«Δώρο» στις επιχειρήσεις η επιδότηση για πάγιες δαπάνες – Τα 4 κριτήρια και οι δικαιούχοι
Εντός του μήνα προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο – Οι προϋποθέσεις για την κρατική επιδότηση πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων
Χαρακτήρα επιδότησης θα έχει το νέο μέτρο κρατικής ενίσχυσης παγίων δαπανών για πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες εμφάνισαν πέρυσι πτώση τζίρου τουλάχιστον 30%. Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στο νέο μέτρο κρατικής ενίσχυσης παγίων δαπανών για πληττόμενες επιχειρήσεις. Όπως προανήγγειλε μέσα στον Φεβρουάριο ξεκινούν οι διαδικασίες υλοποίησής του.
Συγκεκριμένα, εντός του μήνα προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε στη συνέχεια οι επιχειρήσεις να κληθούν να καταχωρήσουν τα σχετικά δεδομένα και τις απαραίτητες πληροφορίες για τον υπολογισμό του ποσού των παγίων δαπανών, όπως αυτές θα προσδιοριστούν από το υπουργείο Οικονομικών.
Τα τέσσερα κριτήρια
Για να λάβουν κρατική ενίσχυση βάσει των παγίων δαπανών τους οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν 4 κριτήρια:
- Να ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους
- να έχουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019
- να καταγράφουν σημαντική ζημιά κατά το προηγούμενο έτος σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Προσωρινό Πλαίσιο
- να απασχολούν εργαζόμενους
Η υλοποίηση του μέτρου θα πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας mybusinesssupport της ΑΑΔΕ, είπε ο υπουργός Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι εντός Φεβρουαρίου προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε στη συνέχεια οι επιχειρήσεις να κληθούν να καταχωρήσουν τα σχετικά δεδομένα και τις απαραίτητες πληροφορίες για τον υπολογισμό του ποσού των παγίων δαπανών, όπως αυτές θα προσδιοριστούν από το Υπουργείο Οικονομικών.
Θα επιδιωχθεί να μην είναι επιστρεπτέα
«Στο ανώτατο όριο της ενίσχυσης -όπως αυτό θα καθοριστεί την επόμενη περίοδο- οι άλλες ενισχύσεις που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις, αν και θα συνυπολογίζονται στο τελικό ποσό της ενίσχυσης, δεν σωρεύονται» επισήμανε ο υπουργός και προσέθεσε:
«Έτσι δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που είχαν «φτάσει» στα όρια που έχουν τεθεί από το Προσωρινό Πλαίσιο, να λάβουν ενίσχυση, στο πλαίσιο της πανδημίας, πέραν αυτών».
Υπογράμμισε μάλιστα ότι «η συγκεκριμένη ενίσχυση θα είναι στοχευμένη ως προς την αξιοποίηση, και θα επιδιωχθεί να μην είναι επιστρεπτέα».
Πηγή: newmoney.gr