ΑΤΤΙΚΗΚΟΡΙΝΘΙΑΛΟΥΤΡΑΚΙΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά στον Σχίνο: Δεύτερη νύχτα αγωνίας με ανέμους 80 χλμ/ώρα – Σε πύρινο κλοιό τα Μέγαρα

Συνεχίζονται από τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής οι προσπάθειες να ελεγχθεί η φωτιά που ξεκίνησε χθες στην Κορινθία – Νέες εκκενώσεις οικισμών νωρίτερα το βράδυ της Πέμπτης – Οι ισχυροί άνεμοι δεν βοηθούν το έργο της κατάσβεσης – Πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους έχουν καεί

Άλλη μια δύσκολη νύχτα, η δεύτερη στη σειρά, αναμένεται για τους πυροσβέστες και τους κατοίκους στις περιοχές γύρω από το Σχίνο Κορινθίας, καθώς φωτιά που ξεκίνησε από χθες το βράδυ, εξακολουθεί να μαίνεται, έχοντας επεκταθεί και σε περιοχές των Μεγάρων.

Πέρα από την απόσυρση των εναέριων μέσων με τη δύση του ηλίου, στις προσπάθειες κατάσβεσης – που συνεχίζονται με επίγειες ομάδες – δεν είναι σύμμαχος ο καιρός, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι ισχυροί άνεμοι δυτικών έως βορειοδυτικών διευθύνσεων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, παρουσιάζουν περαιτέρω ενίσχυση τις βραδινές ώρες της Πέμπτης, με τις μέγιστες εντάσεις τους να φτάνουν τοπικά τα 80 χιλιόμετρα ανά ώρα, όπως φαίνεται και στον  χάρτη που ακολουθεί.

FireWinds_May20
fire-k-2
meg3

Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, οπότε αναμένεται εξασθένηση των ανέμων.

Δύσκολες ώρες στο Χάνι Κοκκιναρέας στα Μέγαρα

Εκτός ελέγχου, στο μεταξύ, μαίνεται το πύρινο μέτωπο στην περιοχή Χάνι Κοκκιναρέας στα Μέγαρα. Οι φλόγες έφτασαν στον οικισμό, ο οποίος εκκενώθηκε εσπευσμένα, ενώ έγιναν αρκετοί απεγκλωβισμοί πολιτών με αναπηρίες από σπίτια. Από το δύσβατα σημεία δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς υπήρχε κίνδυνος εγκλωβισμού τους.

Η καταστροφή στο δάσος, σε δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά και καλλιέργειες με κηπευτικά σε περιοχές των Μεγάρων είναι ανυπολόγιστη.

kokkinaras-1

Βίντεο από την περιοχή, τη στιγμή που υποχωρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις: 

https://www.youtube.com/watch?v=c-aeCzWsm4w&t=18s

Κλειστά την Παρασκευή τα σχολεία στα Μέγαρα

Με ανακοίνωσή του το απόγευμα της Πέμπτης, ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης έκανε γνωστό πως την Παρασκευή θα μείνουν κλειστά τα σχολεία στην περιοχή, λόγω των δυσμενών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Αύριο, 21 Μαΐου, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων (Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΙΕΚ), του Δήμου Μεγαρέων (Μέγαρα, Νέα Πέραμος), λόγω των έκτακτων και δυσμενών συνθηκών, που επικρατούν στην περιοχή μας».

https://youtu.be/K7td5rmsBmY

Από το μεσημέρι της Πέμπτης, είχαν εκκενωθεί οι περιοχές Αιγειρούσες – ΝτουράκοςΑνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβενίου και ορεινό Αλεποχωρίου, ενώ η Πολιτική Προστασία έθεσε σε επιφυλακή και τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την Τροχαία στην περιοχή του Αλεποχωρίου.

Ειδικότερα, η κυκλοφορία έχει διακοπεί:

– Στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου, από το ύψος της οδού Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα προς Αλεποχώρι
– Διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα προς Σχίνο
– Στο ύψος του 21ου χλμ επαρχιακής οδού Μεγάρων-Αλεποχωρίου προς Αλεποχώρι
– Στην οδό Χρυσάνθεμων στην περιοχή Δελφίνια, ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι
– Στην οδό Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σωρα
– Στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου, περιοχή Πευκενέας
– Στην οδό Χανίων από το ύψος Αγίου Ιεροθέου, ρεύμα προς Χάνι, περιοχή Κρύα Βρύση
– Στην οδό Μοράβα από το εθνικό σταδιο Μεγάρων προς περιοχή Καβελάρι.

Αποκαλυπτικές οι εικόνες – Κάηκαν σπίτια

Όπως ανέφερε στο protothema.gr ο Δημήτρης Δεσύλλας πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Σχίνου η περιοχή έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές: «Δυστυχώς έχει καεί τεράστια έκταση δάσους, ενώ από την πάνω πλευρά του οικισμού έχουν καεί σπίτια. Στις Βαμβακές μάθαμε έχουν καεί 5 σπίτια, στην Μαυρολίμνη έχουν καεί πάνω από 5 γιατί δεν μπορέσαμε να φτάσουμε μέχρι ψηλά. Η φωτιά τώρα έχει φύγει από εδώ είναι στο Αλεποχώρι. Μιλάμε πως έχει καεί μεγάλη έκταση».

«Είμαι εδώ από την στιγμή κιόλας που εκδηλώθηκε η φωτιά. Ζήσαμε τον απόλυτο εφιάλτη ήμασταν μέσα στην φωτιά. Δυστυχώς είχε αέρα με αποτέλεσμα η φωτιά να φύγει και τα έκαψε όλα. Φοβηθήκαμε όλοι, πανικοβληθήκαμε. Η φωτιά όταν άρπαξε το βουνό μπορεί να έφτασε σε ύψος και τα 100 μέτρα. Έγινε στην κυριολεξία η νύχτα μέρα. Δεν είχε καεί ποτέ ξανά αυτή η πλευρά» πρόσθεσε ο κ. Δεσύλλας.

fotiak__4_
fotiak__3_
fotiak__2_
fotiak__6_
Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button