιατροδικαστές ζητούν να γίνει το συντομότερο δυνατόν, για να μην χαθεί κι άλλος χρόνος, που ενδέχεται να είναι πολύτιμος.