Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος: Δεκαέξι χρόνια από την εκδημία του
Τα παιδικά χρόνια, η χειροτονία και το έργο του στην Αρχιεπισκοπή
Στις 28 Ιανουαρίου 2008, εκοιμήθη ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος.
«ΤΟ ΒΗΜΑ» των ημερών εκείνων και οι Μ. Αντωνιάδου, Ι. Νικολόπουλος και Αχ. Χεκίμογλου φώτισαν κομβικές στιγμές της μακράς του πορείας ως τον αρχιεπισκοπικό θρόνο αλλά και τις τελευταίες δύσκολες στιγμές της ζωής του.
Όπως αναφέρει «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 29ης Αυγούστου 2008, « ο Χριστόδουλος υπήρξε αναμφισβήτητα δυναμικός χαρακτήρας, γι΄ αυτό άλλωστε, κυρίως στη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, δημιούργησε πολύ πιστούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς. Σε καμία περίπτωση ο Χριστόδουλος δεν υπήρξε αδιάφορος για κανέναν είτε συμφωνούσε είτε διαφωνούσε μαζί του».
Τα παιδικά χρόνια
»Το 1939 μια προσφυγική οικογένεια από την Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης εγκατεστημένη στην Ξάνθη απέκτησε έναν γιο, τον Χρήστο Παρασκευαΐδη. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης που έφερε η βουλγαρική κατοχή στη Βόρεια Ελλάδα οδήγησαν την οικογένεια του μικρού Χρήστου στην Αθήνα το 1941. Ο πατέρας του Χρήστου Κωνσταντίνος έγραψε τον γιο του στη Λεόντειο Σχολή όπου διδάσκουν ρωμαιοκαθολικοί μοναχοί. Σύντομα ο νεαρός δημιούργησε άριστες εντυπώσεις στους καθηγητές, καθώς ήταν αριστούχος σε όλα τα μαθήματα. Το σχολείο, όμως, δεν ήταν η μόνη αγάπη του Χρήστου».
Οι ρίζες της Χρυσοπηγής
»Οσο πιο συχνά μπορούσε πήγαινε στην εκκλησία της Αγίας Ζώνης και έψελνε. Οι ιερείς του ναού Νικόδημος Παπάζογλου και Βασίλειος Παπουτσόπουλος ήταν υπερήφανοι για τον νεαρό Χρηστάκη, ο οποίος εκτός από καλλίφωνος ψάλτης ήταν και ιδιαιτέρως επιμελής στις υποχρεώσεις του κατηχητικού. Η εποχή της Αγίας Ζώνης είχε ακόμη μία βαθύτατη επίπτωση στο μέλλον του νεαρού Χρήστου. Το 1957 γνώρισε εκεί τον νεαρό διάκονο κ. Καλλίνικο Καρούσο, τον μετέπειτα μητροπολίτη Πειραιώς.
Δύο χρόνια αργότερα μετακόμισε στην οδό Στέντορος στο Παγκράτι όπου έζησε κοινοβιακά με τον κ. Καλλίνικο και με τον σχεδόν συνομίληκό του Αθανάσιο Λενή (μετέπειτα Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο). Οι ρίζες για τη Χρυσοπηγή είχαν μπει».